Gemeenten aan de slag met preventie

In oktober starten 6 lokale samenwerkingsverbanden van o.a. gemeenten, GGD’en, Academische Werkplaatsen Publieke Gezondheid en Werkplaatsen Sociaal Domein met subsidie van ZonMw. Zij gaan in hun regio aan de slag met het ontwikkelen en uitvoeren van preventief gezondheidsbeleid.

Hierbij maken zij gebruik van interventies uit de interventiedatabase ‘Gezond en Actief Leven’. Deze interventies zijn getoetst op kwaliteit, uitvoerbaarheid en effectiviteit.

Leerkring

De verschillende samenwerkingsverbanden nemen bovendien deel aan een overkoepelende leerkring om de uitwisseling tussen de verschillende samenwerkingsverbanden te stimuleren. De kennisuitwisseling betreft zowel wetenschappelijke kennis als praktijkervaringen. De projecten hebben een looptijd van 4 jaar.

De 6 samenwerkingsverbanden

Samen Leren voor Gezond Gewicht in Rivierenland

In de regio Rivierenland werkt het samenwerkingsverband aan het ontwerpen en uitvoeren van een goed plan Gezond Gewicht voor iedere deelnemende gemeente. Co-creatie met inwoners en professionals is hierbij van belang. Meer informatie over dit samenwerkingsverband.

Ouderen sterker maken: fysiek en sociaal. Vitaal ouder worden in Rijnmond en Drechtsteden, een preventieve en integrale aanpak

In dit project ligt de focus op preventie en versterken van gezondheid, gezondheidsvaardigheden en sociaal welbevinden van ouderen. Door middel van een lerende aanpak en kennisuitwisseling wordt samen met verschillende partners in de regio Rijnmond en Drechtsteden gezocht naar effectieve interventies. Meer informatie over dit samenwerkingsverband.

Aan de slag met preventie in de Drentse gemeenten

De Drentse gemeenten zetten stevig in op een integrale aanpak van preventie gericht op de gezondheid van hun inwoners. Hierbij werken zij samen met GGD Drenthe, SportDrenthe, CMO STAMM, de Werkplaats Sociaal Domein Noord en de Academische Werkplaats Publieke Gezondheid Noord-Nederland. Meer informatie over dit samenwerkingsverband.

Wijzer in de Wijk, inwoners gezond en wel door samen te werken aan een effectieve integrale aanpak

De Gemeentes Leiden, Den Haag en Alphen aan den Rijn stellen in co-creatie met inwoners en lokale partners een integrale wijkgerichte gezondheidsaanpak op en voeren die uit om gezondheidsachterstanden terug te dringen. Meer informatie over dit samenwerkingsverband.

Bruggen naar Gezond Gewicht in Zaanstreek-Waterland

De gemeenten Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Wormerland en Zaanstad werken aan versterking van hun integrale gezondheidsbeleid gericht op gezond gewicht. Samen met GGD Zaanstreek-Waterland, Academische werkplaats Jeugd & Gezondheid VUmc, werkplaats Sociaal domein A’dam, Huisartsenzorg ZW en VU A’dam werken ze de komende vier jaar aan een gezonde leefomgeving voor een gezonde jeugd. Meer informatie over dit samenwerkingsverband.

Samen in beweging met kwetsbare bewoners

Het doel van dit project is om kwetsbare groepen te stimuleren mee te doen in de lokale gemeenschap. Het gaat om o.a. ouderen, mensen met psychiatrische problematiek en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Het samenwerkingsverband zet in op integraal gemeentelijk beleid en goede afstemming tussen partijen die begeleiding, zorg- en hulpverlening bieden. Meer informatie over dit samenwerkingsverband

Meer informatie