Vrijdag 2 maart besteedde Nieuwsuur aandacht aan overgangsklachten en het behandelen ervan met hormonen. In het buitenland zijn hormoontherapieën gebruikelijker om klachten te verminderen dan in Nederland, en ze werken veelal positief. Maar naar de oorzaak van de klachten is nog weinig onderzoek gedaan.

De grens tussen normale en abnormale klachten rond menopauze en menstruatie is vaak lastig te trekken. Enige mate van ongemak is onvermijdelijk. Maar daardoor worden gezondheidsklachten van vrouwen niet altijd in verband gebracht met de overgang en de veranderingen in de hormoonhuishouding die hierbij spelen.

Vrouwspecifieke veroudering

Bart Fauser (gynaecoloog) noemde dit in zijn oratie uit 2005 de ‘vrouwspecifieke veroudering’. De hormoonhuishouding speelt gedurende het hele leven een centrale rol in de gezondheid en het welzijn van vrouwen. Na de overgang lopen vrouwen meer risico op bepaalde aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten en osteoporose, maar ook cognitieve stoornissen zoals depressiviteit en Alzheimer. Waarschijnlijk ligt het tekort aan oestrogenen na de menopauze hieraan ten grondslag, maar hoe dit precies zit is nog onbekend.

Bij dezelfde aandoeningen zijn soms verschillen te zien tussen mannen en vrouwen, die waarschijnlijk een biologische basis hebben. Sommige aandoeningen komen aanmerkelijk vaker voor bij vrouwen, en waarom is niet altijd bekend. Hartfalen ten gevolge van diastolische disfunctie (met behouden knijpkracht, maar gestoorde vulling van de hartkamer) treft bijvoorbeeld voornamelijk vrouwen na de menopauze. Het is onduidelijk waarom dit vooral hen treft en hoe dit ontstaat.

Vrouwspecifieke zorg

Het Kennisprogramma Gender en Gezondheid zet zich in voor meer onderzoek naar man-vrouwverschillen in gezondheid en zorg, om zo de kennisachterstand hierop te verminderen. Een volgende stap zou zijn om gericht in te zetten op onderzoek naar vrouwspecifieke gezondheid. Bijvoorbeeld door onderzoek naar problemen rond zwangerschap, overgang en de effecten daarvan op het ontstaan en verloop van diverse aandoeningen.

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website