Waar worden herinneringen opgeslagen in onze hersenen en welke mechanismen zorgen voor de opslag?

Met die vragen houdt prof. Steven Kushner zich dagelijks bezig. Want als we weten waar onze herinneringen zijn opgeslagen, zijn we een stuk dichter bij het begrijpen en daarmee het behandelen van neuropsychiatrische aandoeningen als dementie, posttraumatische stressstoornis, schizofrenie en cognitieve ontwikkelingsstoornissen.

Het vidi-onderzoek van Kushner betrof herinneringen aan een specifieke gebeurtenissen die op specifieke moment plaatsvinden. Eerder werd al ontdekt dat die herinneringen op een andere plaats worden opgeslagen dan bijvoorbeeld herinneringen die gevormd worden door aanleren van vaardigheden (zoals dat het geval is bij bijvoorbeeld leren fietsen).

Brein is dynamisch

Tijdens zijn onderzoek deed Kushner twee belangrijke ontdekkingen. Ten eerste dat ons brein enorm dynamisch is. Hersencellen veranderen continue. De cellen die het meest actief zijn, zijn op dat moment betrokken bij het opslaan van herinneringen. Dit mechanisme maakt het mogelijk dat herinneringen zorgvuldig in de hersenen worden georganiseerd om het overschrijven van herinneringen te voorkomen.
Een tweede belangrijke ontdekking was dat de actieve cellen de fysieke representatie van herinnering niet coderen door hun eigendom van prikkelbaarheid. Dat gebeurt door hun synapsen. Dat zijn de contactpunten tussen de cellen waardoor cellen met elkaar communiceren. Hoe sterker de connectie tussen de cellen, hoe sterker de herinnering.

Opslagcapaciteit

In de praktijk merken we al dat herinneringen in sterkte verschillen. Je kunt je beter herinneren wat er gisteren gebeurde (maar ook lang niet alles meer), dan wat er een maand of een jaar geleden gebeurde. Alleen hele belangrijke of impactvolle gebeurtenissen blijven je een heel leven bij. Nu blijkt dat er ook fysiek verschillen zijn in sterkte van herinneringen. De aanname is dat ons brein, net als een bibliotheek een beperkte (maar wel heel grote) opslagcapaciteit heeft. 

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website