Nieuws

Ouderenzorgnetwerk Dichteren: ‘Wijkbewoners praten niet alleen mee, ze komen ook met praktische oplossingen.’

In Ouderen Zorg Netwerk Dichteren in Doetinchem participeren oudere wijkbewoners op gelijke voet met huisartsen, wijkverpleegkundigen en buurtcoaches. Ze hebben een vaste plek in het multidisciplinair overleg. Wijkbewoners praten niet alleen mee, ze komen ook met praktische oplossingen. Zo zorgen ze samen dat ouderen langer in hun eigen wijk kunnen blijven wonen en manager blijven van hun eigen leven.

Meer

Sneller en slimmer met CHIM-studies

Meta Roestenberg, Louis Bont, Else Bijker en Dimitri Diavatopoulos

Bij CHIM-studies (Controlled Human Infection Model) worden proefpersonen volgens een protocol opzettelijk geïnfecteerd met een ziekteverwekker. Onderzoekers bestuderen het immuunsysteem of de werking van een mogelijke therapie.

Meer

DNA aanpassen om depressie door jeugdtrauma te verminderen

Bij mensen die een jeugdtrauma hebben meegemaakt, past het DNA zich vaak aan. Dit maakt ze veerkrachtiger. Als die aanpassing niet plaatsvindt, krijgen mensen vaker last van depressies. Het UMC Utrecht probeert daar met behulp van het voedingssupplement SAMe wat aan te doen.

Meer

Onderzoek naar stamcellen om jonge kankerpatiënten weer vruchtbaar te maken

Jongens die chemotherapie krijgen tegen kanker zijn later vaak onvruchtbaar. Ans van Pelt ontwikkelde met steun van ZonMw een manier om stamcellen op te kweken uit een stukje ingevroren weefsel van hun eigen testikel. Bij muizen is het gelukt om deze cellen terug te plaatsen in een testikel. Deze muizen krijgen gezonde nakomelingen. Nu is de tijd aangebroken om de therapie voor mensen te ontwikkelen.

Meer

Waarom talentontwikkeling in de verpleging en verzorging zo belangrijk is

Portretfoto van Jos Schols met quote 'Ik kan mijn werk als arts niet zonder ze doen'

Persoonsgebonden subsidies zorgen ervoor dat talentvolle verpleegkundig onderzoekers als boegbeelden gaan fungeren. 'Ze laten zien welk positief effect het heeft als verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden gehoord worden en posities bemachtigen binnen zorginstellingen, wetenschappelijke bolwerken en besturen die eerst alleen aan dokters werden toebedeeld', aldus specialist en hoogleraar ouderengeneeskunde Jos Schols.

Meer

Zorg op afstand opnemen in richtlijnen: 7 projecten van start

Illustratie diverse zorgverleners

Het is belangrijk dat aanbevelingen over face-to-face vervangende zorg op afstand worden opgenomen in bestaande richtlijnen. Daarom financieren we 7 projecten waarin beroepsorganisaties die eigenaar zijn van richtlijnen of beheerders/regiehouders van multidisciplinaire richtlijnen, de tijdens de coronacrisis opgedane ervaringen met zorg op afstand opnemen in hun richtlijnen.

Meer

Betere paramedische patiëntenzorg door beantwoording kennisvragen kennisagenda’s

Illustratie diverse paramedische beroepsgroepen

Welke onderzoeksonderwerpen vinden paramedische zorgprofessionals, patiënten en andere relevante betrokkenen belangrijk? En welke hiaten zijn er? Om de paramedische patiëntenzorg te verbeteren, zijn deze kennisvragen geprioriteerd. 7 projecten zijn nu gestart met de beantwoording van deze kennisvragen. De resultaten zijn mogelijk ook bruikbaar voor andere eerstelijnszorgverleners, zoals huisartsen.

Meer

Onderzoek: voorbereid op het RS-virus de winter in

Kind met zakdoek snuit neus

Het respiratoir syncytieel virus (RSV) is een belangrijke oorzaak van lagere luchtweginfecties bij jonge kinderen over de hele wereld. Het is ook een van de meest voorkomende oorzaken van ziekenhuisopnames bij kinderen tijdens het winterseizoen.

Meer

Lees de blog 'Onderzoek naar veranderingen in zorggebruik tijdens COVID19: reden tot extra zorg(en)?'

De COVID-19-pandemie en tijdelijke maatregelen als een lockdown hebben impact op de non-COVID-zorg: bepaalde patiëntgroepen mijden zorg. Evelien de Schepper en Silvan Licher van het Erasmus MC onderzoeken in de studie ‘zorggebruik in de eerstelijnszorg tijdens de coronapandemie’ de verandering in zorggebruik en zorgmijding in de huisartsenpraktijk. In dit blog vertellen zij over dit bijzondere onderzoek en delen zij hun bevindingen.

Meer

Het effect van aanpassingen in het onderwijs op beeldvorming wijkverpleging

Portretfoto van Margriet van Iersel

De transities in de zorg vragen om méér wijkverpleegkundigen. Daarom is het belangrijk dat studenten hbo-verpleegkunde een goed beeld krijgen van de wijkverpleging. ‘Veel studenten denken bijvoorbeeld dat ze in de wijk vooral met oudere patiënten werken. Maar in het ziekenhuis zijn verreweg de meeste patiënten toch ook oud? En in de GGZ zou de emotionele belasting van het werk zo groot zijn. Maar wat denk je dan van de kinderoncologie?’.

Meer
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website