Dr. Maud Graff is senior onderzoeker bij het Radboud UMC. Op dit moment ontwikkelt ze een kwaliteitsstandaard, die verpleegkundigen en verzorgenden gaat helpen om mantelzorgers te ondersteunen. De kwaliteitsstandaard Overbelaste mantelzorg wordt op basis van wetenschappelijke literatuur en kennis uit de praktijk ontwikkeld en is medio 2019 beschikbaar.

Zorgprofessional en mantelzorger

‘De druk op mantelzorgers wordt steeds groter. Vaak zorgen zij lang en intensief voor hun naaste. De relatie tussen mantelzorger en zorgvrager verandert daardoor. Overbelasting ligt op de loer’, vertelt Graff. ‘Juist dan spelen verpleegkundigen en verzorgenden een belangrijke rol, bij het signaleren en voorkomen van overbelasting. En als mantelzorgers tóch overbelast raken, dan helpen zij bij het herstellen van de balans tussen draaglast en draagkracht’ door met mantelzorgers samen naar oplossingen te zoeken. 

Eenduidige werkwijze

De kwaliteitsstandaard Overbelaste mantelzorg helpt verzorgenden en verpleegkundigen in hun dagelijkse werk de juiste ondersteuning te bieden. Zowel aan de mantelzorgers zelf, alsook ten behoeve van de zorg die zij hun naasten bieden. Een eenduidige werkwijze is opgenomen, die duidelijkheid creëert in de rol die de zorgprofessional moet pakken.

Verschillende settings

Verpleegkundigen en verzorgenden gebruiken de standaard straks zowel in de thuiszorg als in een  ziekenhuis- of instellingsetting. Ook is er aandacht voor cultuurgebonden aspecten en voor verschillende levensfasen van de mantelzorger. Bijvoorbeeld jong en oud, werkend en niet werkend.

Voorlichting en praktische hulp

Om wat voor ondersteuning gaat het dan? Graff legt uit: ‘De ene keer bijvoorbeeld om voorlichting, de andere keer om praktische hulp bij de lichamelijke verzorging. Ook komt aan bod wat voor vaardigheden de mantelzorger eventueel kan aanleren en hoe hij of zij hulp kan inschakelen uit het sociale of professionele netwerk’. 

Ontwikkeling Kwaliteitsstandaarden

Sinds 2015 werkt ZonMw intensief samen met V&VN – de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden – aan de ontwikkeling van kwaliteitsstandaarden die vanuit de verpleegkundige zorg ontwikkeld worden. Lees meer over het programma ‘Kwaliteit van Zorg: ontwikkeling Kwaliteitsstandaarden’.

Meer onderzoek en innovatie op het gebied van mantelzorgondersteuning is te lezen op de ZonMw-pagina Mantelzorg.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website