Annelien Bredenoord, Cisca Wijmenga en Huibert Pols zijn benoemd als bestuurslid van ZonMw. Zij vullen de vacatures op die al geruime tijd in het bestuur bestonden.

De bestuursleden zijn officieel voor 4 jaar benoemd door minister de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Raad van Bestuur van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). 

Annelien Bredenoord

Prof. dr. Annelien Bredenoord is werkzaam als onderzoeker bij het Julius Centrum van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. In februari 2017 is ze benoemd als hoogleraar Ethiek van Biomedische wetenschappen van het UMC Utrecht, waar zij bestudeert hoe innovaties in de (bio)medische wetenschappen en nieuwe biomedische technologie, zoals genetica, stamcelonderzoek, voortplantingstechnologie, Big Data en biobanken, op een ethisch verantwoorde wijze vertaald kunnen worden naar patiëntenzorg en de maatschappij. In 2014 is zij geïnstalleerd als lid van de Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Zij adviseert in binnen- en buitenlandse commissies over medisch-ethisch beleid. Sinds 9 juni 2015 is zij daarnaast lid van de Eerste Kamer.

Cisca Wijmenga

Prof. dr. Cisca Wijmenga is hoogleraar Medische Genetica aan de Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen. In 2012 werd ze benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. In 2015 was ze een van de vier winnaars van de Spinozapremie, de hoogste Nederlandse onderscheiding voor academici die werkzaam zijn in Nederland. Ze is nationaal, maar ook wereldwijd een van de meest vooraanstaande onderzoekers op het gebied van complexe genetica. Wijmenga doet in het bijzonder onderzoek naar de genetische risicofactoren die een rol spelen bij coeliakie (glutenintolerantie), een chronische darmaandoening. Ze identificeerde de risicogenen voor deze ziekte en ontwikkelde een betrouwbare, eenvoudige en goedkope methode om op deze risicogenen te testen. Met deze test kunnen patiënten en artsen preventief handelen en vroegtijdig beginnen met behandeling.

Huibert Pols

Prof. dr. Huibert Pols is hoogleraar Inwendige geneeskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Op 1 oktober 2006 werd hij decaan van de faculteit der Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen en vicevoorzitter van de Raad van bestuur van Erasmus MC. Zijn benoeming tot rector magnificus volgde in 2013 en loopt tot en met 15 juni 2018. Pols geniet als wetenschapper en bestuurder nationale en internationale faam in de interne geneeskunde.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website