Kinderen uit de knel, een vernieuwende, veelbelovende aanpak die de situatie voor kinderen in een vechtscheiding verbetert, is uitgeroepen tot een van de 5 koplopers van de Divorce Challenge. Deze aanpak is onderzocht binnen de Academische Werkplaats Kindermishandeling.

De koplopers van de Divorce Challenge, een initiatief van het ministerie van Veiligheid en Justitie, zijn in aanwezigheid van minister Van der Steur door het jongerenpanel en de voorzitter van het expertpanel Nick Huls bekend gemaakt. Beiden noemen het een uitdaging om uit de ruim 500 inzenders 5 koplopers te kiezen. ‘Er was zoveel variatie en diepgang in de inzendingen van professionals en ervaringsdeskundigen, therapeuten en juristen’, licht Huls toe.

Kinderen uit de knel is een van de weinige Nederlandse interventies die zich expliciet richt op vechtscheidingen waarbij het welzijn en de gezonde ontwikkeling van kinderen is gekomen. Het is een groepsprogramma voor ouders (beide ouders moeten deelnemen) met een parallelle groep voor hun kinderen. Er vindt onderzoek plaats naar de effectiviteit van de Kinderen uit de knel op de korte (direct na behandeling) en langere termijn (6 maanden na afloop) en naar risicofactoren voor de escalatie van conflicten bij scheidingen.

De koplopers worden door het ministerie van Veiligheid en Justitie op basis van maatwerk verder geholpen. In januari zijn de koplopers door minister Van der Steur uitgenodigd voor een afternoon tea op het ministerie om te kijken hoe het vervolg er precies uit kan gaan zien. De behoefte vanuit ontwikkelaars van de methodiek Justine van Lawick en Margreet Visser is om i.v.m. de groeiende belangstelling voor het programma Kinderen uit de knel een professioneel management op te kunnen zetten en de methodiek verder te ontwikkelen. Begin 2017 zal minister Van der Steur de Tweede Kamer over de voortgang van het dossier ‘vechtscheidingen’ informeren, waaronder ook de opbrengsten van de Divorce Challenge.

Meer informatie


Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website