Veel mensen die bij de huisarts komen met onbegrepen klachten, hebben een ongedifferentieerde somatoforme stoornis (OSS). Zij ontwikkelen onbewust lichamelijke klachten waarvoor geen medische reden gevonden kan worden. Deze klachten gaan meestal niet vanzelf weg en leiden vaak tot verminderd functioneren.

Zittende vrouw

Het leren omgaan met negatieve gedachten kan hen helpen actief met hun leven verder te gaan, maar de drempel om hiervoor naar een psycholoog te gaan is hoog. Veel huisartspraktijken maken tegenwoordig gebruik van een praktijkondersteuner voor de geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ,) die kortdurende psychische interventies kan uitvoeren, en ook mensen met OSS kan begeleiden. De POH-GGZ kan de drempel voor psychologische begeleiding verlagen.

Uit onderzoek van Dr. J.C. Van der Wouden PhD blijkt dat de mensen die behandeld werden door een POH-GGZ na 12 maanden minder last hadden van pijn en fysiek beter functioneren. Die behandeling is  met name effectief bij patiënten bij wie de klachten niet meer dan enkele jaren aanwezig waren, of bij wie sprake was van minder bijkomende lichamelijke aandoeningen. De interventie is ook kosteneffectief.

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website