Actief Plus is een beweegprogramma bedoeld om 50-plussers meer te laten bewegen. ZonMw gefinancierd onderzoek van de Open Universiteit heeft aangetoond dat dit advies-op-maat programma beweeggedrag bevordert en er ook voor zorgt dat dit behouden blijft. Tevens is geëvalueerd hoe Actief Plus het beste landelijk geïmplementeerd kon worden. Steeds meer gemeenten bieden Actief Plus nu aan.

Foto: Shutterstock

Effectieve interventie

De deelnemers ontvangen, op basis van door hen persoonlijk ingevulde vragenlijsten, advies-op-maat. Dat advies maakt de deelnemers bewust van hun eigen beweeggedrag en motiveert om meer te gaan en te blijven bewegen. Actief Plus is opgenomen in de interventiedatabase van het Centrum Gezond Leven en heeft de erkenningsstatus ‘Goede aanwijzingen voor effectiviteit’.

Preventieve aanpak

De resultaten uit het onderzoek toonden aan dat Actief Plus mensen bewust maakt van het belang van voldoende bewegen en dat zij ook meer gaan bewegen. Dankzij Actief Plus kan het aantal 50-plussers met ziekten als diabetes, darmkanker, borstkanker en hart- en vaataandoeningen binnen 5 jaar met 3% afnemen. Doorgerekend naar de populatie 65-plussers binnen Nederland zou dat jaarlijks ruim 2 miljoen euro besparing aan zorgkosten opleveren.

Landelijke verspreiding

Steeds meer gemeenten hebben Actief Plus ingezet. Denk aan Amsterdam, Utrecht, en diverse gemeenten in Limburg en Noord-Holland. Op dit moment wordt Actief Plus geïmplementeerd in 8 gemeenten in Zuid-Limburg, mede mogelijk gemaakt door FNO ‘Zorg voor Kansen’.

Meer informatie:

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website