ZonMw agenda https://www.zonmw.nl/ nl-nl Wed, 01 Apr 2020 01:17:17 +0200 Wed, 01 Apr 2020 01:17:17 +0200 TYPO3 news-1601 Tue, 26 Sep 2017 16:17:03 +0200 Inspirerende Masterclass jongerenparticipatie in onderzoek https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/inspirerende-masterclass-jongerenparticipatie-in-onderzoek/ ZonMw organiseert in samenwerking met de VU en NJR 2 Masterclasses jongerenparticipatie in onderzoek op 27 november en 11 december. De masterclass is bedoeld voor zowel onderzoekers in het jeugdveld als jongeren die interesse hebben om te participeren in onderzoek. Onderzoekers die samen met een jongere inschrijven voor deze dag krijgen voorrang. Het is vanaf nu mogelijk om je hiervoor aan te melden. Programma

Masterclass 1 Maandag 27 november: kennismaken met jongerenparticipatie

Deze masterclass is bedoeld voor onderzoekers die graag meer jongeren willen betrekken bij onderzoek, maar nog niet goed weten hoe en wat het oplevert. Na afloop ben je aan het denken gezet over de vragen: wat is participatie, waarom is het zo belangrijk, is het altijd nodig en wanneer is het goed genoeg? 

Masterclass 2 Maandag 11 december: dilemma’s bij jongerenparticipatie

Op deze masterclassdag – bedoeld voor onderzoekers die al wat ervaring hebben met het betrekken van jongeren – staan dilemma’s centraal die door de deelnemers zelf zijn ingebracht. 

Tijdens deze masterclass diepen onderzoekers en jongeren op inspirerende wijze concrete vraagstukken rond het betrekken van jongeren bij onderzoek uit. Na afloop heb je concrete oplossingsrichtingen voor je dilemma, en inzicht in de dilemma’s van collega-onderzoekers. 

Wat valt er voor jongeren te halen?

Voor beide masterclasses geldt dat je er op inspirerende wijze leert wat je sterke punten zijn en ontdekt hoe jij je stem kunt laten horen in onderzoek in de jeugdsector. Op deze dag ervaar je hoe je jouw kennis kunt inzetten voor onderzoek naar vragen die jongeren belangrijk vinden. En zo invloed uit kunt oefenen op de hulpverlening aan jongeren. Je krijgt inzicht in en hoe je je sterke punten het beste kunt inzetten in je samenwerking met onderzoekers. 

Beide masterclasses zijn interactief opgezet. Naast het gezamenlijke deel zal ook een gedeelte van de dag apart ingericht zijn voor onderzoekers en jongeren.  

Wie kan deelnemen?

Iedere onderzoeker (zowel vanuit praktijkinstellingen als onderzoeksinstellingen) in de jeugdsector kan zich aanmelden. Bij voorkeur meldt elke onderzoeker zich gezamenlijk met een jongere aan. Ook jongeren die interesse hebben om te participeren in onderzoek kunnen zich inschrijven. Deelname aan één van de twee de masterclasses is gratis. 

Aanmelden 

Via deze link kun je je aanmelden voor de Masterclasses.

Wacht niet te lang met inschrijven, want het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. Schrijf je dus alleen in als je daadwerkelijk kunt komen. 

En heel belangrijk: als je je als onderzoeker samen met een jongere inschrijft, krijg je voorrang!

Meer informatie

Tijdstip: beide masterclasses duren van 9:30 uur tot 16:30 uur 

Locatie: Utrecht centrum voor de kunsten, Domplein 4, 3512 JC Utrecht

Voor meer informatie over de masterclasses kunt u contact opnemen met ZonMw via effectiefjeugd@zonmw.nl 

Programma Effectief werken in de jeugdsector

Het ZonMw-programma Effectief werken in de jeugdsector draagt onder andere bij aan het vergroten van de kennis over wat werkt in de jeugdsector waarom, voor wie, wanneer en onder welke condities.

]]>
news-5261 Mon, 03 Feb 2020 11:38:17 +0100 Midlife & Menopauze https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/midlife-menopauze/ Op woensdag 18 maart vindt het derde wetenschappelijke congres plaats van de Nederlandse Vereniging Gender&Gezondheid. Het thema is Midlife & Menopauze. Om 8.30 start de ontvangst. De thema's die behandeld zullen worden, zijn:

 • Overgang en werk (o.a. over ziekteverzuim, werk in de zorg, en preventie)
 • Hormoonsuppletietherapie
 • Hoe nu verder? Met WOMEN Inc. de toekomst in

Vanaf 12.30 is er een lunch beschikbaar.

Meer informatie

]]>
news-5324 Tue, 24 Mar 2020 13:00:00 +0100 GEANNULEERD: Première documentaire De Weg Kwijt https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/geannuleerd-premiere-documentaire-de-weg-kwijt/ Tijdens de Week van de Psychiatrie zou deze documentaire in première gaan. Momenteel is er nog geen nieuwe datum. De familie van Salim (patiënt met schizofrenie) toont in deze documentaire samen met experts de impact van ‘verwarde mensen’ op de persoon, de omgeving en de maatschappij. De weg kwijt

De impact van een ernstig psychiatrische aandoening is enorm, weten Salim (32) en zijn ouders en zusjes. Salim heeft schizofrenie en verblijft al een aantal jaren in een ggz-instelling. Salim gaat vaak alleen op pad. Soms raakt hij letterlijk of figuurlijk de weg even kwijt. Hij dwaalt dan uren, dagen en soms weken lang alleen rond. De impact hiervan is groot voor de persoon, de omgeving en de maatschappij.

Missie

De familie heeft een missie: de kwaliteit van leven te verbeteren van de 300.000 mensen als Salim. Documentaire De Weg Kwijt vertelt het levensverhaal van Salim en zijn familie, aangevuld door experts uit het veld: Jim van Os, Parnassia Groep, Trimbos Instituut en GGZ Nederland. Wat is er aan de hand met Salim en de psychiatrie, wat is de impact van het stigma 'verwarde mens', wat is de rol van de samenleving en wat kun je als naasten betekenen? Een verhaal met tragiek en hoop in een levensloop die verloren leek.

Meer informatie

]]>
news-5382 Wed, 01 Apr 2020 12:00:00 +0200 UITGESTELD: Startbijeenkomst Pluripotent Stem cells for Inherited Diseases and Embryonic Research https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/uitgesteld-startbijeenkomst-pluripotent-stem-cells-for-inherited-diseases-and-embryonic-research/ De startbijeenkomst PSIDER gaat niet door in verband met de maatregelen omtrent het coronavirus. Geïnteresseerden kunnen zich nog steeds aanmelden (tot uiterlijk 11 mei) om op de hoogte te worden gehouden. Vanwege de recente ontwikkelingen en de noodzakelijke maatregelen rondom de verspreiding van het coronavirus, kan de geplande bijeenkomst uiteraard niet doorgaan. Op dit moment werken wij aan alternatieve manieren om informatie te delen en netwerkmogelijkheden, bijvoorbeeld een LinkedIn-groep, te creëren waar verschillende wetenschappelijke disciplines elkaar kunnen vinden. Wij verzoeken geïnteresseerden daarom, die dat nog niet gedaan hebben, om zich wél aan te melden via het aanmeldformulier. Dit kan tot 11 mei.

Meer informatie is te vinden op de website. Neem voor vragen contact op door te mailen naar translational@zonmw.nl 

]]>
news-4663 Wed, 08 Apr 2020 09:00:00 +0200 GEANNULEERD: NCVGZ 2020 https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/geannuleerd-ncvgz-2020/ Het Nederlands Congres Volksgezondheid (NCVGZ) van 8 april in Den Bosch wordt geannuleerd in verband met het coronavirus.

Ook de tiende verkiezing van de Meest Invloedrijke Persoon in de Publieke Gezondheid en de uitreiking van de Public Health Proefschriftprijs gaan nu niet door. Beide prijzen worden traditiegetrouw uitgereikt tijdens het Nederlands Congres Volksgezondheid. Na de zomer willen we graag een moment pakken om deze prijzen alsnog uit te reiken.

Voor vragen kun je terecht bij info@decongresbalie.nl.

]]>
news-5444 Thu, 09 Apr 2020 09:00:00 +0200 GEANNULEERD: Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2020 'Geneesmiddelen van nu en voor later' https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/geannuleerd-congres-goed-gebruik-geneesmiddelen-2020-geneesmiddelen-van-nu-en-voor-later/ Het GGG-congres is geannuleerd vanwege de recente ontwikkelingen rondom de verspreiding van het coronavirus. Er is een nieuwe datum: donderdag 15 april 2021 in de Beurs van Berlage in Amsterdam. De sprekers, sessievoorzitters en deelnemers die elkaar jaarlijks tijdens het GGG-congres ontmoeten komen uit het brede veld van de gezondheidszorg. Gezien de huidige, buitengewone situatie rondom het coronavirus vinden wij het een te groot risico deze groep zorgprofessionals samen te brengen. Daarbij willen wij vanwege de essentiële rol die zij vervullen in de gezondheidszorg en bij de behandeling van kwetsbare patiënten(groepen) geen enkel risico nemen. Signalen vanuit de professionals, hun organisaties en de overheid ondersteunen onze beslissing.

Nieuwe datum voor in de agenda

Wij hebben direct ook nagedacht over een nieuwe datum en hebben deze vastgesteld op: donderdag 15 april 2021 in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

]]>
news-5107 Thu, 09 Apr 2020 13:30:00 +0200 UITGESTELD Vervolgbijeenkomst ‘Aanpak en zorg voor slachtoffers van loverboys’ https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/uitgesteld-vervolgbijeenkomst-aanpak-en-zorg-voor-slachtoffers-van-loverboys/ De nieuwe datum maken we zo snel mogelijk bekend. Samenwerking in onderzoek en hulpverlening is essentieel om de zorg voor slachtoffers van loverboys te verbeteren en de kennis hierover te vergroten. Matchen bij de kennisontwikkeling over slachtoffers van loverboys is nodig om meer uit onderzoeken te kunnen halen. Het is belangrijk om zorg te geven die echt bij die unieke jongere past. Dus matched care in plaats van hokjesdenken. Samenwerken is noodzakelijk om echt vooruitgang te boeken. Dat waren conclusies van de bijeenkomst Loverboys in 2019. Vragen die toen naar voren kwamen waren: Hoe bereik je slachtoffers van loverboys en hoe begeleid je hen naar gepaste hulp? Hoe voorkom je verlies van kennis bij de overdracht van cliënten? Op donderdag 9 april 2020 vindt een vervolgbijeenkomst plaats. Er zal dan een update worden gegeven vanuit de lopende onderzoeksprojecten. Ook horen we graag welke samenwerkingen er het afgelopen jaar zijn ontstaan of geïntensiveerd. Of aan welke samenwerking er juist behoefte is en hoe we daarin kunnen faciliteren.

Datum: donderdag 9 april 2020
Tijd: 14.00-17.00 uur, inloop vanaf 13.30 uur
Locatie: Beatrixgebouw Jaarbeurs, Utrecht.

Voor wie?

Bent u werkzaam in het veld van loverboys of mensenhandel? Doet u onderzoek naar de problematiek of bent u dagelijks met de slachtoffers aan het werk? Bent u ervaringsdeskundige en wilt u me uw kennis een bijdrage leveren om de zorg voor slachtoffers van loverboys te verbeteren? Dan bent u van harte welkom bij de bijeenkomst. Wij hopen op een brede mix van disciplines. Ook als u niet aanwezig was op de bijeenkomst van 2019, bent u welkom.

Programma

13.30  Inloop
14.00  Welkom
14.15  Terugloop aantal meldingen van mogelijke slachtoffers (Suze Hageman, Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen)
14.30  Wat hebben slachtoffers van loverboys nodig om hen nog beter te kunnen helpen en om tot een succesvolle toekomst te komen? (Floortje Kunseler en Ferdi Bekken, Fier)
14.45  Inspirerende voorbeelden van samenwerking
15.15  Pauze
15.30  Sekse-gerichte benadering bij aanpak loverboys (Juliette Sonderman, Hogeschool Leiden)
15.45  Onderzoek naar effecten van behandelprogramma’s: samenwerking met meisjes (Karijn Aussems, Christine Dedding, Maaike Muntinga (VUmc) en Anne Addink (NJi))
16.00  Discussie: Wat is nodig om kennis beter te delen en samen kennis te ontwikkelen? (Corinne Dettmeijer en Diana Monissen,Programmacommissie Veilig Opgroeien)
17.00  Einde

Het volledige programma inclusief beschrijving vindt u hier

Hoe meld ik me aan?

Helaas hebben we het maximum aantal deelnemers bereikt. U kunt zich nog wel aanmelden voor de reservelijst. Dan nemen wij contact met u op zodra er een deelnemer uitvalt.

Meer informatie

 

]]>
news-5222 Fri, 24 Apr 2020 12:00:00 +0200 UITGESTELD Masterclass jongerenparticipatie in onderzoek https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/uitgesteld-masterclass-jongerenparticipatie-in-onderzoek/ Op vrijdag 24 april 2020 organiseert ZonMw in samenwerking met Christine Dedding (Amsterdam UMC) opnieuw de Masterclass Jongerenparticipatie in onderzoek. Zowel onderzoekers in het jeugdveld als jongeren die interesse hebben om hun stem te laten horen in onderzoek zijn van harte welkom. De masterclass is bedoeld voor onderzoekers die graag meer jongeren willen betrekken bij onderzoek, voor onderzoekers die enige ervaring hebben met het betrekken van jongeren en voor jongeren zelf. Na afloop ben je aan het denken gezet over de vragen: wat is participatie, waarom is het zo belangrijk, is het altijd nodig en wanneer is het goed genoeg? 

Vraagstukken en dilemma’s

Tijdens deze masterclass diepen onderzoekers en jongeren op inspirerende wijze concrete vraagstukken rond het betrekken van jongeren bij onderzoek uit. Na afloop heb je concrete oplossingsrichtingen voor je dilemma, en inzicht in de dilemma’s van collega-onderzoekers. 

Wie kan deelnemen?

Iedere onderzoeker (zowel vanuit praktijkinstellingen als onderzoeksinstellingen) in de jeugdsector kan zich aanmelden. Bij voorkeur meldt elke onderzoeker zich gezamenlijk met een jongere aan. Ook jongeren die interesse hebben om te participeren in onderzoek kunnen zich inschrijven. Deelname aan de masterclass is gratis. 

Wat is er voor jongeren te halen?

Voor de masterclass geldt dat je er op inspirerende wijze leert hoe jij je stem kunt laten horen in onderzoek in de jeugdsector. Op deze dag ervaar je hoe je jouw kennis kunt inzetten voor onderzoek naar vragen die jongeren belangrijk vinden. En hoe je zo invloed uit kunt oefenen op het gezond en veilig opgroeien van jongeren. 

De masterclass is interactief van opzet. We maken tijdens de bijeenkomst gebruik van creatieve en participatieve werkvormen. Naast het gezamenlijke deel zal ook een gedeelte van de dag apart ingericht zijn voor onderzoekers en jongeren. 

Aanmelden 

Aanmelden voor de bijeenkomst kan via dit formulier. Wacht niet te lang met inschrijven, want het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. 

Praktische informatie

 • Datum en tijdstip: vrijdag 24 april van 9:30 uur tot 16:30 uur (incl. lunch)
 • Locatie: Het huis Utrecht, Boorstraat 107, Utrecht
 • Kosten: deelname is gratis 

Voor meer informatie over de masterclasses kunt u contact opnemen met ZonMw via effectiefjeugd@zonmw.nl

Programma Effectief werken in de jeugdsector

Het ZonMw-programma Effectief werken in de jeugdsector draagt onder andere bij aan het vergroten van de kennis over wat werkt in de jeugdsector waarom, voor wie, wanneer en onder welke condities.

Meer informatie

]]>
news-5156 Sun, 10 May 2020 17:00:00 +0200 GEANNULEERD: Regiobijeenkomst JZOJP - Groningen https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/geannuleerd-regiobijeenkomst-jzojp-groningen/ UPDATE: In verband met de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus hebben we besloten om alle bijeenkomsten uit te stellen. Dit geldt voor de bijeenkomsten op 11 mei te Groningen, 10 juni te Apeldoorn en 1 juli te Breda.
We beslissen op een later moment wanneer en in welke vorm we de bijeenkomsten zullen organiseren.


In 2020 organiseert VWS op 4 plekken in het land bijeenkomsten. Hier gaan ze praktisch aan de slag met de Juiste Zorg op de Juiste Plek. Wil je ook aan de slag met de Juiste Zorg op de Juiste Plek? Kom dan naar de Juiste Zorg op de Juiste Plek bijeenkomst in jouw regio.

Je gaat in gesprek over de uitdagingen die bij het realiseren van de Juiste Zorg op de Juiste Plek komen kijken, maar nog veel belangrijker: ze bieden je praktische handvatten om de volgende stap te zetten. Centraal staan de goede voorbeelden uit de regio.

Wanneer zijn we bij jou in de buurt?

 • 24 maart, omgeving Den Haag
 • 11 mei, omgeving Groningen
 • 10 juni, omgeving Apeldoorn
 • 1 juli, omgeving Breda

De exacte locaties worden nog bekend gemaakt en aanmelden kan vanaf januari 2020. Wil je een reminder ontvangen zodra het aanmeldingsformulier online staat? Klik dan hier om je in te schrijven voor de reminder.

Globaal programma

 • 17.00 - 18.00: Ontvangst met lopend buffet
 • 18.00 - 20.45: Keynote spreker en interactieve workshop
 • 20.45 - 21.30: Terugkoppeling en netwerkmoment
]]>
news-4774 Tue, 12 May 2020 09:00:00 +0200 GEANNULEERD Jeugd in Onderzoek 2020 https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/geannuleerd-jeugd-in-onderzoek-2020/ Er wordt gezocht naar een nieuwe datum in 2021. U bent op 12 mei 2020 van harte welkom op het congres Jeugd in Onderzoek. Het is dé ontmoetingsplek voor iedereen die betrokken is bij de jeugdsector. Jeugdhulpverleners, beleidsmedewerkers en wetenschappers inspireren elkaar door kennis en ervaringen uit te wisselen. Waarom? Om de ondersteuning aan jeugd en ouders nog beter te maken. Doel van Jeugd in Onderzoek

Het doel van het congres is kennisuitwisseling, prikkelen van duurzame kennisontwikkeling en het stimuleren van het gebruik van kennis door professionals, gemeenten, onderwijs en opleidingen. Zodat ouders en jeugd daarvan profiteren. De meerwaarde zit vooral in het verbinden van kennis uit onderzoek, de professionele praktijk en de ervaring van cliënten. Inspiratie komt uit onderlinge interactie en het netwerken tussen betrokkenen in het jeugddomein.

Voor wie?

Jeugd in Onderzoek is dé ontmoetingsplek voor jeugdprofessionals, beleidsmedewerkers, wetenschappers en schoolleiders en -bestuurders die kennis en ervaring willen uitwisselen, om de ondersteuning aan jeugd en ouders te verbeteren.

Thema's

Kennisuitwisseling en onderling netwerken staan centraal tijdens Jeugd in Onderzoek. Traditiegetrouw herkent u drie thema's in het programma:

 • Wat werkt voor wie en waarom

Met meer kennis kan de hulp en ondersteuning aan kinderen en gezinnen effectiever worden. Kennis over welke aanpak voor welke doelgroep het beste werkt en waarom, is belangrijk. En hoe kan je dat het beste onderzoeken? Drie kennisbronnen zijn daarbij relevant: ervaringskennis van cliënten, praktijkkennis van professionals en kennis uit wetenschappelijk onderzoek. Ook spelen anderen factoren een steeds belangrijkere rol, zoals kosteneffectiviteit, alliantie en werkzame elementen.

 • De kracht van preventie in het sociale domein

Voor gemeenten is het van toenemend belang hun preventief jeugdbeleid goed in te richten. Het vergroot de kans op een gezonde, veilige en kansrijke sociale omgeving voor jeugd en gezinnen. Het verkleint de kans dat alledaagse opgroei- en opvoedproblemen escaleren tot ernstige problemen. Kennis over effectieve preventie en het opnemen van die 'evidence' in nieuwe of herziene richtlijnen voor de JGZ is daarbij van belang.

 • Verbinding onderwijs-jeugdhulp

De verbinding tussen onderwijs en jeugdhulp kan veel opleveren voor kinderen en gezinnen. De school is een plek waar problemen bij het opgroeien, in de ontwikkeling of bij belemmeringen in de thuissituatie worden gesignaleerd. Leraren bieden zelf vaak al veel ondersteuning, zowel bij het leren als bij de sociaal-emotionele ontwikkeling. Soms moet de school in samenspraak met leerling en ouders snel jeugdhulp in kunnen schakelen. Leraren en jeugdhulpprofessionals hebben elkaar nodig. Wat weten we over de kwaliteit, de organisatie en de do's en don'ts van een optimale samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp?

 • Jaarlijks wisselend thema

Naast de drie vaste thema’s kent het programma een jaarlijks wisselend thema.

Het extra thema voor deze editie is: Gelijke kansen. In een inclusieve samenleving kan iedereen op een gelijkwaardige manier deelnemen aan de maatschappij, ongeacht culturele achtergrond, religie, geslacht, leeftijd, sociaal-economische status of beperkingen. In de praktijk blijkt hier nog niet altijd sprake van. De grote diversiteit aan achtergronden en kenmerken van kinderen en jongeren gaat nog te vaak samen met ongelijkheid in uitgangsposities, kansen en effectiviteit van preventie en interventies. Wat is er nodig om alle jeugdigen gelijke kansen te bieden? Dat wordt in dit thema uitgediept.

Wilt u een indruk krijgen van wat Jeugd in Onderzoek u te bieden heeft? Bekijk dan het verslag van 2019.

Locatie

Jeugd in Onderzoek 2020 vindt plaats in Hotel Casa Amsterdam, vlak bij het Amstelstation.

Initiatiefnemers

Jeugd in Onderzoek wordt georganiseerd door het Nederlands Jeugdinstituut, het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek, TNO, ZonMw Landelijk Kenniscentrum LVB en Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.

Meer weten?

Kijk dan op www.jeugdinonderzoek.nl

]]>
news-4998 Tue, 12 May 2020 12:00:00 +0200 UITGESTELD Symposium Lof der Verpleegkunst https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/uitgesteld-symposium-lof-der-verpleegkunst/ Er volgt z.s.m. bericht over een nieuwe datum. Op de Dag van de verpleging organiseert de stichting Lof der Verpleegkunst het symposium Lof der Verpleegkunst 2020. Het thema is dit jaar 'Kunst en Kunde'.De stichting Lof der Verpleegkunst heeft als doel het imago van het beroep van verpleegkundige verbeteren, jongeren te motiveren om te kiezen voor dit beroep en de beroepsidentiteit te versterken. Op dinsdag 12 mei organiseren zij het symposium Lof der Verpleegkunst 2020.

Progamma

Sprekers zijn onder andere Ellen Boonstra, Teun Toebes, dr. Bauke Koekkoek, dr. Canan Ziylan en Tinie Hake. Maaike van Sasse van IJsselt en AnneLoes van Staa reiken de Lof der Verpleegkunstprijs uit.

Datum en locatie

Deze bijeenkomst wordt uitgesteld (datum was dinsdag 12 mei 2019 van 12.00 tot 17.00 uur in De Doelen te Rotterdam). Er volgt z.s.m. bericht over een nieuwe datum.

Meer informatie

]]>
news-4903 Thu, 14 May 2020 10:00:00 +0200 EAPC World Research Congress 2020 https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/eapc-world-research-congress-2020/ Het congres biedt de mogelijkheid om experts in palliatieve zorg te ontmoeten, onderzoek te presenteren en bespreken, nieuwe ideeën op te doen en kennis te delen over hoe de behandeling en zorg voor patiënten en hun naasten te verbeteren. Meer belangstelling voor palliatieve zorg

Wereldwijde belangstelling voor onderzoek naar palliatieve zorg neemt toe. Dit blijkt uit het grote aantal bijdragen dat werd ontvangen voor het laatste EAPC Research Congress. Er waren in totaal 897 abstracts ingezonden uit 55 landen wereldwijd. De toename van het aantal internationale onderzoeksinitiatieven biedt kansen voor samenwerking. De resultaten van dit soort onderzoek dragen bij aan de kennis binnen de palliatieve zorg.

Programma

Het Wetenschappelijk Comité heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan het plannen van het wetenschappelijke programma van het EAPC World Research Congress 2020. Het congres biedt niet alleen wereldexperts op het gebied van palliatieve zorg de mogelijkheid om te spreken. Het grootste deel van het wetenschappelijke programma is gebaseerd op ingezonden abstracts.

Locatie

Het congres wordt gehouden in het congresgebouw Fiera del Mediterraneo in Palermo, Italië.

Kosten

Afhankelijk van de gekozen congresdagen bedragen de kosten 366,- tot 976,- euro.

Aanmelden

U kunt online registreren op de registratiepagina van EAPC World Research Congress 2020

Meer informatie

]]>
news-5157 Wed, 10 Jun 2020 17:00:00 +0200 GEANNULEERD: Regiobijeenkomst JZOJP - Apeldoorn https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/geannuleerd-regiobijeenkomst-jzojp-apeldoorn/ UPDATE: In verband met de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus hebben we besloten om alle bijeenkomsten uit te stellen. Dit geldt voor de bijeenkomsten op 11 mei te Groningen, 10 juni te Apeldoorn en 1 juli te Breda.
We beslissen op een later moment wanneer en in welke vorm we de bijeenkomsten zullen organiseren.


In 2020 organiseert VWS op 4 plekken in het land bijeenkomsten. Hier gaan ze praktisch aan de slag met de Juiste Zorg op de Juiste Plek. Wil je ook aan de slag met de Juiste Zorg op de Juiste Plek? Kom dan naar de Juiste Zorg op de Juiste Plek bijeenkomst in jouw regio.

Je gaat in gesprek over de uitdagingen die bij het realiseren van de Juiste Zorg op de Juiste Plek komen kijken, maar nog veel belangrijker: ze bieden je praktische handvatten om de volgende stap te zetten. Centraal staan de goede voorbeelden uit de regio.

Wanneer zijn we bij jou in de buurt?

 • 24 maart, omgeving Den Haag
 • 11 mei, omgeving Groningen
 • 10 juni, omgeving Apeldoorn
 • 1 juli, omgeving Breda

De exacte locaties worden nog bekend gemaakt en aanmelden kan vanaf januari 2020. Wil je een reminder ontvangen zodra het aanmeldingsformulier online staat? Klik dan hier om je in te schrijven voor de reminder.

Globaal programma

 • 17.00 - 18.00: Ontvangst met lopend buffet
 • 18.00 - 20.45: Keynote spreker en interactieve workshop
 • 20.45 - 21.30: Terugkoppeling en netwerkmoment
]]>
news-5123 Thu, 11 Jun 2020 09:30:00 +0200 Symposium bouwstenen voor effectonderzoek: resultaten en lessen van onderzoek naar kernelementen van interventies jeugd https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/symposium-bouwstenen-voor-effectonderzoek-resultaten-en-lessen-van-onderzoek-naar-kernelementen-van/ Wilt u alles weten over de laatste wetenschappelijke inzichten rond onderzoek naar kernelementen in de jeugdsector? Kom dan op 11 juni 2020 naar dit symposium

Datum: 11 juni 2020
Tijd: 9.30 – 17.00
Locatie: Beatrixgebouw Jaarbeurs Utrecht


Kernelementen

Om kinderen en gezinnen optimale hulp te kunnen bieden is de afgelopen jaren in 7 thematische consortia onderzoek gedaan naar essentiële kernelementen in behandelingen voor psychosociale problemen bij kinderen en gezinnen. De doelstelling van dit onderzoek is ieder kind en gezin effectieve hulp te bieden door uit de grote hoeveelheid van interventies en programma’s te distilleren welke elementen nu eigenlijk bij wie echt het verschil maken.

Inhoud symposium

Tijdens dit symposium hoort u in verschillende plenaire presentaties en (interactieve) deelsessies wat het onderzoek naar kernelementen opgeleverd heeft en welke lessen er opgedaan zijn om goed onderzoek naar kernelementen van interventies uit te kunnen voeren. Ook denken we na over welke mogelijkheden dit type onderzoek voor jouw onderzoekvragen biedt.
De 7 consortia ‘Effectiviteit psychosociale interventies Jeugd’ presenteren hun resultaten en mogelijke implicaties voor de praktijk. Ook gaan we met elkaar in gesprek over de lessen die hierbij zijn opgedaan.

Voor wie?

Het symposium is gericht op onderzoekers, projectleiders, commissieleden en andere geïnteresseerden.

Zelf kennis delen?

Denkt u dat de uitkomsten van uw onderzoek naar kernelementen ook een plek moeten krijgen op dit symposium, neem dan contact op met ZonMw via effectiefjeugd@zonmw.nl. 

Aanmelden

Het volledige programma is nog niet bekend, maar volgt zo snel mogelijk. Inschrijven voor de bijeenkomst is wel al mogelijk. Als u zich voor deze bijeenkomst heeft ingeschreven houden we u per mail op de hoogte. Wilt u het programma afwachten? Houd dan onze nieuwsbrief en onze LinkedIn-pagina ZonMw: Jeugd in de gaten!

 

]]>
news-5470 Tue, 30 Jun 2020 13:00:00 +0200 Congres 'Het verschil maken' https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/congres-het-verschil-maken/ Op dinsdag 30 juni organiseert ZonMw een inspirerend en gevarieerd programma waarin we terugblikken op 20 jaar ZonMw onder leiding van Henk Smid. Onze nieuwe directeur Véronique Timmerhuis en bestuursvoorzitter Jeroen Geurts vertellen over de ontwikkelingen voor de komende periode. 20 jaar ZonMw

Tijdens dit congres staan we stil bij 20 jaar ZonMw en kijken we vooruit aan de hand van ons nieuwe beleidsplan. Het realiseren van impact en het terugbrengen van de sociaal economische verschillen zijn hierbij belangrijke aandachtspunten. Onder leiding van Martijn van Calmthout geven Véronique Timmerhuis en Jeroen Geurts inzicht in de aanpak van ZonMw op deze thema's.

Participatie

Daarnaast vertellen Martijntje Bakker en Bas Bloem over de ontwikkeling van participatie in de gezondheidszorg. Welke kansen liggen er? En hoe heeft participatie bijgedragen aan de gezondheid van verschillende doelgroepen? Aan de hand van een aantal aansprekende projecten, gaan we in gesprek met projectleiders, experts en niet te vergeten: met elkaar.

Uiteraard is er na afloop de mogelijkheid tot netwerken. Het belooft een inspirerend en interactief programma te worden voor alle genodigden. 

Deelname

Deelname is op uitnodiging. 
 

]]>
news-5158 Wed, 01 Jul 2020 17:00:00 +0200 GEANNULEERD: Regiobijeenkomst JZOJP - Breda https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/geannuleerd-regiobijeenkomst-jzojp-breda/ UPDATE: In verband met de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus hebben we besloten om alle bijeenkomsten uit te stellen. Dit geldt voor de bijeenkomsten op 11 mei te Groningen, 10 juni te Apeldoorn en 1 juli te Breda.
We beslissen op een later moment wanneer en in welke vorm we de bijeenkomsten zullen organiseren.


In 2020 organiseert VWS op 4 plekken in het land bijeenkomsten. Hier gaan ze praktisch aan de slag met de Juiste Zorg op de Juiste Plek. Wil je ook aan de slag met de Juiste Zorg op de Juiste Plek? Kom dan naar de Juiste Zorg op de Juiste Plek bijeenkomst in jouw regio.

Je gaat in gesprek over de uitdagingen die bij het realiseren van de Juiste Zorg op de Juiste Plek komen kijken, maar nog veel belangrijker: ze bieden je praktische handvatten om de volgende stap te zetten. Centraal staan de goede voorbeelden uit de regio.

Wanneer zijn we bij jou in de buurt?

 • 24 maart, omgeving Den Haag
 • 11 mei, omgeving Groningen
 • 10 juni, omgeving Apeldoorn
 • 1 juli, omgeving Breda

De exacte locaties worden nog bekend gemaakt en aanmelden kan vanaf januari 2020. Wil je een reminder ontvangen zodra het aanmeldingsformulier online staat? Klik dan hier om je in te schrijven voor de reminder.

Globaal programma

 • 17.00 - 18.00: Ontvangst met lopend buffet
 • 18.00 - 20.45: Keynote spreker en interactieve workshop
 • 20.45 - 21.30: Terugkoppeling en netwerkmoment
]]>
news-4319 Thu, 01 Oct 2020 09:00:00 +0200 European Implementation Event 2020 https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/european-implementation-event-2020/ Het European Implementation Event 2020 (#EIE2020) vindt op 1 en 2 oktober 2020 plaats in Rotterdam. Pre-conference activiteiten zijn op 30 september 2020. Wat is de EIE2020

EIE2020 brengt professionals en organisaties samen die zich bezighouden met het samenbrengen, vertalen en implementeren van wetenschappelijke kennis in de dagelijkse praktijk en beleid.
Deelnemers kunnen rekenen op de laatste inzichten rond implementatie, inspirerende en verrassende gesprekken met internationale collega's en de mogelijkheid om hun internationale netwerk uit te breiden.

Voor wie is de EIE2020?

De EIE2020 is voor professionals werkzaam in de sectoren gezondheid, welzijn, onderwijs of andere maatschappelijke dienstverlening sectoren; Bijvoorbeels als psycholoog, maatschappelijk werker, verpleegkundige, socioloog of econoom. Maar ook onderzoekers, praktijkprofessionals, subsidieverstrekkers en kennisinstituten zijn welkom op het event – net als personen die nieuw zijn in dit veld of al een uitgebreide kennis en ervaring hebben op het gebied van implementatie.

Early bird inschrijving eindigt 16 maart

Twijfel niet en schrijf je in. Tot 16 maart kun je gebruik maken van de early bird korting (30% korting op de reguliere prijs)!

Op de hoogte blijven

Voor alle informatie en registratie kun je terecht op de website van de EIE2020. Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van dit event.

Heb je vragen of opmerkingen, neem dan contact op met Pauline Goense of Jos Zandvliet.

]]>
news-4959 Thu, 29 Oct 2020 08:30:00 +0100 Save the date: Meet & Greet Citrienfonds 2020 https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/save-the-date-meet-greet-citrienfonds-2020/ Benieuwd naar de tussenresultaten van de vier programma's van het Citrienfonds? Zet 29 oktober dan alvast in je agenda! De programma's Doen of laten - E-health - Registratie aan de bron - Regionale oncologienetwerken - presenteren dan een aantal projecten die concreet laten zien wat het effect is op de juiste zorg aan de patiënt, met de juiste informatie op de juiste plek.

Meer informatie volgt.

Informatie over het Citrienfonds

Programma Citrienfonds

]]>
news-4904 Wed, 04 Nov 2020 00:00:00 +0100 8e Nationaal Congres Palliatieve Zorg https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/8e-nationaal-congres-palliatieve-zorg/ Het 8e NCPZ wordt georganiseerd door Palliactief, in samenwerking met ZonMw. Sessievoorstellen kunnen worden ingediend tot uiterlijk 1 mei 2020. Thema

Het thema van het 8e NCPZ is ‘Palliatieve zorg: Elke keer anders’ Noodzaak voor maatwerk! De behoefte aan fysieke, sociale, psychologische en/of spirituele zorg en de variatie waarin ze een rol spelen bij een individuele patiënt maken elke situatie weer uniek. Dat is wat palliatieve zorg zo bijzonder maakt.

Programma

Op 1 mei a.s. wordt het programma van het congres bekend gemaakt. Op donderdag en vrijdag zijn er telkens 2 plenaire voordrachten en 2 rondes met parallelsessies. Elke plenaire voordracht heeft als thema een van de dimensies van palliatieve zorg. De sprekers worden binnenkort bekendgemaakt. Het programma op de openingsavond op 4 november staat in het teken van het 10-jarig bestaan van Palliactief en het einde van het 5-jarige ZonMw-programma Palliantie. Meer dan zorg.

Sessievoorstellen indienen

Ook voor het 8e NCPZ is er de mogelijkheid om voorstellen in te dienen voor 1 van de parallelsessies. Zowel op donderdag 5 als vrijdag 6 november zijn er elke dag 2 rondes met parallelsessies. Een sessie duur 1 uur en 3 kwartier. U stuurt uw sessievoorstel naar info@palliactief.nl.  

Meer informatie

]]>
news-4796 Tue, 24 Nov 2020 11:00:00 +0100 Florence Nightingale Fair https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/florence-nightingale-fair/ De fair staat voor waardering, saamhorigheid, toegankelijkheid, verdieping en herkenning. Het is een evenement vóór en dóór de zorg waarbij de zorgverlener in het zonnetje wordt gezet. Sessies en workshops

Tijdens de Florence Nightingale Fair zullen in meer dan 40 sessies & workshops relevante en actuele thema’s worden behandeld.

Thema's

Thema's die aan bod komen zijn: Verpleegkundig leiderschap, Palliatieve zorg, MDL problematiek, Omgaan met probleemgedrag, Complementaire zorg, Medicatieveiligheid, Wondzorg, EBP, Klinisch redeneren, Dementie, Kleinschalig Zorgen, Wijkverpleging, Zelfsturing & zelfsturende teams, Niet-aangeboren hersenletsel, Psychiatrie, Innovaties in de zorg, Mindfulness, Gerontopsychiatrie, Borderline problematiek, ZZP’er in de zorg, Werkdruk, Carrière & Werkgeluk. En nog veel meer…

Programma

Voorafgaand aan het evenement krijgen alle deelnemers de mogelijkheid een eigen programma samen te stellen via een workshop keuze overzicht. Bekijk hier het complete programma.

Locatie

De Basiliek
Wiltonstraat 56
3905KW VEENENDAAL

Meer informatie

]]>
news-5455 Thu, 15 Apr 2021 09:00:00 +0200 Save the date: Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2021 https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/save-the-date-congres-goed-gebruik-geneesmiddelen-2021/ Helaas is het GGG-congres van donderdag 9 april geannuleerd vanwege de recente ontwikkelingen rondom de verspreiding van het coronavirus. Wij hebben een nieuwe datum vastgesteld op: donderdag 15 april 2021 in de Beurs van Berlage in Amsterdam