Op dinsdag 4 december reikte onze directeur Henk Smid, tevens lid van de jury, de publieksprijs van de Briljante Mislukkingen Award Zorg 2018 uit. De publieksprijs ging dit jaar naar Janneke Wittekoek met de casus ‘Het belang van actieve opsporing bij erfelijke aandoeningen’. Peter Wouters mocht met zijn casus ‘Wie financiert leefstijl bij hartrevalidatie?’ de juryprijs in ontvangst nemen.

Uitreiking award door Henk Smid
Fotograaf: Joris Drachman

Publieksprijs

Janneke Wittekoek en Manon Houter zetten zich met de Stichting LEEFH in om mensen met een erfelijk verhoogde kans op hart- en vaatziekten, ten gevolge van Familiaire Hypercholesterolemie (FH), vroegtijdig in kaart te brengen. Het lukte niet om het bevolkingsonderzoek naar FH nieuw leven in te blazen. De les? Een goed uitgewerkte businesscase ontbrak bij de poging om weer een bevolkingsonderzoek te realiseren. Dit blijkt essentieel bij het aantonen van rendement van preventie.

Juryprijs

Peter Wouters had een goed doordacht, betaalbaar en uitvoerbaar hartrevalidatieconcept dat stuk liep op de implementatie. Een belangrijke les was dat geldverstrekkers in de zorg moeilijk te overtuigen zijn van het rendement dat innovatie en preventie uiteindelijk opleveren. Dit vraagt om een intensieve benadering van stakeholders en het creëren van draagvlak, niet alleen voor het idee maar ook voor de uitvoer en financiering.

Briljante Mislukkingen

De meest briljant mislukte innovaties in de zorg, innovaties die om uiteenlopende redenen toch niet van de grond zijn gekomen. Waar ging het anders dan gepland, welke lessen vallen er te trekken en hoe kan je die ervaring delen. Dat is waar het bij Briljante Mislukkingen om draait. Het Instituut voor Briljante Mislukkingen (IvBM) organiseerde deze prijsuitreiking voor de vijfde keer.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website