ZonMw stelt binnenkort een nieuwe subsidieoproep open voor onderzoek naar de effecten van micro- en nanoplastics op onze gezondheid. In aanloop naar deze subsidieoproep is het mogelijk om feedback te geven op de subsidieoproep via een online internet consultatie.

microplastics

Plastic afval vervuilt de oceanen, rivieren, bodem en lucht. Grote stukken plastic afval vallen uiteen en breken op in kleine plastic deeltjes – de microplastics en zeer kleine nanoplastics. Deze doorgaande vervuiling van het water dreigt een gevaar te vormen voor het water als een schone drinkenbron. Kleine plastic deeltjes kunnen geconsumeerd worden door ze per ongeluk door te slikken, doordat ze voorkomen in tandpasta, door het eten van vervuild zee voedsel (vooral door filteraars zoals mosselen en oesters) of zelfs door vervuilde lucht in te ademen.

Microplastics & Health

Het programma Microplastics & Health heeft als doel om inzicht te verkrijgen in de mogelijke interactie en effecten van kleine plastic deeltjes op cel- en orgaanniveau bij mensen. Daarnaast is het doel om in de projecten innovatieve meetmethoden (door) te ontwikkelen en preliminaire resultaten te genereren waarop vervolgonderzoek gebaseerd kan worden.

ZonMw organiseert hierom een subsidieoproep voor onderzoeksvoorstellen over microplastics en gezondheid. Het programma Microplastics & Health is een cross-over tussen de topsectoren Life Sciences & Health en Water en wordt in samenwerking met NWO georganiseerd.  Private cofinanciering wordt geleverd door het Gieskes Strijbisfonds.

Internet consultatie

In oploop naar het openstellen van de subsidieoproep, is het mogelijk om feedback te geven op de conceptversie van de subsidieoproep door een open internet consultatie. Dit is mogelijk tot 30 mei 2018.

Om deel te nemen aan de internet consultatie en om aan te geven of u opzoek bent naar een onderzoekpartner, gaat u naar het online formulier voor de internet consultatie.

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website