Promovendus Mike van Diest heeft een game ontwikkeld waarmee ouderen thuis hun balans kunnen verbeteren. Zo kunnen valincidenten beter voorkomen worden. Eerder (2011) won hij de IMDI Talentprijs voor zijn Masterproject, dat ging over een innovatieve fixatie van een beenprothese.

Vallen is een van de grootste oorzaken voor medische behandelingen bij ouderen. Ongeveer een derde van de zelfstandig wonende 65-plussers valt één of meerdere keren per jaar. Met de toenemende vergrijzing zal dus ook het aantal valincidenten toenemen, evenals de kosten die daarmee gepaard gaan. Een verminderde balans door een achteruitgang in de houdingscontrole is een belangrijke oorzaak voor vallen bij ouderen. Met de game maken ouderen voor de tv schaatsbewegingen. Een camera registreert dat en toont hun bewegingen in een virtuele schaatstocht op het tv-scherm. Zo trainen ze uithoudingsvermogen en coördinatie.

Na 6 weken 3 x per week een halfuur oefenen blijkt de balans bij een deel van de ouderen daadwerkelijk verbeterd. De onderzochte ouderen waren zeer enthousiast. Sommigen waren zo fanatiek dat ze zelfs meer oefenden dan nodig was. De game wordt nu verder ontwikkeld en wordt naar verwachting eind dit jaar op de markt gebracht.

Meer informatie:

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website