Het AMC Research team heeft de Discovery award voor onderzoek naar antibiotica resistentie gewonnen. Binnen het door ZonMw en NWO-WOTRO gefinancierde project “RAPDIF”, wordt onder andere gekeken naar de ontwikkeling van antibiotica resistentie in Burkina Faso. Promovendus François Kiemde heeft een eenvoudige diagnostische test ontwikkeld die naast malaria, gevoelig en makkelijk het genetisch materiaal van de meest voorkomende bacteriële bloed infecties bij kinderen in Burkina Faso kan aantonen. Dit onderzoek doen zij samen met de Afdeling Global Child Health van het AMC en de Clinical Research Unit in Nanoro (Burkina Faso).

Discovery Award

Voor deze technologische ontwikkeling heeft het AMC – CRUN onderzoeksteam de Discovery Award gewonnen, waaraan een geldbedrag van 12.000 Engelse pond verbonden is. Het geld zal worden gebruikt om de technologie verder te verfijnen. Daarnaast wordt eraan gewerkt het onafhankelijk van elektriciteit te maken zodat het diagnostisch platform ook in afgelegen gebieden kan worden toegepast.

Antibiotica resistentie

Bacteriële infecties worden behandeld met antibiotica. Helaas worden steeds meer bacteriën resistent (ongevoelig) voor de meest gebruikte antibiotica en moet uitgeweken worden naar duurdere of minder goed werkende antibiotica. Om antibiotica resistentie een halt toe te roepen en een bacteriële infectie goed te behandelen is het van belang om alleen de juiste antibiotica toe te dienen op het moment dat een patiënt ook echt een bacteriële infectie heeft. Antibiotica moeten bijvoorbeeld niet worden geven als een patiënt een virus heeft. Het is daarom van essentieel belang dat een goede diagnose wordt gesteld voordat er behandeld wordt. In Nederland is dit over het algemeen goed geregeld door de beschikbaarheid van moderne laboratoria en apparatuur maar in veel andere landen waaronder Burkina Faso is het niet zo eenvoudig om bij een patiënt de diagnose vast te stellen.

Burkina Faso

Tot voor kort was bij een kind dat in Burkina Faso, en in veel andere landen in Afrika, bij de dokter komt met koorts de standaard behandeling een anti-malaria kuur, omdat dat de meest voorkomende infectie was bij kinderen. Door goede behandel- en preventieprojecten neemt het aantal malariagevallen af, maar het aantal kinderen dat met koorts bij de dokter komt niet. Een groot aantal van deze kinderen heeft mogelijk een bacteriële infectie. Daarom wordt er in veel gevallen tegenwoordig naast een malaria behandeling ook antibiotica voorgeschreven aan deze kinderen. Maar, een deel van deze kinderen heeft geen bacteriële infectie en worden dus onnodig behandeld. Het veelvuldig gebruik van de antibiotica kan dan leiden tot resistentie.

Bijdrage AMC aan resistentie onderzoek

De sectie Parasitologie van de afdeling Medische Microbiologie doet onder andere onderzoek naar het vertalen van hoog technologische diagnostiek voor parasitaire infecties naar diagnostiek die gebruikt kan worden in situaties waar geen goed laboratorium voorhanden is. Verder onderzoeken zij de mogelijkheden, limitatie en effecten van implementatie van deze diagnostiek voor de klinische praktijk.

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website