Nieuws

Kunstmatige intelligentie integreert ervaringskennis en waarden in vaccinatierichtlijnen

Portretfoto van Teun Zuiderent-Jerak, Aura Timen en Lea Lösch

Om patiënten een stem te geven in professionele richtlijnen werk je samen met patiëntenverenigingen, maar hoe pak je het aan als een brede groep burgers de doelgroep is? Door analyse van verschillende platforms met kunstmatige intelligentie wordt ontdekt welke kwesties er nú leven. Deze methode biedt ook mogelijkheden voor andere richtlijnen.

Meer

Kwetsbare bewoners in beweging via Welzijn op Recept

Hoe stimuleer je het gebruik van erkende interventies? Hoe bevorder je een brede lerende aanpak in gemeentelijke preventieprojecten? De 6 consortia ‘Aan de slag met preventie in uw gemeente’ deelden hun ervaringen.

Terugblik 6e leernetwerkbijeenkomst

Meer

Sensitief voor zingeving in het sociaal domein

Portret Bakker en Sportel

Hoe kunnen we thuiswonende ouderen beter ondersteunen bij levensvragen? Lees het interview met Franka Bakker en Marieke Sportel over hun actieonderzoek naar de versterking van de samenwerking tussen geestelijk verzorgers, welzijnswerkers en vrijwilligers in het sociaal domein.

Meer

Groene omgeving in stad zet aan tot bewegen

Gemeenten en provincies proberen door de openbare ruimte aan te passen meer mensen te laten bewegen. 'We zien dat interventies om de gebouwde omgeving “beweegvriendelijker” te maken effect hebben', zegt projectleider Space2Move Erwin van der Krabben. Lees het interview

Meer

Federatie Medisch Specialisten (FMS) publiceert update kennisagenda COVID-19

Federatie Medisch Specialisten publiceert in juni een update van de COVID-19 kennisagenda. Hierin staan de 10 meest urgente onderzoeksvragen voor de verbetering van zorg voor coronapatiënten. Lees hier meer over de kennisagenda en de recente update.

Meer

Leidt een nieuwe pacemaker implantatiemethode tot betere uitkomsten voor patiënten?

Bij het plaatsen van een pacemaker wordt de draad die het hart stimuleert in de rechterhartkamer geplaatst. Dit kan echter op de lange termijn tot problemen leiden.

Meer

Software helpt huisartsen bij het opsporen van vrouwen met risico op een beroerte

Arts-onderzoeker Hine van Os doet onderzoek naar man-vrouwverschillen. ‘Uit ons onderzoek blijkt dat het toevoegen van vrouwspecifieke risicofactoren aan de modellen helpt om het beroerterisico goed te voorspellen. Zo werken we toe naar een gepersonaliseerde, seksespecifieke aanpak.’

Meer

Eerste hoopvolle resultaten van hersenscans 2 Long COVID-patiënten

Onderzoekers van het Amsterdam UMC en UMC Utrecht delen de eerste hoopvolle resultaten van hersenscans van 2 patiënten met langdurige klachten na een COVID-19-infectie. Bij beide patiënten laat het beeld veel hersenontstekingen zien, iets wat nog niet eerder is aangetoond. De resultaten van deze studie, gefinancierd door ZonMw, staan sinds gisteravond online op medRxiv. De publicatie is nog niet langs peer reviewers geweest.

Meer

Communicatie Blijvend versterken mentale vitaliteit werkenden creëert verwarring

Onlangs is de subsidieoproep Innovatieve interventies voor het versterken van de mentale vitaliteit van werknemers geopend. De aanleiding voor deze oproep is de impact van de coronapandemie op de mentale vitaliteit van werkenden. Communicatie hierover creëerde verwarring.

Meer

Van duurzame voedselproductie tot verhinderen virusoverdracht

Minder CO2-uitstoot, minder overdracht van virussen door de lucht, en een meer duurzame vorm van voedselproductie: zeven consortia van onderzoekers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden gaan met een budget van 32 miljoen euro technologische innovaties ontwikkelen voor deze en andere maatschappelijke uitdagingen.

Meer
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website