Het voelen van bijwerkingen waar je zojuist over hebt gelezen? Of het immuunsysteem aanwakkeren met enkel een milkshake? Door het placebo en nocebo effect is het mogelijk. Professor Andrea Evers vertelde hierover tijdens het webinar van Translationeel Onderzoek op dinsdag 8 december.

Verwachting
Andrea Evers besprak haar fascinatie met het placebo effect. Enkel het hebben van een bepaalde verwachting, kan namelijk grote effecten hebben op het lichaam. Het placebo effect kan bijvoorbeeld pijn onderdrukken of een depressie verhelpen. Omgekeerd kan het nocebo effect, een negatief verwachtingseffect, zelfs de sterftecijfers verhogen. Het blijkt dat placebo en nocebo elk systeem in het lichaam kunnen beïnvloeden, inclusief het hart, de hersenen en het immuunsysteem. Evers benadrukte dus dat het placebo effect niet zomaar een gevoel is.

Klinische toepassing
Hoe is het placebo of nocebo effect klinisch toepasbaar? Evers benoemde dat een focus op het placebo effect de behandeling kan helpen. Zo kan de patiënt zich richten op een positief langetermijneffect om het herstel te bevorderen. Ook kan de hulpverlener uitleg geven over de werking van placebo en nocebo. Zo voorkom je dat een waarschuwing voor bijwerkingen, de kans op bijwerkingen vergroot. Tot slot pleitte Evers voor een open en transparante sfeer in de spreekkamer om het placebo effect te versterken.

Kortom, Evers overtuigde ons van de belangrijke rol van verwachtingen op lichaam en kliniek.

Webinar gemist? Kijk het terug via deze link.

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website