Na een intensieve periode waarin veel campagne is gevoerd voor de Medische Inspirator prijs en de drie genomineerde onderzoeksprojecten, is donderdag 23 november op het VSNU Impact festival de winnaar bekend gemaakt. Op de eerste plaats is geëindigd ‘Cursus ‘Partner in Balans’ bij dementie’. Dit project ontvangt € 75.000 om te besteden aan hun onderzoek.

Met de geldprijs willen de onderzoeker Lizzy Boots (MUMC) en patiëntvertegenwoordiger mevrouw Jennie Tillie-Hecker dat hun cursus, die mantelzorgers helpt omgaan met onzekerheden en vragen na een diagnose dementie, verder wordt ontwikkeld en geïmplementeerd.

Het winnende project ‘Cursus 'Partner in Balans' bij dementie’ is gekozen door de jury vanwege de verschillende manieren en niveaus van betrokkenheid van de mantelzorgers in het project. Daarbij ziet de jury het belang om de mantelzorger te behoeden voor overbelasting en deze cursus werkt preventief.

Tweede prijs

Op de tweede plek staat het project ‘Slimme zelftest voor adem’ met een prijs van € 50.000. Met het geld willen de onderzoeker Erik Bischoff en patiëntvertegenwoordiger Joep Fleuren dat de slimme zelftest verder ontwikkeld wordt voor het vroegtijdig herkennen van een longaanval voor COPD patiënten om zo een ziekenhuisopname te voorkomen.

Derde prijs

De derde plek gaat naar het project ‘IVWear maakt een infuus draagbaar’ en zij winnen € 25.000. De onderzoekers Prof. Bart Verkerke (UMCG), Max Heintzen, Melcher Frankema, Niels Weijermars en patiëntvertegenwoordiger Dave Keizer willen met de geldprijs het draagbaar infuus verder ontwikkelen, waardoor patiënten zonder infuuspaal vrij door het ziekenhuis kunnen bewegen.

Vakjury

De drie onderzoeksprojecten van de Medische Inspirator prijs 2017 zijn door een onafhankelijke vakjury genomineerd uit 21 inzendingen. Deze nominatie vond plaats op basis van de inspirerende samenwerking en uitstekende kwaliteit van het onderzoeksproject. Met het gewonnen prijzengeld gaan de drie teams aan de slag met het medische product waarbij de behoefte van de patiënt voorop staat. Op deze manier worden de drie innovaties in de toekomst verbeterd en beschikbaar voor de patiënten.

Wat is de Medische Inspirator prijs?

De Medische Inspirator is een aanmoedigingsprijs voor de samenwerking tussen onderzoekers en patiënten of andere eindgebruikers, zoals bijvoorbeeld mantelzorgers. Uit de inzendingen worden door een onafhankelijke vakjury drie projecten genomineerd. Deze drie projecten worden begeleid in het maken van een promotiefilmpje over hun onderzoeksproject. Vervolgens vindt er een stem- en campagneperiode van een maand plaats waarin het algemeen publiek stemt op de meest inspirerende samenwerking. Het stemproces wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

Tijdens de stemperiode van Medische Inspirator prijs 2017 zijn er ongeregeldheden in het stemproces opgemerkt waardoor alle stemmen ongeldig zijn verklaard. De einduitslag is daarom dit jaar tot stand gekomen door een inhoudelijke beoordeling van de jury. De jury heeft beoordeeld op patiëntbelang, patiëntbetrokkenheid en kwaliteit van het project.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website