Afgelopen mei werd ArthroSave tijdens de Academic Startup Competition gekozen tot één van de tien meest baanbrekende academische start-ups van Nederland. Hoe zetten zij de stap naar scale-up? Bekijk snel het interview met Karianne Lindenhovius in onderstaande video.

Afgelopen mei werd ArthroSave tijdens de Academic Startup Competition gekozen tot één van de tien meest baanbrekende academische start-ups van Nederland. Tijdens een drie weken durend programma in Sillicon Valley leren deze tien jonge bedrijven hoe ze innovatie sneller op grotere schaal kunnen toepassen en op die manier de stap naar scale-up kunnen zetten. De Academic Startup Competition is een initiatief van VSNU, de Netherlands Academy of Technology and Innovation (AcTI) en StartupDelta.

De KneeReviver

ArthroSave - een spin-off van het UMC Utrecht - is het bedrijf dat de KneeReviver maakt. Dit is een apparaat voor (relatief) jonge mensen die te maken hebben met knieproblemen. Pijnlijke slijtage in de knie is een aandoening die nog steeds niet te genezen is en vaak wordt een knieprothese geplaatst. Een ingrijpende operatie waarbij de kans op complicaties groot is. Daarbij heeft een prothese een beperkte levensduur. De KneeReviver neemt zes weken lang de druk op de knie weg zodat deze kan herstellen. Hierdoor kan een knieoperatie worden uitgesteld of zelfs helemaal worden voorkomen.

Onderzoekers van het UMC Utrecht ontvingen in 2010 een subsidie binnen het Programma Translationeel Onderzoek voor een proof-of-concept studie naar de kniedistractiemethode. In 2014 ontvingen de onderzoekers een vervolgsubsidie voor onderzoek naar de verbeterde kniedistractie-methode. Dit onderzoek is gezamenlijk gefinancierd met ReumaNederland.

Investeringen

In Sillicon Valley leren de Nederlandse ondernemers van grote Amerikaanse investeerders, zoals bijvoorbeeld Google, wat er nodig is om wereldwijd impact te kunnen maken op de maatschappij. Hoe kun je innovatie zo snel mogelijk opschalen? Wat zijn de verschillen tussen Nederland en de VS? De strategie van ArthroSave om verder te groeien is om via een select aantal ziekenhuizen patiënten te helpen met als doel dit ook buiten Nederland te realiseren. Hiervoor is extra financiering nodig die ze hopen te vinden in Sillicon Valley.

Kijk hier voor meer informatie over het Programma Translationeel Onderzoek of lees meer over Holland in the Valley.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website