Nieuws

Onderzoek naar samenwerking acute zorg tijdens corona

De coronacrisis heeft door de enorme toename van acute zorgvragen de samenwerking op scherp gesteld. Het doel van dit onderzoek was om inzichtelijk te maken welke factoren de samenwerking tussen deze organisaties belemmeren of juist faciliteren. Lees over het onderzoek en de resultaten in het Journal of the American College of Emergency Physicians Open.

 

Meer

Dashboard Sociale Impact Corona: zorgen over jongeren

De tweede publicatie van het Dashboard Sociale Impact Corona staat online. Dit geeft overheden en andere organisaties inzicht in de sociale gevolgen van de coronacrisis. Ook kennis uit verschillende onderzoek van ZonMw wordt gebruikt om invulling te geven aan dit dashboard.

Het belangrijkste inzicht is dat de stapeling van economische en mentale problematiek bij (groepen) jongeren reden tot zorg is. Verder vertoont het dashboard eenzelfde beeld...

Meer

Twee subsidieoproepen om onderzoeksinfrastructuur voor hulpmiddelenzorg verder te verbeteren

Illustratie subsidieoproepen
Academische Werkplaatsen en Fellowships Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg thuis

Wilt u bijdragen aan de verdere ontwikkeling en verbetering van de onderzoeksinfrastructuur voor hulpmiddelenzorg in de thuissituatie? Vanaf begin juni staan er twee subsidieoproepen open om hier mee aan de slag te gaan: Academische Werkplaatsen en Fellowships Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg thuis (GGH)

Meer

Internationaal samenwerken aan zorg- en beleidsinnovaties

Zorgprofessionals werken op verschillende manieren aan kwaliteit van zorg

Wat zijn de belangrijkste uitdagingen voor Europese gezondheidssystemen? En hoe kunnen we van elkaar leren en elkaar in staat stellen om dit te doen? Tijdens een afsluitende bijeenkomst keken de partners van het initiatief en vertegenwoordigers van de Europese Commissie en de World Health Organization (WHO) terug op de succesvolle Coordination and Support Action (CSA) TO-REACH.

Meer

Subsidieoproep voor doelmatigheidsonderzoek open

Illustratie onderzoek effectiviteit
Subsidieoproep: DoelmatigheidsOnderzoek – Open ronde 2023, Onderzoek naar de effectiviteit en kosten van interventies

Dit is een oproep voor projectideeën voor doelmatigheidsonderzoek Open Ronde 2023. Wilt u onderzoek doen naar de effecten en kosten van niet-farmaceutische zorg die (kan gaan) behoren tot het basispakket Zvw of Wlz? Wellicht komt u in aanmerking voor deze subsidie.

Meer

Geschatte inname zout en suiker Nederlandse bevolking nog steeds te hoog ondanks afspraken overheid met voedingsindustrie

Het ministerie van VWS heeft vanaf 2014 afspraken gemaakt met de voedingsindustrie om ervoor te zorgen dat Nederlanders minder zout, verzadigd vet en calorieën via voedsel binnenkrijgen. Het RIVM onderzocht het geschatte effect van de afspraken. Fabrikanten hebben kleine stappen gezet om producten minder zout en suiker te laten bevatten, maar consumenten krijgen er nog steeds (te) veel van binnen.

Meer

Pleidooi Initiatiefgroep Preventieakkoord: van nazorg naar voorzorg

Een volgend kabinet moet de zorg kantelen richting preventie en investeren in gezondheid. Een krachtige uitbouw van het Nationaal Preventieakkoord (2018) is noodzakelijk om sociaaleconomische gezondheidsverschillen nu écht te verkleinen. Corona heeft bijgedragen aan het bewustzijn dat een gezond en vitaal Nederland meer vraagt dan alleen goede zorg. Aandacht voor de omgeving kan voorkómen dat zorg nodig is.

Meer

Proefdiervrije innovaties versnellen en kansen verzilveren

Vandaag ontving minister Carola Schouten van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van Jeroen Geurts, voorzitter van ZonMw, een verkenning voor een Nederlands onderzoeksprogramma voor proefdiervrije innovaties. Jeroen Geurts benadrukte de conclusie uit de verkenning dat meer coördinatie en investeringen in onderzoek zullen helpen de transitie naar proefdiervrije innovatie te versnellen. De verkenning is een initiatief van ZonMw...

Meer

Factsheet 'Aan de slag met kortdurende herstelgerichte zorg'

Het ZonMw-programma Beter Thuis richt zich op een nog betere kwaliteit van kortdurende herstelgerichte zorg. Dit factsheet bevat 7 aanbevelingen van clienten voor zorgverleners die werkzaam zijn in dit veld. Download de factsheet (pdf) met aanbevelingen en ga direct aan de slag.

Meer

Onderzoekers Parkinson slaan handen ineen

Op 11 april, Wereld Parkinson Dag, hebben de meest vooraanstaande partijen omtrent de ziekte van Parkinson bekendgemaakt de krachten te gaan bundelen. Met de Parkinsonalliantie Nederland hebben de onderzoekers het doel gesteld samen sneller resultaten te boeken tegen de ziekte en bekendheid te creëren rondom de snelst groeiende hersenziekte ter wereld.

Meer
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website