Ida Poortinga is de winnaar van de IMDI Talentprijs 2015-2016. Zij ontwikkelde een softwareapplicatie waarmee handtherapeuten maar ook patiënten zelf eenvoudig een vingerspalk kunnen ontwerpen. Het digitale ontwerp kan worden verzonden naar een bedrijf dat deze orthese met een 3D-printer vervaardigt. De prijs werd uitgereikt door Cathy van Beek.

Normaal is het maken van een vingerspalk handwerk. Hierbij brengt een ervaren handtherapeut een thermoplast onder verhitting in de gewenste vorm. Dit is niet alleen tijdrovend maar de uiteindelijke spalken zijn volgens Ida Poortinga (25) meestal ook niet zo mooi afgewerkt. Als student Biomedical Engineering aan de Rijksuniversiteit Groningen wilde ze dit maakproces vereenvoudigen en versnellen. Deze uitdaging paste mooi in het programma MakeHealth van het Creative Care Lab van Waag Society, dat als doel heeft tot nieuwe inzichten en innovatieve oplossingen te komen voor het zelfmanagen van ziekten en beperkingen.

Gedigitaliseerde schuifmaat

Poortinga ontwikkelde een mobiele applicatie waarmee iemand eenvoudig een digitale vingerspalk kan ontwerpen.`Dat kan een handtherapeut doen maar ook de patiënt zelf thuis vanuit een luie stoel. Met een gedigitaliseerde schuifmaat hoef je alleen de lengte en op 3 plekken de dikte van je vinger te meten. De applicatie maakt een 3D-model op maat en berekent de juiste stijfheid. Dat model kun je op locatie printen of doorsturen naar een gespecialiseerd bedrijf in medisch 3D-printen.’

Het prototype van de applicatie werkt geheel naar wens, vertelt Poortinga. Zij onderzocht ook de complexiteit van de regelgeving rondom kwaliteit en veiligheid van medische instrumenten wanneer het maakproces zich verplaatst naar de patiënt zelf. `Wanneer de applicatie op de juiste wijze wordt toegepast, dan voldoet de 3D-geprinte orthese aan die kwaliteits- en veiligheidseisen. Het resultaat is zelfs beter dan een handgemaakte.’ De volgende stap is de applicatie te vermarkten. Poortinga zegt dat het huidige prototype al kan worden ingezet voor het immobiliseren van vingergewrichten bij reumapatiënten. `Maar ook sporters met mallet-vingers, waarbij door een blessure een vingertopje naar beneden hangt, kunnen er baat bij hebben. En in de toekomst zou het wellicht mogelijk zijn om deze software in aangepaste versies te gebruiken voor bijvoorbeeld het printen van prothesen en implantaten.’

Aanstormend talent

Voor dit afstudeeronderzoek ontving Ida Poortinga een plaquette en een bedrag van € 1500. Met deze prijs wordt aanstormend talent uit de IMDI Centres of Research Excellence (CoREs) beloond voor het beste afstudeeronderzoek naar nieuwe medische hulpmiddelen. De andere 2 genomineerden voor de IMDI Talentprijs waren Sebastian van der Voort en Laura van Huizen. Zij deden respectievelijk onderzoek naar een techniek om de risico’s van protonenbehandeling bij kankerpatiënten in te schatten en naar een nieuwe microscooptechniek om borsttumoren te herkennen.

Innovative Medical Devices Initiative

Het Innovative Medical Devices Initiative (IMDI), dat is opgericht door ZonMw, brengt wetenschap, zorgsector en bedrijfsleven bij elkaar om gezamenlijk medische technologie te ontwikkelen en te implementeren. Om deze zorginnovaties mogelijk te maken, zijn 8 CoREs in het leven geroepen rond de onderwerpen beeldvorming en –analyse, de thuis- en revalidatiezorg en minimaal invasieve technieken. 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website