In Nederland lijden ongeveer 100.000 patiënten aan reumatoïde artritis. De medische onderzoeken worden nu door de reumatoloog handmatig uitgevoerd: de ontstekingen en zwellingen worden beoordeeld door de handen van de patiënten te knijpen en te voelen. Onnodig te zeggen, dat veel patiënten dit ervaren als een terugkerende kwelling. Het medische apparaatbedrijf Hemics biedt nu een nieuwe, ondersteunende, niet-invasieve en snelle methode voor reumatologen.

Bron: Health~Holland

De HandScan, ontwikkeld door het Philips spin-off bedrijf Hemics, streeft ernaar deze pijnlijke onderzoeken verouderd te maken. Het apparaat is gebruiksvriendelijk: de patiënt steekt zijn of haar handen door drukmouwen en legt zijn of haar handen op een doorschijnende handsteun. De drukboeien om de onderarmen worden gedurende een korte tijd opgeblazen om de bloedstroom in de handen te wijzigen. Tegelijkertijd worden de handen verlicht om de snelheid en de omvang van het bloed te meten, een indicatie van ontsteking. De HandScan ondersteunt hierbij de reumatoloog om de ziekteactiviteit op een snelle, veilige en pijnloze manier objectief te beoordelen.

Het Maxima Medical Center in Eindhoven is het eerste ziekenhuis ter wereld dat het apparaat kan besturen, aangezien de MMC nauw betrokken was bij de ontwikkeling ervan. In de UMC Utrecht is verder een studie opgezet om de kosten-efficiëntie en de werkzaamheid van de HandScan te onderzoeken. Deze studie wordt gefinancierd door de Nederlandse Arthritis Foundation (rheumafondsen) en de Top Sector Life Sciences & Health via de LSH Impuls-vergoeding. In de komende periode wordt verwacht dat de HandScan beschikbaar is in ten minste zes andere medische centra.

Hemics heeft verder tot doel het gebruik van het apparaat te verbreden. Een variant van de HandScan die de ontsteking in de voeten scant, staat al op de tekentafel. Daarnaast wordt de implementatie van het apparaat voor andere ziekten, zoals osteoartritis, gereflecteerd.

Lees meer voorbeelden van publiek-private samenwerkingen op de website van Health~Holland

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website