Een artikel in Medicines beschrijft de wet die in België is ingegaan om specifieke ethische kwesties rondom biobanken goed te regelen. Anders dan in België heeft Nederland niet één specifieke wet bedoeld voor biobanken. Wel is nu bijna een jaar de ELSI Servicedesk actief om onderzoekers te ondersteunen met het oplossen van dit soort kwesties.

ELSI staat voor Ethical, Legal en Societal Implications. Veel biobankonderzoek heeft gevoelige kanten zoals het waarborgen van de privacy van patiënten of de vraag wat onderzoekers moeten doen met belangrijke nevenbevindingen. Daarentegen kan grootschalig biobankonderzoek grote veranderingen teweeg brengen in therapieën voor diverse aandoeningen en het effect ervan enorm vergroten. Beide aspecten zijn uiteindelijk van groot belang voor patiënten.

Lees het artikel in Medicines hier.

De ELSI Servicedesk geeft gratis adviezen aan onderzoekers in Nederland die met een ELSI-vraag zitten. De adviezen worden via de site ook met de hele onderzoeksgemeenschap gedeeld. Kijk voor meer informatie op www.elsi.health-ri.nl of kijk op Hoe werkt de ELSI Servicedesk?

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website