Vaak krijg je burgers in sociaal-maatschappelijk achterblijvende buurten moeilijk in beweging. Onderzoek gefinancierd door ZonMw zocht uit hoe dit verbeterd kan worden. We zien dat samenwerking tussen verschillende domeinen én het betrekken van burgers hierbij essentieel zijn.

Living lab

Om burgers fysiek actiever te maken, heb je meer nodig dan een groene omgeving. Het opzetten van een living lab biedt mogelijk oplossingen. Twee door ons gefinancierde projecten over het beweegvriendelijk inrichten van gemeenten gingen met deze uitdaging aan de slag. Hiermee stimuleren wij dat de kennis uit deze projecten in de praktijk wordt toegepast bij het creëren van een gezonde leefomgeving.

Samenwerken

Onderzoekers vroegen lokale bewoners wat er in hun wijk verbeterd kan worden om bewegen te stimuleren. Uit de onderzoeken blijkt dat de samenwerking tussen gemeenteambtenaren van diverse domeinen belangrijk is om burgers in beweging te krijgen. Ook burgers laten meedenken en het gebruik maken van living labs zijn belangrijk voor het beweegvriendelijk inrichten van gemeenten.

Lees meer over de 2 onderzoeksprojecten die wij financierden in het artikel van Binnenlands Bestuur.

Meer informatie

-    Over Gezonde wijk en omgeving
-    Over Sport en bewegen
-    Over Gezonde leefomgeving
-    Over SportInnovator

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website