Meedoen aan de maatschappelijke diensttijd in je eigen buurt

Het vinden van een maatschappelijke diensttijd (MDT) voor jongeren die aansluit bij hun interesses én in hun eigen omgeving is, wordt steeds gemakkelijker. Binnenkort starten er 70 nieuwe MDT’s, onder meer in gebieden waar nog geen of weinig plekken waren. Met de nieuwe projecten die zijn gehonoreerd door ZonMw komen er zo’n 34.000 plekken voor jongeren bij.

Talenten ontwikkelen én je inzetten voor de samenleving

Tijdens MDT ontdekken jongeren hun talenten, terwijl ze zich vrijwillig inzetten voor anderen en de samenleving. Ze ontmoeten mensen buiten hun eigen leefwereld, ontwikkelen nieuwe vaardigheden en bouwen aan hun toekomst. Dat kan nu ook op school en via een intensieve variant.

MDT via school en de gemeente

Meer jongeren kunnen binnenkort ook via school een MDT-traject doorlopen. Deze trajecten richten zich bijvoorbeeld op loopbaanoriëntatie en geven praktijk georiënteerde invulling aan burgerschapsonderwijs. Voor jongeren die even weten niet welke volgende stap ze in het leven willen zetten, is er nu ook een intensief MDT-programma. Deze MDT-trajecten worden via gemeenten aan jongeren aangeboden om hen op een positieve manier te ondersteunen in het maken van een passende keuze.

Stem van jongeren van groot belang

Wie weten beter welke projecten de interesse hebben van jongeren dan jongeren zelf? Daarom wordt MDT samen met jongeren bedacht en uitgevoerd. Het jongerenpanel heeft een belangrijke stem in de keuze van projecten. Zij bewaken dat de nieuwe projecten divers zijn en goed aansluiten bij hun interesses en wensen. Zo kunnen jongeren bijvoorbeeld samen koken en eten met eenzame ouderen, als ambassadeur voor 8 betaald voetbalclubs activiteiten organiseren in de wijk, een opruimactie organiseren met kinderen, en statushouders helpen om de Nederlandse taal en cultuur te leren.

Alle projecten zijn binnenkort te vinden op www.zonmw.nl/amd en op www.doemeemetmdt.nl.

Over MDT

MDT is een afkorting van maatschappelijke diensttijd: een ontdekkingsreis voor jongeren tussen de 14 en 27 naar de beste versie van henzelf. Een kans om hun talenten te ontdekken, nieuwe dingen te leren en van betekenis te zijn voor een ander. MDT maakt onze samenleving sterker door jongeren met verschillende achtergronden bij elkaar te brengen en de kans te bieden zich te ontwikkelen en vrijwillig in te zetten. 

Meer weten?