Kick-off internationaal kennisplatform over voeding, microbioom en gezondheid

Binnen het kennisplatform gaan 52 onderzoeksgroepen uit 9 landen werken aan harmonisatie en integratie van onderzoek naar het darm microbioom, voeding en gezondheid. Het kennisplatform is in het najaar van 2019 van start gegaan met een (virtuele) kick-of meeting.

Visie van het kennisplatform

De ontwikkelingen in het onderzoek naar het darmmicrobioom gaan snel. Het wordt steeds duidelijker hoe belangrijk de bacteriën in onze darmen zijn voor onze gezondheid. Maar wat is precies de relatie tussen het microbioom, voeding en het risico op chronische ziekten?
De visie van het kennisplatform is om studies die de interactie tussen het microbioom, voeding en gezondheid bestuderen, samen te brengen. Het doel is om deze informatie vindbaar, toegankelijk, interoperabel en herbruikbaar (FAIR) te maken voor de wetenschappelijke gemeenschap.

Internationale samenwerking

Het kennisplatform is opgezet en gefinancierd door het Joint Programming Initiative, Healthy Diet for a Healthy Life (JPI HDHL) onder de titel "HDHL-INTIMIC: Knowledge Platform on Food, Diet, Intestinal Microbiomics and Human Health". Vijftien onderzoeksfinanciers uit negen landen selecteerden 55 onderzoeksgroepen uit verschillende disciplines om deel uit te maken van dit transnationale en multidisciplinaire consortium. Het kennisplatform wordt gevormd door 52 onderzoeksgroepen in Oostenrijk, België, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Israël, Italië, Nederland en Zweden. Het totale budget voor het internationale kennisplatform is 1,6 miljoen euro. Het kennisplatform zal lopende JPI HDHL projecten en andere initiatieven in het onderzoeksveld, zoals de CSA MicrobiomeSupport, met elkaar verbinden.

Nederlandse inbreng: ZonMw en NWO projecten bij elkaar brengen

Vanuit Nederland zijn ZonMw en NWO beide betrokken bij het kennisplatform. Lopende projecten gefinancierd door ZonMw (via JPI HDHL subsidierondes) en door NWO (via de NWO-CCC CarboBiotics subsidieronde uit 2017) konden hun interesse in deelname uitspreken.
In het kennisplatform zijn vijf Nederlandse onderzoeksgroepen van verschillende instellingen zijn betrokken: Wageningen University and Research, University Medical Center Groningen, Unilever Research & Development, Maastricht University (NUTRIM) en TNO. TNO neemt samen met twee Duitse partners de coördinatie van het platform op zich.

Meer informatie

Onderwerpen