Hoe kan het coronavirus zich toch zo snel verspreiden in verpleeghuizen? En wat kun je ertegen doen? Het UNO-VUmc ontwikkelde hierover een korte animatiefilm en een praatplaat. De film en de praatplaat zijn vooral bedoeld voor verzorgenden en verpleegkundigen in de verpleeghuiszorg.

Fragment van de praatplaat
Fragment van de praatplaat over corona

 

Het UNO-VUmc is het universitaire netwerk ouderenzorg van het Amsterdam UMC, locatie VUmc. Enkele weken geleden rondde het UNO-VUmc het onderzoek ‘COVID-19, de verpleeghuisstudie’ af. Naar aanleiding van de kennis en adviezen uit deze studie zijn een korte animatiefilm en praatplaat ontwikkeld. Het UNO-VUmc kan hiermee de verpleging en verzorging in zijn verpleeghuizen snel op te hoogte stellen van de nieuwe informatie over het coronavirus. Bovendien geeft het netwerk hiermee passende voorlichting wat je kunt doen om de verspreiding van COVID-19 zoveel mogelijk te voorkomen.

Voor iedereen in de ouderenzorg

In eerste instantie zijn de film en de praatplaat bedoeld voor verzorgenden en verpleegkundigen in de verpleeghuiszorg. In de praktijk kan echter iedereen die in de ouderenzorg werkt er profijt van hebben. De film lijkt in ieder geval in een duidelijke behoefte te voorzien: de rolprent is in korte tijd al tienduizenden keren bekeken. De animatiefilm is onder meer op YouTube te zien. De praatplaat is te vinden op de website van de UNO-VUmc.

Kennisinfrastructuur Academische Werkplaatsen Ouderenzorg

Het UNO-VUmc is één van de netwerken die structurele subsidie krijgen vanuit het ZonMw-programma Kennisinfrastructuur Academische Werkplaatsen Ouderenzorg. In dit programma krijgen zes academische netwerken, verenigd in de Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO), structurele financiering om onderzoek uit te voeren. Met die financiering kunnen de netwerken meer geld besteden aan het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek, samen met de zorgpraktijk en het onderwijs. Meer hierover is te lezen op de programmapagina van Kennisinfrastructuur Academische Werkplaatsen Ouderenzorg.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website