Op maandag 23 november 2020 organiseerde ZonMw het webinar ‘Translationeel Onderzoek: Genomics and Biomarkers’. Hoogleraar ontwikkelingsbiologie Christine Mummery stelde de twee sprekers aan ons voor. De eerste spreker Lisenka Vissers vertelde over de succesvolle ontcijfering van het menselijke DNA. Daarna sprak Dries Budding over de uitdagingen van het darmflora onderzoek. Zowel Vissers als Budding onthulden een robuuste en snelle techniek om artsen te helpen bij het stellen van een diagnose.

Diagnose met DNA
Lisenka Vissers, het hoofd van Translational Genomics in het Radboudumc, nam ons mee in een tijdreis door het genomics onderzoek. Ze vertelde over de vele beloftes van de ontrafeling van het humane genoom rond de eeuwwisseling. En nu, 20 jaar later? Nu begrijpen onderzoekers de genetische achtergrond van vele (zeldzame) ziektes. Hierdoor krijgen patiënten veel vaker een diagnose. Vissers introduceerde een methode die zorgde voor 22% meer diagnoses bij kinderen met onbekende neurologische aandoeningen. En dat in minder tijd, met lagere kosten en minder onnodige onderzoeken. Een win-win situatie dus. Vissers concludeerde dat de beloftes van 20 jaar geleden zijn waargemaakt. Basale kennis is in twee decennia vertaald naar de patiënt.

Poeptest
De tweede spreker was Dries Budding, directeur van inBiome en IS-Diagnostics. Hij hoopt met DNA van poepbacteriën een chronische ontsteking van het maag-darmkanaal te gaan voorspellen. Hierdoor krijgen mensen sneller een diagnose, wat de kans op een opvlamming van de darmontsteking voorkomt. Budding vertelde dat hij momenteel een snelle voorspellende test voor artsen ontwerpt. Dat doet hij door de poepbacteriën van patiënten te onderzoeken. Alleen blijkt dat nog niet zo makkelijk. Budding benoemde de uitdagingen, zoals variatie in bacteriën, technieken en laboratoria. Daarom probeert Budding zoveel mogelijk variatie in zijn test te voorkomen. Dit is een noodzakelijke stap voor het maken van een robuuste voorspeltest, en daarmee de translatie naar de kliniek.

Klik hier om het webinar terug te kijken.

Volgende webinars
Al meer dan 15 jaar stimuleert ZonMw via verschillende subsidieprogramma’s translationeel onderzoek. Rondom de evaluatie van deze programma’s eind dit jaar organiseren we een serie webinars over ontwikkelingen in translationeel onderzoek, zoals ATMP’s, vaccins, genomics, leefstijlgeneeskunde en medtech. Het volgende webinar ‘Placebo of nocebo?’ vindt plaats op 8 december 2020. Daarna volgt het webinar over medische technologie op 17 december 2020.

Aanmelden voor het theminar: Placebo of nocebo?
Aanmelden voor het webinar: Medische technologie

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website