Het Amerikaanse biotech-bedrijf Illumina heeft het patent gekocht van een methode om in een zeer vroeg stadium kanker via enkele druppels bloed op te sporen. Deze methode is bedacht en ontwikkeld door prof. dr. Tom Würdinger van de afdeling neurochirurgie van het VUmc. Hij ontving in 2014 de Galenus Researchprijs voor deze vinding. Voor zijn onderzoek heeft hij diverse subsidies van ZonMw gekregen.

Bloedplaatjes van patiënten met kanker blijken unieke genetische patronen te bevatten. Die maken het mogelijk met 96% zekerheid gezonde personen te onderscheiden van kankerpatiënten. De mogelijkheid om via bloed tumoren te detecteren (’liquid biopsies’), lijkt een enorme vooruitgang voor de diagnostiek van kanker. Het maken van een scan of het chirurgisch wegnemen van deeltjes van tumor of huid (’biopten’) zal hierdoor steeds minder vaak nodig zijn.

De Amerikaanse biotechfirma Illumina heeft het eigendomsrecht van de vinding gekocht, professor Würdinger treedt in dienst van het bedrijf. Hij blijft tevens hoogleraar aan de VUmc.

Meer informatie:

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website