Onlangs hebben 6 gemeenten en GGD’en subsidie gekregen voor het doelmatig en doeltreffend organiseren van niet-acute lokale en/of regionale advies- en meldpunten. De meldpunten zijn bedoeld voor mensen die de grip op hun leven tijdelijk kwijt zijn, hun omgeving en hulpverleners. In totaal zijn er inmiddels 14 ZonMw-projecten die zich richten op het verbeteren van de niet-acute meldfunctie voor mensen met verward gedrag.

Diverse mensen (samen) aan het werk

Uitbreiden en efficiënter inrichten

De gemeenten en GGD’en gaan aan de slag met het uitbreiden van de bereikbaarheid van bestaande lokale en/of regionale meldpunten (24/7 of uitbreiden avond- en weekenduren) én het efficiënter inrichten van bestaande meldpunten. Hiermee wordt de toegankelijkheid van lokale en/of regionale advies- en meldpunten verbeterd. De projecten zullen uiterlijk 1 januari 2019 van start gaan.

GGD GHOR Nederland

Alle projecten worden begeleid en ondersteund door GGD GHOR Nederland, die bijeenkomsten organiseert en kennisuitwisseling faciliteert. Geleerde lessen worden in een handreiking gebundeld. GGD GHOR Nederland werkt nauw samen met KPMG die registratiegegevens van de projecten analyseert. 

Landelijk meldnummer

Op dit moment onderzoekt VWS de financiële en praktische consequenties en mogelijkheden van een landelijk meldnummer dat 24/7 bereikbaar is voor advies en niet-acute meldingen van personen met verward gedrag. Dit wordt meegenomen in de voorjaarbesluitvorming van de begrotingscyclus in het voorjaar van 2019. Als definitief wordt besloten om een landelijk meldnummer in te voeren, zal dat waarschijnlijk niet eerder dan 1 januari 2020 gerealiseerd kunnen worden.

Ook aan de slag?

Wilt u ook in uw regio aan de slag gaan met een betere meldfunctie voor mensen met verward gedrag en hun omgeving? Gemeenten en GGD’en hebben binnenkort opnieuw de mogelijkheid om met hun samenwerkingspartners subsidie aan te vragen voor het doelmatig en doeltreffend organiseren van niet-acute lokale en/of regionale advies- en meldpunten voor mensen die de grip op hun leven (tijdelijk) kwijt zijn. Dinsdag 18 december komt de volgende subsidieoproep online. De deadline van deze subsidiemogelijkheid is dinsdag 19 februari 2019, 14.00 uur.

Blijf op de hoogte

Wilt u op de hoogte blijven van subsidieoproepen, maar ook van projectresultaten en andere ontwikkelingen? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief Geestelijke gezondheid en/of volg ons op LinkedIn.

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website