De biokunstenaars Xandra van der Eijk met ‘Seasynthesis’, Cheng Guo met ‘Anon. - An intervention in the Anthropocene’ en Jiwon Woo (USA) met ‘Mother's Hand Taste (Son-mat)’ zijn op vrijdag 19 mei uitgeroepen tot de winnaars van de Bio Art & Design Award 2017 (BAD Award). De jury koos deze biokunstenaars en -designers uit twaalf teams van samenwerkende internationale kunstenaars, ontwerpers en wetenschappers. Met de geldprijs van 25.000 euro brengen de winnaars het komende jaar hun kunstproject tot uitvoer. Voor de uitvoering van elk BAD Award-project wordt nauw samengewerkt met een Nederlandse onderzoeksinstelling.

De finale van de BAD Award was een groot succes. Er was veel publiek voor de presentaties van de deelnemers over hun plannen voor een kunstproject. De internationale jury, onder leiding van voorzitter William Myers (schrijver en curator, Verenigde Staten), was onder de indruk van de creativiteit van de teams. Opvallende thema’s dit jaar waren de nalatenschap van de mens, de invloed van de mens op de aarde, en nieuwe vormen van communicatie tussen mens, dier en plant.


Myers: ‘Tijdens de interviews was de interactie tussen de kunstenaars en onderzoekers van de winnende teams zeer inspirerend en overtuigend. ’ De Nederlandse Xandra van der Eijk gaat met de prijs een installatie op basis van geluid en trilling ontwikkelen, dat publiek in staat stelt het leven onder de golven van de Noordzee te ervaren. Zij brengt hiermee een onbekende wereld, die van de zee, dichter bij het publiek. Dit realiseert Van der Eijk in samenwerking met Wageningen Marine Research (WUR). Kunstenaar Cheng Guo uit China onderzoekt met het Institute for Environmental Studies (VU) de intrigerende micro- en macrovergrendelingen van cultuur, technologie en natuur door het isoleren van menselijke sporen in land. Jiwon Woo uit New York onderzoekt samen met het Institute of Environmental Biology, Microbiology group (UU) hoe handschimmels in Koreaanse huishoudens de smaak van eten beïnvloeden. Woo gaat de prijs gebruiken voor het maken van sculpturen en visualisaties die tonen hoe deze schimmels verschillen over generaties en locaties, veroorzaakt door migratie en overlevering door families.

De winnende kunstwerken worden vanaf 1 december 2017 tentoongesteld bij MU, centrum voor visuele cultuur in Eindhoven.

De jury over de winnaars

Zie bijlage voor de laudatio’s van de jury over de drie winnaars van de BAD Award 2017 (Engels).

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website