Innovaties in de jeugdsector

Binnenkort starten 6 projecten die innovatieve werkwijzen gaan ontwikkelen rond urgente maatschappelijke vraagstukken in de jeugdsector. De projecten leveren vernieuwende aanpakken op die aansluiten bij de leefwereld en behoefte van kinderen, jongeren en gezinnen. En stimuleren samenwerking met alle betrokkenen vanuit verschillende domeinen.

Ontwerpgericht onderzoek

Om innovaties in de jeugdsector te stimuleren werken de projecten volgens de principes van ontwerpgericht onderzoek. Een belangrijk vertrekpunt is dat er daadwerkelijk samen met de doelgroep en professionals wordt ontworpen. In een iteratief proces is er veel aandacht voor het gezamenlijk – met alle betrokkenen - doorgronden van het praktijkvraagstuk. En voor het ontwerpen van een oplossing, dit testen, ervan leren en weer bijstellen. Het ontwikkelen van kennis wordt zo gecombineerd met gerichte innovatie  .

Kinderen, jongeren of ouders in iedere fase betrokken

Om ervaringskennis te benutten en de waarde van de innovatie voor de doelgroep te bewaken, zijn kinderen, jongeren of ouders in iedere fase van het project betrokken. Welke ideeën hebben zij over de oplossingen voor hun situatie? En wat wordt gedaan met de inzichten en oplossingsrichtingen die hieruit naar voren komen? De projecten waarborgen op die manier dat de te ontwikkelen innovatie daadwerkelijk aansluit bij en een oplossing biedt voor het vraagstuk vanuit het perspectief van de doelgroep zelf.

Altijd aandacht voor praktijkcontext

Binnen de projecten is daarnaast veel aandacht voor overdraagbaarheid en een breder gebruik van de resultaten in de praktijk. Ontwerpgericht onderzoek heeft altijd aandacht voor de praktijkcontext waarin de innovatie gebruikt gaat worden. Door in het ontwerpproces rekening te houden met de praktijkcontext en alle partijen te betrekken die in de praktijk met de innovaties gaan werken, is de kans op daadwerkelijke toepassing van de innovatie in de praktijk een stuk groter.

Gehonoreerde projecten

De projecten starten de komende 6 maanden en hebben gemiddeld een looptijd van 2,5 jaar:

  • Jouw verhaal nu centraal: Het doel van het project is het ontwerpen van een innovatieve methodiek om vastgelopen hulpverleningstrajecten van jongeren met complexe psychische problemen in beweging te krijgen. We gaan terug naar de basis: het verhaal van de jongere en het gezin.
  • "Empty Farm to Fill": Innovatieve Vrijplaatsen voor de Jeugd: Dit ontwerponderzoek beoogt een pedagogische vrijplaats te creëren in Tilburg, waar jongeren tussen de 10 en 23 jaar kunnen ‘ont-moeten’, ondernemen en creëren, binnen en buiten schooltijd. ‘Empty Farm to Fill’ wil breken met de dominante focus op cognitief talent en door alle soorten talent te erkennen.
  • Bibliotheek van tussenverhalen – Narratieve benadering in de jeugdsector door jongeren die navigeren tussen leefwerelden: In dit project werken jongeren, jeugdprofessionals en beleidsmakers samen om tussenposities te (h)erkennen als kracht. Dit doen we door met jongeren en cultuurmakers een narratieve benadering te ontwikkelen. Jongeren gebruiken creatieve expressie om hun eigen verhaal te vertellen en jeugdprofessionals leren daar op in te spelen.
  • Kind! Wat zou jij doen? Kinderen en jongeren adviseren ouders over opvoeden en opgroeien: ontwerpgericht onderzoek naar wat werkt volgens de jeugd: We richten ons op jeugdigen die opgroeien in armoede, in een achterstandswijk of in vechtscheiding: contextfactoren met grote impact op hun welzijn. Met als doel: kinderen en jongeren in staat stellen om op een positieve manier hun eigen opvoed- en opgroeivraagstukken te adresseren en zo samen met hun omgeving te werken aan een constructieve pedagogische context.
  • Verbeteren van de kwaliteit van bestaan van gezinnen met ouders met verstandelijke beperkingen en hun kinderen (< 12 jaar) door middel van ondersteunende robotica: Samen met ouders met verstandelijke beperkingen en hun kinderen ontwerpen, onderzoeken en testen we scenario’s, voor ondersteunende robotica. De Family Quality of Life benadering staat hierbij centraal.
  • eCoach: participatief ontwerpen van een innovatieve methodiek om de zelfstandigheid van kwetsbare jongeren te stimuleren door middel van technologie: In dit project ontwikkelen we de eCoach methode. Deze methode helpt zorgprofessionals om jongeren te begeleiden in het samenstellen van betekenisvolle, op maat gesneden ondersteunende technologie.

Meer informatie over de projecten vindt u hier.

ZonMw-programma Wat werkt voor de jeugd

Met meer kennis kan de hulp en ondersteuning aan jongeren en gezinnen verbeterd worden. Daarvoor is het kennisontwikkelingsprogramma Wat werkt voor de jeugd opgezet. Deze projecten zijn tot stand gekomen met financiering vanuit dit programma.

Meer weten?

Onderwerpen