Bij het gezond ouder worden met een donororgaan speelt het vinden van balans een belangrijke rol. Transplantatieverpleegkundige Coby Annema vertelt met welke uitdagingen transplantatiepatiënten vóór en na orgaantransplantatie te maken hebben. Zij onderzoekt hoe we de zorg zo kunnen vormgeven dat we hen daar optimaal bij ondersteunen.
MeerRick Waasdorp is de winnaar van de IMDI Talentprijs '19-'20. Rick ontwikkelde een niet-invasieve methode, die makkelijk en relatief goedkoop uit te voeren is. Op deze manier krijgen we meer inzicht in de ontwikkeling van Duchenne.
MeerTijdens het webinar op maandag 1 februari werd er teruggeblikt op 15 jaar medische technologie. Welke resultaten zijn er geboekt? En waar lopen onderzoekers nu tegenaan? Arts-onderzoeker dr. Martijn de Bruin, professor dr. Floris Lafeber en neuroloog dr. Roland Thijs vertelden over de nieuwste technologische ontwikkelingen om mensen met een niertumor, knieartrose en epilepsie te helpen.
MeerDe Subsidieregeling veelbelovende zorg geniet twee jaar na de lancering in 2019 toenemende bekendheid bij ziekenhuizen. Een online informatiebijeenkomst over de regeling van Zorginstituut Nederland en ZonMw trok dinsdag 2 februari bijna 300 belangstellenden. Op dezelfde dag is de regeling opnieuw opengesteld voor een nieuwe indieningsronde van subsidieaanvragen.
MeerHoe houd je focus op wat voor de patiënt echt belangrijk is? ICF-expert en verplegingswetenschapper Gonda Stallinga vertelt in haar vlog over een nieuwe werkwijze (verpleegkundige visites) waarin expliciet aandacht is voor de patiënt als persoon en dat wat voor hem of haar belangrijk is. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF).
MeerDe Academische Werkplaats Ouderenzorg Limburg zette een lerend netwerk op, waarin zorgmedewerkers, cliënten en naasten samen de verpleeghuiszorg verbeteren. De komst van corona zette het onderzoek meteen op scherp: hoe stel je in moeilijke omstandigheden de cliënt centraal? Bekijk 4 concrete tips voor cliëntgericht leren en verbeteren.
MeerHoe houd je richtlijnen actueel? Door ze te koppelen aan wetenschappelijke ontwikkelingen én praktijkdata. Gynaecoloog oncoloog Cor de Kroon vertelt over (het belang van) slimme ICT-oplossingen, die de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie samen met Stichting Olijf en het Integraal Kankercentrum Nederland ontwikkelt voor de richtlijn baarmoederkanker.
MeerMedio juni 2021 kunnen innovatieve teams van onderzoekers weer een projectidee indienen voor de ZonMw Open Competitie. In de huidige situatie wordt er veel van iedereen gevraagd. Daarom bieden we aanvragers geen 2 maar 4 maanden voorbereidingstijd om na opening van de subsidieronde hun projectidee in te dienen. De deadline voor het indienen is medio oktober 2021.
MeerEr is op het gebied van de 3 V’s (Vervanging, Vermindering en Verfijning gebruik proefdieren) nog veel onderzoek nodig. Om dat onderzoek te bevorderen en aan te wakkeren reikt het Willy van Heumenfonds om de twee jaar de ‘Willy van Heumenprijs’ uit aan een persoon die zich in Nederland op dit terrein bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt. Daarom gaat het Willy van Heumenfonds ook in 2021 deze prijs van 15.000,- euro, toekennen.
MeerJeroen Geurts (voorzitter van het bestuur ZonMw) en Henk Smid (voorzitter van het NCad) benadrukken in de Volkskrant (31 januari 2021) het belang van een genuanceerde discussie over dierproeven. Ze wijzen daarbij op het belang van de ontwikkeling van nieuwe onderzoeksmethoden en duiden de transitie naar proefdiervrij onderzoek.
Meer