Enthousiasme voor onderzoek antibioticaresistentie en hergebruik data

Onderzoekers hebben enthousiast gereageerd op de uitdaging om bestaande data over antibioticaresistentie te hergebruiken en meer FAIR te maken. Hun input op onze survey was nuttig, ze waren in grote getalen bij de informatiebijeenkomst en ze dienden 40 projectideeën in als reactie op onze subsidieoproep.

Uitdaging gelukt

We waren benieuwd hoe onderzoekers zouden reageren op onze subsidieoproep met een innovatief karakter. Nu we de projectideeën binnen hebben, kunnen we zeggen dat de uitdaging gelukt is:

  • we hebben in september 40 projectideeën ontvangen; er is 1,9 miljoen euro beschikbaar met een maximum van 250.000 euro per project
  • bij de informatiebijeenkomst in juli waren veel potentiële indieners aanwezig; daarna was er veel animo voor de online filmpjes over de presentaties van de sprekers
  • onderzoekers en zorgprofessionals hebben in onze survey in maart nuttige suggesties gedaan over de looptijd en de benodigde capaciteit voor potentiële onderzoeksprojecten over antibioticaresistentie en hergebruik van data. De vele reacties hebben ons geholpen bij het vormgeven van de subsidieoproep en het organiseren van deze laatste subsidieronde van het programma Antibiotica Resistentie.

Antibioticaresistentie en FAIR-data

Resistente bacteriën komen voor in mensen, dieren en de omgeving. Vanuit de disciplines betrokken bij humane gezondheid, veterinaire gezondheid en het milieu is kennis nodig om een effectieve aanpak van antibioticaresistentie te realiseren. Deze benadering staat bekend onder de noemer ‘One Health’. Het programma Antibiotica Resistentie stimuleert samenwerking tussen onderzoekers in deze verschillende disciplines.

Het delen en hergebruiken van bestaande data binnen wetenschap en samenleving versnelt kennisontwikkeling en innovatie. Dit is een uitdaging voor onderzoekers, zorgprofessionals, technici en juristen. ZonMw heeft hierin een faciliterende rol. Op het gebied van antibioticaresistentie gaan we de uitdaging aan om bestaande data te laten hergebruiken en verbeteren zodat deze gemakkelijker te delen en te implementeren is.

Meer informatie