Nieuws

Senescente cellen spelen rol in ouderdomsaandoeningen

In Nederland loopt momenteel de DuSRA-VOILA-studie, de grootste samenwerking van experts uit onderzoeksinstellingen en het bedrijfsleven op het gebied van veroudering. Een van de onderzoekers is dr. Peter de Keizer. Hij doet onderzoek naar de manier waarop zogeheten senescente cellen veroudering en problemen bij kanker veroorzaken.

Meer

37 innovatieve onderzoeksideeën maken stap naar de dagelijkse praktijk met Ideeëngenerator

Accepteren we robots meer als ze ons dialect spreken? Wat kunnen we leren van de aanpak van pestgedrag bij kinderen om pesten van ouderen in verzorgingstehuizen te voorkomen? Werkt een behandeling zonder antibiotica voor tuberculose? Hebben we meer last van hooikoorts in de stad door de combinatie met luchtvervuiling? En wat is de invloed van datingapps in de verscheidenheid van koppels? Met een bedrag van 50.000 euro krijgen 37 out-of-the-box...

Meer

Véronique Timmerhuis nieuwe directeur ZonMw

Dr. V.C.M. (Véronique) Timmerhuis wordt per 1 januari 2020 de nieuwe directeur van ZonMw. ZonMw is zeer verheugd met haar nieuwe directeur vanwege haar bestuurlijke ervaring, haar brede inhoudelijke beleidskennis met raakvlakken naar zorg en gezondheid, haar kennis van wetenschaps- en innovatiebeleid en haar ervaring om in complexe netwerken te opereren.

Meer

Geneesmiddelen tijdens zwangerschap: raadpleeg de Kennisbank

In de vernieuwde digitale Kennisbank www.zwangerenmedicijn.nl vindt u de meest actuele informatie over geneesmiddelengebruik tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode. Deze Kennisbank is een initiatief van Bijwerkingencentrum Lareb. Het door ZonMw gefinancierde project pREGnant gaat mede nieuwe kennis leveren voor de Kennisbank.

Meer

Jeugd-ggz en jeugdhulp nog te veel gescheiden werelden

4 jaar na invoering van de Jeugdwet is het werkveld, waaronder ook de jeugd-ggz, nog steeds in beweging. Er is nog geen eenduidige, door de verschillende partijen gedragen, vertaling van de ambities van de Jeugdwet naar de praktijk van ondersteuning en hulp aan kinderen en gezinnen. De jeugd-ggz opereert nog teveel als aparte sector binnen de jeugdhulp terwijl het juist de bedoeling van de Jeugdwet is integrale hulp en ondersteuning te bieden.

Meer

Terugblik Evolutie of Revolutie? Praat mee over de wetenschapper 2030

Erkennen en waarderen van de wetenschapper in de toekomst daarover gingen we met 400 deelnemers in gesprek op 23 mei 2019 in de Fokker Terminal in Den Haag.

Meer

ZonMw voert een vernieuwd logo

ZonMw heeft een nieuw logo. Het logo voldeed niet aan de digitale eisen én was toe aan modernisering. De cirkel in het nieuwe logo is gebaseerd op de wereldbol uit het oude logo. Het raakpunt staat voor ‘de verbinding’. De verbinding tussen ZonMw en de wereld. De verbinding met partijen met wie we samenwerken en waarmee we ons verbonden voelen: onderzoek, praktijk, beleid en onderwijs.

 

Meer

Subsidieoproep over antibioticaresistentie en hergebruik data opengesteld

Heeft u nog data in uw la liggen en zou u daar nog meer onderzoek naar antibioticaresistentie mee willen doen? Dien dan voor 10 september 2019 een projectidee in om antibioticaresistentie aan te pakken en uw data te hergebruiken.

Meer

Vier publiek-private projecten toegekend voor Big Data en Gezondheid

In de Commit2Data ronde Big Data & Gezondheid zijn vier publiek-private onderzoeksprojecten toegekend op het gebied van vroege opsporing en preventie van hart- en vaatziekten.

Meer

20 jaar preventie: de bal ligt bij ons allemaal!

Foto: Studio Oostrum

Vandaag heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) de publicatie ’20 jaar preventie bij ZonMw’ in ontvangst genomen uit handen van directeur Henk J. Smid. Met dit jubileum worden de opbrengsten van 20 jaar preventieonderzoek belicht. De publicatie laat zien hoe er is geanticipeerd op ontwikkelingen, is bijgedragen aan bruikbare resultaten die impact hebben in de samenleving en hoe daar de komende jaren mee verder wordt gegaan.

Meer
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website