Op 3 oktober ontving ZonMw acht aanvragen voor de IMDI subsidieoproep 2017: Technology for a sustainable healthcare. Het is een subsidieoproep die specifiek op de bestaande IMDI Centres of Reasearch Excellence (CoREs) is toegepast en erop gericht is om innovaties verder te ontwikkelen. Van de acht aanvragen hebben drie projecten honorering ontvangen.

Het eerste project gaat over een E-manager voor chronische ziekten (CCTR). Deze E-manager helpt patiënten en zorgproffesionals om tijdens het consult de lasten van de ziekten te visualiseren en te meten, en om persoonlijke doelen op te stellen die volledig bij de behoeften van de patiënt aansluiten. Daarnaast motiveert en helpt het patiënten in hun dagelijks leven om deze doelen na te streven door op maat gemaakte e-coaching aan te bieden die overeen komt met de gedragstoestand, karakter en mogelijkheden van de patiënten.

Het tweede project is ‘Sensing in Surgery’ (NIMIT). Er worden drie nieuwe operatie instrumenten ontwikkeld, welke de chirurg zullen helpen om het zachte weefsel accurater te ontleden. Daarnaast zal onnodige weefselschade, tumor verspreiding en pijn afnemen. Het Sensing in Surgery programma is erop gericht om de krachten te bundelen door bestaande zacht weefsel detectie technologie in de klinieken te brengen en om chirurgen extra detectie mogelijkheden te bieden zodat weefsel schade, incomplete tumor verwijdering en pijn voor een groot deel verminderd kan worden.

Het derde en laatste project heet B3CARE (CMI-NEN). Het project richt zich op de vooruitgang in het technology readiness level (TRL) van geïntegreerde B3 screening met tenminste twee niveaus. De B3 bestaat uit long kanker, chronische obstructieve longziekten (COPD) en hart- en vaatziekten (CVD). Het is de verwachting dat deze drie ziekten voor de meeste doden zullen zorgen tegen 2050. Vroege opsporing en preventie zijn cruciaal om de lasten van deze ziekten terug te dringen. Daarom ontwikkelt B3CARE een grote, hoogwaardige biobank met beeldvormingsdata om daarmee biomarkerreferentiewaarden te verschaffen en B3 biomarkers te valideren. Dit zal zorgen voor een onschatbare hulpbron voor de versnelde ontwikkeling en implementatie van B3 beeld biomarkers en computergestuurde beslissingsondersteuning.  

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website