Op 23 mei was ik op het congres Slimmer Thuis van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De dag stond volledig in het teken van slimme (ICT)-oplossingen voor ouderen: van sociale robots en seniorentablets tot serious games. Daar ging mijn hart natuurlijk sneller van kloppen, als programmamanager van het programma Active & Assisted Living (AAL). Wij financieren namelijk veel van dit soort ICT-oplossingen die ouderen helpen om gezond en gelukkig oud te worden.

Het was een mooi congres met veel interessante workshops en sprekers. Een van de gesprekken die mij het meest is bijgebleven was met één van onze Active & Assisted Living projectpartners: SD Insights. Dat bedrijf is als deelnemer betrokken bij CuArdian Angel (CARA), een AAL-project dat nieuwe diensten wil ontwikkelen, zodat ouderen op een veilige manier auto kunnen blijven rijden. Het project is inmiddels bijna afgerond, dus ik besloot Guido – de projectleider – eens te vragen naar wat het AAL-project hen nou had gebracht.

Een van de belangrijkste dingen voor hem was de mogelijkheid om in een relatief kort project (6 maanden) de behoefte van ouderen over autorijden in beeld te krijgen. CARA hoort namelijk bij de eerste lichting projecten die een zogenaamd ‘small collaborative project’ hebben uitgevoerd. Dat is een nieuwe subsidiemogelijkheid naast de langdurige AAL-projecten. ‘Het was in zes maanden met zes partners in drie landen heel intensief’, vertelde Guido. ‘De energie zat er heel goed in en sommige partners, die al meerdere AAL-projecten hadden uitgevoerd, waren zeer positief verrast over de resultaten die je in deze korte periode kunt bereiken.’

De reactie zette mij aan het denken over hoe je met subsidies innovatie kan stimuleren. Het bieden van kortlopende subsidies blijkt goed te werken, omdat de risico’s en de investering veel minder groot zijn dan bij een project van 2 of 3 jaar. Het biedt de ruimte om behoeftes te toetsen voordat je een technologie verder gaat ontwikkelen. Subsidiëren van behoefte- en conceptonderzoek zou dus kunnen bijdragen aan betere innovaties, en oplossingen waar mensen écht op zitten te wachten. Kortom, dit soort kleine subsidies kunnen een grote impact hebben op de introductie van nieuwe technologieën. Een mooie gedachte waarmee ik het congres Slimmer Thuis verliet.

Wilt u meer weten over ontwikkelde AAL oplossingen, de subsidiemogelijkheden en de geleerde lessen? Kom dan op 18 juni naar het Sociaalweb congres Nieuwe technologieën in het sociaal domein, waar ik één van de sprekers ben.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website