Nieuws

Mediator 18: ‘Er wordt te weinig kennis ontwikkeld en toegepast’

Het werk van Nederlandse verpleegkundigen en verzorgenden behoeft meer wetenschappelijke onderbouwing. Waarom is dat zo belangrijk? En hoe gaat een verpleegkundig leiderschapsprogramma hieraan bijdragen? Mediator vroeg het Jan Hamers, hoogleraar ouderenzorg aan de Universiteit Maastricht.

Meer

Samen met kennis de praktijk verbeteren: tips voor gemeentelijke organisaties

Werkt u bij een gemeente en vraagt u zich af of uw beleidsaanpak optimaal werkt? Of wilt u weten hoe u het effect van uw aanpak kunt vergroten? Onderzoek kan daarbij helpen. De brochure Samen met kennis de praktijk verbeteren geeft tips en voorbeelden van wat onderzoek in uw gemeente kan betekenen voor de praktijk.

Meer

Prof. dr. Jeroen Geurts nieuwe voorzitter ZonMw

Prof. dr. J.J.G. (Jeroen) Geurts (1978) is de nieuwe voorzitter van ZonMw. Tevens wordt hij per 1 januari 2017 lid van de Raad van Bestuur van NWO. Begin 2019 wordt de integratie van Zorgonderzoek en Medische Wetenschappen (ZonMw) als vierde domein in NWO voorzien. Hij gaat deze functie combineren met zijn werkzaamheden als wetenschapper bij VUmc.

 

Meer

VWS rapporteert over voortgang (inter)nationaal onderzoek en aanpak antibioticaresistentie

Minister Schippers heeft tijdens het Europees voorzitterschap veel aandacht besteed aan de aanpak van antibioticaresistentie. De nadruk lag op de noodzaak om tot actie over te gaan. Afstemming van (inter)nationale onderzoeksagenda’s maakt hier deel van uit.

Meer

Datamanagement bij onderzoek

Onderzoekers leveren aan het eind van hun project data op die vindbaar, toegankelijk, uitwisselbaar, herbruikbaar en duurzaam opgeslagen zijn. Daarmee volgt ZonMw de breed toegepaste principes van FAIR-data; data die Findable, Accessible, Interoperable en Reusable zijn. ZonMw heeft daarvoor een werkwijze datamanagement gelanceerd onder de naam ‘Toegang tot Data’.

Meer

Drie ZonMw onderzoekers krijgen Rubiconbeurs

Drie door ZonMw gesubsidieerde onderzoekers hebben van NWO een Rubiconbeurs gekregen. In totaal kregen 22 jonge onderzoekers zo’n beurs toegekend. Zij gaan aan buitenlandse topinstituten onderzoek doen.

Meer

Psychosociale hulpverlening voor vluchtelingen

Er wordt al veel psychosociale hulpverlening geboden aan vluchtelingen en asielzoekers in Nederland. Dat blijkt uit het rapport ‘Veerkracht en vertrouwen’. Het rapport geeft een overzicht van het aanbod van psychosociale hulpverlening én aanwijzingen voor onderzoek, ontwikkeling en toepassing.

Meer

Burgerinitiatief ziekte van Lyme leidt tot actieplan VWS

Het ministerie van VWS heeft het actieplan Lymeziekte aangeboden aan de Tweede Kamer. Aan de hand van dit actieplan willen patiëntenorganisaties, onderzoekers, beleidsmakers, bedrijven en zorgprofessionals de diagnose, behandeling en preventie van Lymeziekte in de praktijk en het beleid verbeteren.

Meer

Herry Nijhuis toekomstig directeur NWO domein TTW

Herry Nijhuis wordt de directeur van het domein Toegepaste en Technische Wetenschappen van het nieuwe NWO. Op 1 oktober 2016 begint hij als directeur STW. De activiteiten van STW worden per 1 januari 2017 ondergebracht in het domein TTW.

Meer

Ambassadeurs maken wijkverpleging zichtbaar

‘Het ambassadeurstraject heeft mij lef, competenties en vertrouwen gegeven om ‘stem’ te geven aan de cliënten en de beroepsgroep, waar ik ook kom’, zegt Sonja Daalhuizen, wijkverpleegkundige bij Careyn en lid van de ZonMw-programmacommissie Zichtbare schakel fase 2. Sonja nam deel aan het eerste leertraject voor de wijkverpleegkundige.

Meer
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website