Betere zorg en meer tijd voor de patiënt

‘De zorg gaat een nieuw tijdperk in.’ Zo stelt nefroloog Marc Seelen, chief medical information officer (CMIO) in het UMCG. ‘Dat hangt nauw samen met het feit dat wij, als zorgprofessionals, ons bewust worden van het feit dat zorg zich ook buiten de muren van de eigen afdeling, de eigen discipline en het eigen ziekenhuis afspeelt.
Overdracht en uitwisseling van informatie is in deze context essentieel. Feitelijk maken we een digitale transitie door. Daarom moeten we op een bepaalde manier met informatie willen omgaan.’ Seelen’s umc gaat eind 2017 live met een nieuw epd. Hij vindt, als warm pleitbezorger van het programma Registratie aan de bron, zo’n nieuw systeem ‘een mooi middel’, maar hij waarschuwt ook: ‘We moeten ons ervan bewust zijn dat we maar beperkt van de voordelen gaan genieten als we onvoldoende gegevens gestructureerd opslaan en ons niet houden aan afspraken over waar en hoe we gegevens opslaan. In het begin is de verzameling gestructureerde gegevens beperkt, maar naarmate we langer gestructureerd en eenmalig gegevens invoeren, wordt de reikwijdte zichtbaar.’

Eenmalig

Joyce Simons, manager van het programma Registratie aan de Bron, bevestigt Seelen’s visie. ‘Gestructureerd vastleggen is belangrijk, maar pas als zorginformatie nog maar één keer op de juiste plek in het dossier wordt opgeslagen, dan verbetert de kwaliteit van zorg écht en profiteert de patiënt.’ Ook Erik Vermeulen, epd-programmadirecteur in het Erasmus MC, onderstreept het belang van eenmalig registreren. Het Erasmus MC werkt sinds kort met een nieuw epd. ‘Wij hebben de uitgangspunten van Registratie aan de Bron meteen meegenomen. Waar mogelijk komen medische gegevens nu op een enkelvoudige plek in het epd. In de oude situatie werden metingen bijvoorbeeld in verschillende systemen opgeslagen.’ Simons weet dat de echte winst geboekt moet worden na live-gang van een nieuw epd. ‘Zorgverleners moeten op de juiste wijze met dat nieuwe systeem gaan werken, en dat vraagt een gedragsverandering’. Het programma ondersteunt deelnemende instellingen en brancheorganisaties dan ook bij het bewerkstelligen van die verandering. En hun aantal groeit snel. Begon het programma als initiatief van de samenwerkende umc’s verenigd in de NFU en Nictiz, inmiddels is de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen aangesloten en ook GGZ Nederland, V&VN en de Federatie van Medisch Specialisten doen mee. 

Het werkt!

Ondertussen plukken de ‘voorloper-dokters’ de eerste vruchten. ‘Het werkt gewoon! Het uitwisselen van de data voor overdracht met andere ziekenhuizen lijkt me een logische volgende stap.’ Wie LUMC-hoogleraar cardiologie Douwe Atsma hoort spreken over de directe aanlevering aan de cardiologische kwaliteitsregistratie NCDR die hij in een Registratie aan de bronproject realiseerde, hoort enthousiasme. En daarin staat hij niet alleen. Ook de orthopeden in Rivas en de Parkinsonspecialisten in het Radboudumc leveren nu rechtstreeks aan aan hun kwaliteitsregistratie. Neuroloog Bart Post vertelt dat de nieuwe werkwijze nog meer oplevert. ‘Vroeger moest ik een aparte browser openen en administreerde ik gegevens zonder dat de patiënt, of ik, daar direct voordeel van had. Nu verbetert de zorg voor de patiënt doordat de kwaliteit van het dossier toeneemt en doordat we als artsen meer gebruik maken van elkaars kennis. Daarnaast heb ik meer tijd voor mijn patiënten.’ 

Citrienfonds

Registratie aan de bron is een van de 5 programma’s van het Citrienfonds. Dit fonds helpt, onder verantwoordelijkheid van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), duurzame en breed inzetbare verbeteringen in de gezondheidszorg te ontwikkelen. Het fonds is mede mogelijk gemaakt door ZonMw. Het programma Registratie aan de bron wil bereiken dat patiënten en zorgverleners altijd en overal over de benodigde gezondheidsinformatie beschikken. Het landelijk programma is geïnitieerd door de NFU en Nictiz en heeft haar doelstellingen geformuleerd tot 2020. Sinds 2016 doet de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) ook mee.