Wetenschappelijk onderzoek kan afwijkingen bij een deelnemer aan het licht brengen die niet van belang zijn voor het onderzoek, maar wel voor de betrokkene. Bij het Erasmus MC is nu een medisch-ethisch kader ontwikkeld om daar doordacht mee om te gaan. In de nieuwste editie van online magazine Mediator een interview met Neuroradioloog Meike Vernooij van het Erasmus MC.

Ook kunt u het interview met Hans Bussmann en Fabienne Schasfoort lezen. Zij onderzochten het nut van botulinetoxine-injecties bij kinderen met spastische cerebrale parese. Deze belastende injecties lijken het kind weinig te baten. Vice-voorzitter Marcel Levi neemt afscheid en kijkt in zijn column terug op bijna een decennium ZonMw.

Bruin vet, kankervaccin en registratie

Het promotieonderzoek van Evie Broeders over bruin vet laat zien dat dit energieslurpend weefsel mogelijk helpt tegen overgewicht. Activatie van het weefsel kan ontstaan door de invloed van schildklierhormoon en galzuren. In een ander artikel kun je lezen over de doorbraak voor mensen met het Lynchsyndroom waarmee de ontwikkeling van darmkanker een halt wordt toegeroepen. Het interview met Joyce Simons en Xander Verbeek laat zien hoe Registratie aan de Bron, een thema van het Citrienfonds, in de praktijk werkt.

Buitengaats en afgerondjes

De verschillen tussen Iran en Nederland zijn groot, moleculair epidemioloog Abbas Dehghan vertelt daarover in de rubriek Buitengaats. Naast deze achtergrondartikelen staat in elke editie van Mediator een selectie van afgeronde projecten. Maar ook speciaal voor Mediator geselecteerd nieuws. En natuurlijk mag ook de Medische Inspirator niet ontbreken. Met een korte video-teaser dagen wij u uit uw stem uit te brengen.

Gratis abonnement

Het abonnement van de digitale Mediator is gratis. Als u nog geen abonnement heeft kunt u zich via de pagina 'Blijf op de hoogte' abonneren. Vul uw e-mailadres in en vink Mediator aan en u ontvangt bij elke nieuwe editie een e-mailattendering.

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website