Onderzoeker Caroline van den Bosch promoveert vandaag op het onderzoek naar kwaliteitsindicatoren waarmee het antibioticagebruik geëvalueerd en verbeterd kan worden.

Van den Bosch laat zien dat een groot deel van het antibioticagebruik in ziekenhuizen nog niet adequaat is. Zij nam de kwaliteit van antibioticagebruik in Nederlandse ziekenhuizen onder de loep. Het doel was om een meetsysteem te ontwikkelen op basis van kwaliteitsindicatoren. Hiermee kan het antibioticagebruik geëvalueerd worden bij de behandeling van bacteriële infecties in het ziekenhuis. Vervolgens heeft ze de kwaliteitsindicatoren getest op meetbaarheid en betrouwbaarheid in 1890 ziekenhuispatiënten (uit 4 academische en 18 andere ziekenhuizen) met verschillende infecties. Dit onderzoek is uitgevoerd door AMC met financiering uit het ZonMw-programma Priority Medicines Antimicrobiële Resistentie.

Bedreiging volksgezondheid

Antibiotica zijn niet weg te denken uit de moderne geneeskunde. Veel behandelingen zouden niet mogelijk zijn zonder effectieve bestrijding van bacteriële infecties. Het veelvuldig gebruik van antibiotica is echter de belangrijkste oorzaak van de toename in het ontstaan van resistente micro-organismen. Dit is een grote bedreiging van de volksgezondheid, ook omdat vrijwel geen nieuwe antibiotica worden ontwikkeld.

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website