Nieuws

Landelijke campagne moet taboe op depressie wegnemen

Maar liefst 1 op de 20 Nederlanders worstelen elk jaar met een depressie. Het is in Nederland de meest voorkomende reden voor ziekteverzuim. Toch is depressie niet of nauwelijks een onderwerp van gesprek.

Meer

Veel interesse in onderzoek geestelijke gezondheidszorg

Er zijn 115 subsidieaanvragen ingediend voor onderzoek naar vroege herkenning, vroege behandeling en gepersonaliseerde zorg in de geestelijke gezondheidszorg (GGz): 88 projectideeën voor middellang onderzoek en 27 aanvragen voor fellowships.

Meer

Kennissynthese Cultuur en Langdurige Zorg

Wat zijn de effecten van cultuurinterventies in de langdurige zorg? Om deze vraag te beantwoorden is een subsidieoproep opengesteld voor de ontwikkeling van een kennissynthese.

Meer

Iron Hand helpt bij verminderde kracht in de hand

Voor mensen die door een beroerte, ouderdom of reuma verminderde kracht in hun hand hebben, kunnen dagelijkse klusjes als het smeren van een boterham of het drinken van een kop koffie tamelijk lastig zijn. Voor een deel van deze mensen lijkt er echter in de nabije toekomst een oplossing te komen in de vorm van een handschoen, door onderzoekers ook wel de Iron Hand genoemd. De robotische handschoen ironHand werd 4 oktober 2016 gedemonstreerd bij...

Meer

Factoren die eet- en beweeggedrag verklaren: resultaten DEDIPAC

De meeste mensen weten dat gezond eten en voldoende bewegen belangrijk zijn voor de gezondheid. Maar waarom eten veel mensen ongezond en bewegen ze te weinig? Welke factoren verklaren het eet- en beweeggedrag van mensen? En hoe kun je deze kennis gebruiken en vertalen naar interventies en beleidsmaatregelen? Op deze vragen gaf DEDIPAC KH (Determinants of Diet and Physical Activity Knowledge Hub) antwoord tijdens hun eindsymposium in Bonn,...

Meer

Grote stap voorwaarts in TopZorg onderzoek naar value-based healthcare

Op initiatief van het St. Antonius Ziekenhuis, een van de ziekenhuizen die deelnemen aan het ZonMw-experiment TopZorg, gaan artsen internationaal de resultaten vergelijken van door hen geleverde zorg. Centraal staat de longziekte sarcoïdose. Door de samenwerking zijn er sneller voldoende gegevens beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek. Zo kunnen de deelnemers van elkaar leren en de patiëntenzorg verbeteren. Het onderzoek is gebaseerd op de...

Meer

Middel tegen stamceldeficiëntie wint Galenusprijs 2016

Holoclar – het middel tegen stamceldeficiëntie - heeft de Galenusprijs 2016 gewonnen. Dankzij dit geneesmiddel kunnen patiënten die blind zijn door de zeldzame oogaandoening limbale stamceldeficiëntie weer (een groot deel van) hun zicht terugkrijgen.

Meer

Conferentie Academische Werkplaats Samen voor de Jeugd

De Academische Werkplaats Samen voor de Jeugd organiseert woensdag 16 november 2016 een conferentie in het teken van kennis, implementatie en innovatie.

Meer

Uitbraak arbovirus onder merels

Recent is het Usutu-virus aangetroffen bij merels. Dit arbovirus komt sinds september 2016 in Nederland voor.

Meer

Gezocht: jgz-organisaties voor praktijktesten Ondergewicht, Extremiteiten en Afwijkende groei

TNO is gestart met de voorbereidingen voor de ontwikkeling van 3 nieuwe jgz-richtlijnen: Ondergewicht, Extremiteiten en Afwijkende groei. TNO komt graag in contact met jgz-organisaties die deel willen nemen aan één van de praktijktesten.

Meer
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website