Ruim de helft van het uitgaanspubliek tussen de 15 en 35 jaar heeft wel eens lachgas geïnhaleerd. Lachgas heeft een onschuldig imago en wordt soms al op jeugdige leeftijd gebruikt door jongeren die weinig of geen ervaring hebben met alcohol, roken of drugs. Maar gebruikers rapporteren wel degelijk een rits aan negatieve gezondheidseffecten.

Deze bevindingen komen uit het rapport ‘Roes met een luchtje’ van het Trimbos-instituut en het Bonger Instituut dat door ZonMw is gefinancierd. De aanbevelingen uit het rapport zijn breed overgenomen door de overheid en de praktijk.

Betere voorlichting en beperkte verkoop

Deze aanbevelingen hebben geresulteerd in meer maatregelen tegen het gebruik van lachgas. Zoals het beter stroomlijnen van voorlichting richting de jongeren en hun ouders. Ook ontmoedigen leveranciers de verkoop aan jongeren en krijgen scholen en ouders binnenkort meer voorlichting over de schadelijkheid van het inhaleren van lachgas.

Nieuwe campagne

Het Trimbos instituut heeft een nieuwe campagne gelanceerd om ouders, uitgaanspubliek en gemeenten te bereiken. De campagne beschikt onder andere over de informatieve video ‘5 dingen die je als ouder moet weten over lachgas’. Aankomend schooljaar wordt de preventie van lachgasgebruik opgenomen in het preventiepakket ‘De gezonde school en genotmiddelen’, dat kinderen waarschuwt voor alcohol, roken en drugs.

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website