Erkenning PINQ zorgprogramma's voor slachtoffers van loverboys

Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) werkte samen met Spirit aan de theoretische onderbouwing van de zorgprogramma’s 'PINQ crisis' en 'PINQ gesloten' voor de behandeling van meisjes die slachtoffer werden van loverboys. Beide zijn nu erkend en gepubliceerd in de Databank Effectieve interventie.
Het aantal slachtoffers van loverboys en mensenhandelaren neemt al jaren toe in Nederland. Onderdeel van de Rijksbrede aanpak loverboyproblematiek is verbetering van de hulp aan slachtoffers, onder andere door betere opvang en behandeling. Slachtoffers van loverboys lopen een grote kans na behandeling opnieuw slachtoffer te worden. 
Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) heeft daarom met financiering van ZonMw behandelmethoden voor slachtoffers van loverboys en mensenhandel doorontwikkeld, theoretische onderbouwd en beschreven. Dit om veelbelovende methoden voor opvang en behandeling van slachtoffers van loverboys boven tafel te krijgen. Het NJi ondersteunde 6 instellingen om de (expliciete en impliciete) kennis over hun zorgprogramma op een systematische manier te beschrijven en te onderbouwen. De eerste 2 zorgprogramma’s zijn nu erkend als theoretisch goed onderbouwd. 

PINQ Crisisopvang

'PINQ - crisisopvang' biedt opvang en crisisinterventie aan slachtoffers van loverboys gedurende een periode van 4 tot 8 weken. De opvang wordt geboden vanuit een beschermd adres. De slachtoffers van mensenhandel zijn een deel van de meisjes die hier worden geholpen. De naam van de crisisopvang is Meisa. In de periode dat het meisje hier verblijft, wordt nagegaan of er sprake is van mensenhandel, wordt haar situatie in kaart gebracht en wordt er aan de hand hiervan een advies gegeven of, en zo ja, welke  vervolghulp nodig is. Zowel het meisje als haar ouders krijgen intensieve begeleiding. Belangrijke doelen in de aanpak zijn de afname van de crisis, het herstellen van de veiligheid en het creëren van een situatie waarin behandeling mogelijk is. Lees verder.

PINQ gesloten jeugdzorg

'PINQ - gesloten jeugdzorg' is een integraal zorgprogramma met een behandelaanbod van jeugdhulp, onderwijs en GGZ-behandeling in gesloten setting voor meisjes die slachtoffer zijn geworden van een loverboy, en haar ouders. De interventie heeft in de eerste plaats als doel het meisje veilig te stellen en te beschermen tegen verdere traumatisering. De problematiek van deze meisjes is dermate ernstig en de risico’s zo groot, dat behandeling in een gesloten setting als laatste redmiddel wordt gezien. De meisjes verblijven in een meisjesspecifieke groep en gaan naar een meisjesklas in de interne school. De behandelduur bedraagt 6 tot 9 maanden. Veiligheid, stabilisatie en traumaverwerking, versterken van de eigenwaarde en het zelfbeeld, samenwerking met gezin en netwerk, versterken van algemene- en seksuele interactievaardigheden zijn de belangrijkste thema’s. Lees verder. 

Effectief werken in de jeugdsector 

Met meer kennis kan de hulp aan kinderen en hun gezinnen effectiever worden. Voor deze kennisvergroting is het ZonMw-programma Effectief werken in de jeugdsector opgezet.

Meer informatie