Veel mensen willen graag minder ongezond snacken. Toch vinden ze dit lastig om in de praktijk te brengen. Want ongezonde snacks kom je voortdurend tegen; onderweg naar school, werk of andere activiteiten. Hoe kan je mensen verleiden om gezonder te snacken?

Mobiele snackkar ‘Van Taartjes’

Het onderzoeksproject Food in Motion wil gezond eten gemakkelijker te maken. Door gezonde snacks aan te bieden op plaatsen en tijden waar mensen regelmatig ongezond snacken. Met de input van veel bewoners is zo een mobiele snackkar ontwikkeld. Vanuit deze snackkar worden de 'ideale' lekkere en gezonde snacks aangeboden op het plein voor het Centraal Station van Utrecht, aan het eind van doordeweekse middagen.

Benieuwd naar de snackkar? Bekijk dan dit filmpje van de feestelijke opening van ‘Van Taartjes’.  

Gezond snacken als vanzelfsprekendheid

Door de stedelijke omgeving anders in te richten en het gezonde alternatief toegankelijker te maken, hoopt het onderzoeksteam gezond snacken een vanzelfsprekend onderdeel te maken van een gezonde leefstijl. Dit is een voorbeeld van 'nudging'.

Onderzoek loopt nog

Het onderzoeksteam bestaat uit psychologen, geografen, artsen en medewerkers van de gemeente Utrecht. Samen met deelnemers aan het onderzoek brengen zij in kaart wat ‘gevaarlijke’ tijden en plaatsen zijn voor ongezond snacken en wat de meest aantrekkelijke gezonde snacks zijn.

Het project loopt nog t/m 2020. We houden je op de hoogte van de resultaten.

Meer informatie

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website