Nieuws

Wijkgericht terugdringen van gezondheidsachterstanden

Alphen aan den Rijn, Den Haag en Leiden werken aan het wijkgericht terugdringen van gezondheidsachterstanden. Hoe kunnen ze inwoners de ondersteuning bieden die ze nodig hebben, zonder dat elke gemeente het wiel opnieuw hoeft uit te vinden? 'Wijzer in de wijk' is 1 van de 6 lokale consortia van ons programma 'Aan de slag met preventie in uw gemeente'. Bekijk dit mooie voorbeeld.

Meer

Parelprijs voor onderzoek naar levensreddende behandeling na openhartoperatie

Onderzoeker dr. D.R. Koolbergen en zijn team met de parelprijs
Dr. D.R. Koolbergen en zijn team (v.l.n.r. Wouter Markus, Dave Koolbergen, Luc Koch, Eva Diephuis)

Wanneer de wond meteen vanaf het einde van een open hartoperatie wordt gespoeld met een warme zoutoplossing, is er veel minder ophoping van bloed en stolsels in de wond. Daardoor neemt bloedverlies duidelijk af met maar liefst 76%.

Meer

Prijs en presentatie beïnvloeden keuze voor gezonde producten

Gezonde producten worden vaker gekocht als ze goedkoper zijn en meer opvallen in de supermarkt en als ongezonde producten tegelijkertijd ook duurder zijn. Dit blijkt uit onderzoek, gesteund door de Hartstichting en ZonMw, in een virtuele supermarkt. Lees over de tussentijdse resultaten van het Supreme nudge onderzoek.

Meer

Special over Gezonde School in Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen

Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen (TSG) heeft een themanummer uitgebracht over de Gezonde School. Eén van de artikelen beschrijft de onderzoeksopzet van het door ZonMw gefinancierde evaluatieonderzoek Gezonde School.

Meer

Impact en effect van alcoholmarketing op problematisch alcoholgebruik

Alcoholmarketing leidt in het algemeen tot meer alcoholgebruik, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente naar aanleiding van het Nationaal Preventieakkoord. Bestaande kennis over alcoholmarketing is systematisch geordend en er is in kaart gebracht welke kennis nog ontbreekt.

Meer

Nieuwe corona-behandeling met bloedplasma kan starten

Sanquin Bloedbank en plasmaproducent Sanquin Plasma Products (SPP) hebben de afgelopen maanden uit gedoneerd bloed 4.000 doses met antistoffen tegen het coronavirus geproduceerd. Dit medicijn is nu klaar om ingezet te worden. Het zal in eerste instantie worden toegepast om besmetting en ziekte bij mensen met een verzwakt immuunsysteem te voorkomen. Deze studie wordt gefinancierd door ZonMw.

Meer

Eerste subsidieronde Klimaat en Gezondheid opengesteld

Heeft u interesse om onderzoek te doen naar de gezondheidseffecten van klimaatverandering? Verken de mogelijkheden binnen de eerste subsidieoproep Klimaat & Gezondheid tijdens de netwerkbijeenkomst. En dien voor 14 januari 2021 een intentieverklaring in om kennis te ontwikkelen op dit gebied.

Meer

Centering Pregnancy voor Eritrese zwangeren winnaar Avicennaprijs 2020

Tijdens het symposium Transculturele Psychiatrie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie werd ‘Centering Pregnancy voor Eritrese zwangeren’ tot winnaar van de Avicennaprijs 2020 uitgeroepen. Het project heeft als doel het verbeteren van de verloskundige en psychosociale zorg en ondersteuning voor Eritrese zwangeren in Amsterdam. Het is één van de projecten die door ZonMw wordt ondersteund vanuit het Programma Zorg voor Vluchtelingen.

Meer

Onderzoek naar effecten en kosten van paramedische herstelzorg bij COVID-19 patiënten

Onder leiding van het Radboud UMC gaat een multidisciplinaire onderzoeksgroep onderzoeken wat de effecten en kosten van paramedische herstelzorg zijn voor mensen die herstellen van een COVID-19 infectie in Nederland.

Meer

Sekswerkers financieel getroffen door verbod tijdens eerste lockdown

Slechts een klein deel van de aanvragen voor financiële steun door sekswerkers is goedgekeurd tijdens de lockdown in het voorjaar. Vooral sekswerkers die via opting-in - en niet als zzp’er - werken, ontvingen geen geld van de overheid. Driekwart van de sekswerkers in Hart van Brabant maakte zich dan ook zorgen over hun inkomsten.

Meer
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website