ZonMw agenda https://www.zonmw.nl/ nl-nl Thu, 22 Oct 2020 18:20:38 +0200 Thu, 22 Oct 2020 18:20:38 +0200 TYPO3 news-1601 Tue, 26 Sep 2017 16:17:03 +0200 Inspirerende Masterclass jongerenparticipatie in onderzoek https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/inspirerende-masterclass-jongerenparticipatie-in-onderzoek/ ZonMw organiseert in samenwerking met de VU en NJR 2 Masterclasses jongerenparticipatie in onderzoek op 27 november en 11 december. De masterclass is bedoeld voor zowel onderzoekers in het jeugdveld als jongeren die interesse hebben om te participeren in onderzoek. Onderzoekers die samen met een jongere inschrijven voor deze dag krijgen voorrang. Het is vanaf nu mogelijk om je hiervoor aan te melden. Programma

Masterclass 1 Maandag 27 november: kennismaken met jongerenparticipatie

Deze masterclass is bedoeld voor onderzoekers die graag meer jongeren willen betrekken bij onderzoek, maar nog niet goed weten hoe en wat het oplevert. Na afloop ben je aan het denken gezet over de vragen: wat is participatie, waarom is het zo belangrijk, is het altijd nodig en wanneer is het goed genoeg? 

Masterclass 2 Maandag 11 december: dilemma’s bij jongerenparticipatie

Op deze masterclassdag – bedoeld voor onderzoekers die al wat ervaring hebben met het betrekken van jongeren – staan dilemma’s centraal die door de deelnemers zelf zijn ingebracht. 

Tijdens deze masterclass diepen onderzoekers en jongeren op inspirerende wijze concrete vraagstukken rond het betrekken van jongeren bij onderzoek uit. Na afloop heb je concrete oplossingsrichtingen voor je dilemma, en inzicht in de dilemma’s van collega-onderzoekers. 

Wat valt er voor jongeren te halen?

Voor beide masterclasses geldt dat je er op inspirerende wijze leert wat je sterke punten zijn en ontdekt hoe jij je stem kunt laten horen in onderzoek in de jeugdsector. Op deze dag ervaar je hoe je jouw kennis kunt inzetten voor onderzoek naar vragen die jongeren belangrijk vinden. En zo invloed uit kunt oefenen op de hulpverlening aan jongeren. Je krijgt inzicht in en hoe je je sterke punten het beste kunt inzetten in je samenwerking met onderzoekers. 

Beide masterclasses zijn interactief opgezet. Naast het gezamenlijke deel zal ook een gedeelte van de dag apart ingericht zijn voor onderzoekers en jongeren.  

Wie kan deelnemen?

Iedere onderzoeker (zowel vanuit praktijkinstellingen als onderzoeksinstellingen) in de jeugdsector kan zich aanmelden. Bij voorkeur meldt elke onderzoeker zich gezamenlijk met een jongere aan. Ook jongeren die interesse hebben om te participeren in onderzoek kunnen zich inschrijven. Deelname aan één van de twee de masterclasses is gratis. 

Aanmelden 

Via deze link kun je je aanmelden voor de Masterclasses.

Wacht niet te lang met inschrijven, want het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. Schrijf je dus alleen in als je daadwerkelijk kunt komen. 

En heel belangrijk: als je je als onderzoeker samen met een jongere inschrijft, krijg je voorrang!

Meer informatie

Tijdstip: beide masterclasses duren van 9:30 uur tot 16:30 uur 

Locatie: Utrecht centrum voor de kunsten, Domplein 4, 3512 JC Utrecht

Voor meer informatie over de masterclasses kunt u contact opnemen met ZonMw via effectiefjeugd@zonmw.nl 

Programma Effectief werken in de jeugdsector

Het ZonMw-programma Effectief werken in de jeugdsector draagt onder andere bij aan het vergroten van de kennis over wat werkt in de jeugdsector waarom, voor wie, wanneer en onder welke condities.

]]>
news-5261 Mon, 03 Feb 2020 11:38:17 +0100 Midlife & Menopauze https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/midlife-menopauze/ Op woensdag 18 maart vindt het derde wetenschappelijke congres plaats van de Nederlandse Vereniging Gender&Gezondheid. Het thema is Midlife & Menopauze. Om 8.30 start de ontvangst. De thema's die behandeld zullen worden, zijn:

 • Overgang en werk (o.a. over ziekteverzuim, werk in de zorg, en preventie)
 • Hormoonsuppletietherapie
 • Hoe nu verder? Met WOMEN Inc. de toekomst in

Vanaf 12.30 is er een lunch beschikbaar.

Meer informatie

]]>
news-6131 Thu, 17 Sep 2020 15:00:00 +0200 Conferentie landelijk project Hulpkaart https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/conferentie-landelijk-project-hulpkaart/ Tijdens deze online conferentie worden de resultaten van het project 'Crisiskaart/Hulpkaart. Zorg deel je samen' gedeeld. De resultaten van het landelijk project over de evaluatie en doorontwikkeling van de Hulpkaart/Crisiskaart zijn er. Tijdens de conferentie op donderdag 17 september worden de digitale tool, de handreiking Hulpkaart en de uitkomsten van het evaluatieonderzoek gepresenteerd. U bent van harte welkom. Aanmelden kan via: info@hulpkaart.nl.

Meer informatie

]]>
news-5889 Tue, 22 Sep 2020 13:30:00 +0200 NIEUWE DATUM Masterclass Inclusie in onderzoek https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/nieuwe-datum-masterclass-inclusie-in-onderzoek/ De masterclass Inclusie in onderzoek gaat over werving en rekrutering van patiënten voor onderzoek in de geestelijke gezondheidszorg. De masterclass is vrij toegankelijk voor professionals in de ggz en richt zich met name op projectleiders en onderzoekers. Het Onderzoeksprogramma geestelijke gezondheidszorg van ZonMw organiseert een masterclass over inclusie in onderzoek. In deze masterclass delen experts uit het veld hun ervaringen en tips voor het optimaliseren van de werving en rekrutering van patiënten voor onderzoek.

Aanmeldingen

Deze masterclass zou op 17 maart 2020 plaatsvinden, maar door de omstandigheden en maatregelen rond het coronavirus is besloten om het uit te stellen. Aanmelden kan via dit aanmeldformulier.

Meer informatie

Bekijk de pagina over de masterclass voor meer informatie. Wij organiseren regelmatig masterclasses en andere bijeenkomsten. Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten? Volg ons dan op LinkedIn en schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

]]>
news-6057 Fri, 02 Oct 2020 09:30:00 +0200 Masterclass jongerenparticipatie in onderzoek - oktober https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/masterclass-jongerenparticipatie-in-onderzoek-oktober-1/ Op vrijdag 2 oktober 2020 organiseert ZonMw in samenwerking met Christine Dedding (Amsterdam UMC) opnieuw de Masterclass Jongerenparticipatie in onderzoek. Zowel onderzoekers in het jeugdveld als jongeren die interesse hebben om hun stem te laten horen in onderzoek zijn van harte welkom. De masterclass is bedoeld voor onderzoekers die graag meer jongeren willen betrekken bij onderzoek, voor onderzoekers die enige ervaring hebben met het betrekken van jongeren en voor jongeren zelf. Na afloop ben je aan het denken gezet over de vragen: wat is participatie, waarom is het zo belangrijk, is het altijd nodig en wanneer is het goed genoeg? 

Vraagstukken en dilemma’s

Tijdens deze masterclass diepen onderzoekers en jongeren op inspirerende wijze concrete vraagstukken rond het betrekken van jongeren bij onderzoek uit. Na afloop heb je concrete oplossingsrichtingen voor je dilemma, en inzicht in de dilemma’s van collega-onderzoekers. 

Wie kan deelnemen?

Iedere onderzoeker (zowel vanuit praktijkinstellingen als onderzoeksinstellingen) in de jeugdsector kan zich aanmelden. Bij voorkeur meldt elke onderzoeker zich gezamenlijk met een jongere aan. Ook jongeren die interesse hebben om te participeren in onderzoek kunnen zich inschrijven. Deelname aan de masterclass is gratis. 

Wat is er voor jongeren te halen?

Voor de masterclass geldt dat je er op inspirerende wijze leert hoe jij je stem kunt laten horen in onderzoek in de jeugdsector. Op deze dag ervaar je hoe je jouw kennis kunt inzetten voor onderzoek naar vragen die jongeren belangrijk vinden. En hoe je zo invloed uit kunt oefenen op het gezond en veilig opgroeien van jongeren. 

De masterclass is interactief van opzet. We maken tijdens de bijeenkomst gebruik van creatieve en participatieve werkvormen. Naast het gezamenlijke deel zal ook een gedeelte van de dag apart ingericht zijn voor onderzoekers en jongeren. 

Aanmelden 

Aanmelden voor de bijeenkomst is helaas niet meer mogelijk. We bekijken inmiddels de mogelijkheden voor een extra masterclass. Wilt u op de hoogte gehouden worden van de nieuwe datum, óf van ons bericht krijgen als er in oktober een plaatsje vrij is? Schrijf u dan in voor de reservelijst.

Praktische informatie

 • Datum en tijdstip: vrijdag 2 oktober van 9.30 uur (instroom vanaf 9.15 uur) tot 13.30 uur
 • Locatie: digitaal
 • Kosten: deelname is gratis 

Voor meer informatie over de masterclasses kunt u contact opnemen met ZonMw via effectiefjeugd@zonmw.nl

Programma Effectief werken in de jeugdsector

Het ZonMw-programma Effectief werken in de jeugdsector draagt onder andere bij aan het vergroten van de kennis over wat werkt in de jeugdsector waarom, voor wie, wanneer en onder welke condities.

Meer informatie

]]>
news-6192 Wed, 07 Oct 2020 09:30:00 +0200 UITGESTELD - Aanbieden kennisagenda microplastics & health https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/uitgesteld-aanbieden-kennisagenda-microplastics-health/ Het aanbieden van de kennisagenda is uitgesteld naar een later moment. Later volgt hierover meer informatie. - De kennisagenda Microplastics en Gezondheid wordt aangeboden aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven. Tijdens deze bijeenkomst worden de belangrijkste resultaten en aanbevelingen voor toepassingsgericht gezondheidsonderzoek rondom microplastics uitgelicht. Wilt u de bijeenkomst volgen? Meld u nu aan voor de live stream. De kennisagenda

In opdracht van het ministerie van I&W heeft ZonMw een kennisagenda voor microplastics en gezondheid opgesteld, genaamd ‘Wat doen microplastics in ons lichaam?’. Deze kennisagenda is gericht op de huidige stand van wetenschappelijke kennis over microplastics en gezondheid en geeft een weergave van welke kennisbehoeften bestaan bij betrokken instanties. Verschillende partijen hebben een bijdrage geleverd aan de inhoud: onderzoekers, beleidsmakers, NGO’s.

Huidig en toekomstig onderzoek

Microplastics is de verzamelnaam voor zeer kleine plastic deeltjes. Deeltjes die overal voorkomen en via verschillende routes in ons lichaam terecht kunnen komen. Wat de effecten van deze blootstelling zijn, is nog onbekend. ZonMw heeft als één van de eersten onderzoek naar de mogelijke gezondheidseffecten van microplastics gefinancierd. In 2019 zijn vijftien kortlopende projecten gestart, een deel hiervan is al afgerond en een deel volgt binnenkort.

Met de aanbevelingen uit de kennisagenda en de eerste resultaten uit de vijftien huidige onderzoeksprojecten, wordt beoogd een vervolg subsidieprogramma op te zetten. Het doel van dit programma wordt om duidelijker te krijgen wat de effecten van microplastics op onze gezondheid zijn, ter onderbouwing van beleid en innovatie.

Benieuwd?

Bent u benieuwd naar de resultaten uit de kennisagenda en wilt u meer weten over de resultaten uit de huidige onderzoeksprojecten? Noteer 7 oktober dan vast in uw agenda. Op deze datum wordt de kennisagenda aan de staatssecretaris aangeboden en presenteren een aantal onderzoekers hun resultaten.

Vanwege de huidige situatie rondom het Coronavirus zijn er slechts enkele beperkte plekken beschikbaar (op uitnodiging) om de bijeenkomst fysiek bij te wonen. Wel bieden we de mogelijkheid aan om de bijeenkomst via een live stream te volgen.

Inschrijven voor de live stream kan door een mail te sturen naar microplasticshealth@zonmw.nl. Let op, door uzelf in te schrijven bent u niet gegarandeerd van een kijkmogelijkheid, u dient van ons een positieve bevestiging te ontvangen. Behoort u tot de pers en wilt u de bijeenkomst volgen? Geef dit dan aan bij uw aanmelding.

Heeft u nog vragen? Dan kunt u deze mailen naar microplasticshealth@zonmw.nl. Voor meer informatie over het programma Microplastics & Health kunt u terecht op onze website.

]]>
news-6319 Thu, 22 Oct 2020 13:00:00 +0200 Informatiebijeenkomst uitbreiding Social Trials https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/informatiebijeenkomst-uitbreiding-social-trials/ Gemeenten buiten de Randstad met een maximaal inwonersaantal van 150.000 kunnen reageren op de subsidieoproep voor de Social Trials. Op 22 oktober organiseert ZonMw een informatiebijeenkomst over deze subsidieoproep. U kunt nu hiervoor aanmelden en uw vragen stellen die tijdens de webinar worden beantwoord. De Social Trials zijn gericht op experimenteren met ondersteuningsvormen voor mensen met dementie en hun naasten, vanuit de visie van de Sociale Benadering Dementie. Doel is het creëren van een aanbod dat beter aansluit bij de leefwereld van mensen met dementie en hun naasten. Hierbij is er ook plek voor de indirecte gevolgen van de ziekte in de binnenwereld (de persoonlijke ervaring) en de buitenwereld (relaties en sociale omgeving) van betrokkenen.

Meer informatie

 

]]>
news-6233 Mon, 26 Oct 2020 10:00:00 +0100 Webinar ATMP's - Translationeel Onderzoek https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/webinar-atmps-translationeel-onderzoek/ ZonMw organiseert op maandag 26 oktober om 10.00 uur een webinar waarin prominente onderzoekers uit het translationeel onderzoek vertellen met welke ATMP’s (ofwel geavanceerde therapeutische medicinale producten) ze nu bezig zijn en wat onderzoek naar zo'n therapie zo ontzettend interessant, maar ook heel ingewikkeld maakt. Sprekers zijn prof. Annemieke Aartsma-Rus (LUMC), dr. Mirjam Heemskerk (LUMC) en dr. Jeroen van den Beucken (Radboudumc). De moderator is prof. Rob Hoeben (LUMC).

Meld u nu aan via deze link.

ATMP’s, ofwel geavanceerde therapeutische medicinale producten. Kunnen organen vervangen of gerepareerd worden met behulp van stamceltherapie? Hoe ver zijn we in het genetische knippen en plakken om ziekten te genezen of te voorkomen? Met de huidige ontwikkelingen zijn dit therapieën die een enorme impact hebben. Tegelijkertijd ondervinden de onderzoekers ook moeilijkheden in regelgeving en ethiek. ZonMw organiseert op maandag 26 oktober om 10.00 uur een webinar waarin prominente onderzoekers uit het translationeel onderzoek vertellen met welke ATMP’s ze nu bezig zijn en wat onderzoek naar zo'n therapie zo ontzettend interessant, maar ook heel ingewikkeld maakt.

Serie webinars over translationeel onderzoek
Al meer dan 15 jaar stimuleert ZonMw via verschillende subsidieprogramma’s translationeel onderzoek. Rondom de evaluatie van deze programma’s eind dit jaar organiseert zij een serie webinars over ontwikkelingen in translationeel onderzoek, zoals ATMP’s, vaccins, genomics, leefstijlgeneeskunde en medtech.

 

]]>
news-6350 Thu, 29 Oct 2020 15:00:00 +0100 Innovatiecafé sociaal ondernemen op 29 oktober https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/innovatiecafe-sociaal-ondernemen-op-29-oktober-1/ Op donderdag 29 oktober vindt er weer een digitaal Innovatiecafé plaats! Dit maal staat sociaal ondernemen in de zorg centraal. Want hoe zorg je er nu voor dat je succesvol ondernemen en een sociale inslag goed combineert zodat jouw onderneming een succes wordt? Benieuwd? Meld je dan snel aan voor dit innovatiecafé en krijg concrete handvatten en praktische ervaringsverhalen van collega ondernemers. Wat is sociaal ondernemen?

Het begrip sociaal ondernemen kent geen harde definitie, maar de kern is toch wel dat het doel maatschappelijke relevantie is vóór winst. Op de website van de Kamer van Koophandel wordt sociaal ondernemen beschreven aan de hand van vijf kenmerken: maatschappelijke missie, impact voorop, geen winstmaximalisatie, constante dialoog en totale transparantie.

Sociaal ondernemers zijn vaak gepassioneerd over hun organisatie en doel, en kunnen daarbij de meer zakelijke kant van ondernemen nog wel eens uit het oog verliezen. Zonde! Wat ondanks dat geld verdienen niet een doel op zich is, is het wel een noodzaak om te kunnen blijven bestaan. Herken jij jouw organisatie hierin en heb je behoefte aan kennis over hoe je jouw onderneming tot een succes maakt? Meld je dan aan voor ons innovatiecafé.

Ervaringsverhalen

Na een inleiding in de materie door Prof. Dr, Nico van Meeteren, directeur Health~Holland, vertellen Jan-Willem Hoogeweegen en Ingrid Zonne, de mensen achter Thuishulp Rotterdam en RegieThuis, hoe zij zich als sociaal ondernemer staande weten te houden. Wat zijn hun ervaringen, geleerde lessen en valkuilen? Zij delen graag hun verhaal waarna er vanuit Zorg voor innoveren een korte reflectie wordt gegeven op dit ondernemersverhaal, wat kunnen wij leren van de gezette stappen van Thuishulp Rotterdam en RegieThuis?

Ronde tafels

Na het plenaire deel is het tijd om uiteen te gaan in ronde thema tafels. Hier is er ruimte om een half uur lang een discussie te voeren over een specifiek thema of met een bepaalde partij. Of je kan hier eindelijk je prangende vraag stellen. Dit zijn de ronde tafel mogelijkheden:

 • Financiering en subsidie (ZonMw/RVO) – Financiering van zorginnovaties, begeleiding bij implementatie- of andere financieringsvraagstukken.
 • Bekostiging van zorg (Zorginstituut Nederland en Nederlandse Zorgautoriteit) – hoe werkt de bekostiging van de zorg, wanneer komt iets in het basispakket of wat zijn de innovatieroutes in de zorg?
 • Hoe werkt het Nederlandse zorgstelsel? (Ministerie van VWS) – Hoe werkt het Nederlandse zorgstelsel, wat kan je als sociaal ondernemer verwachten van het ministerie en hoe is het ministerie georganiseerd?
 • Sociaal ondernemen in de regio (geclusterd in groepen van regio) – hoe leg je de juiste contacten in de regio? De Regionale Ontwikkelings Maatschappijen(ROMs) en regiopartners van Zorginnovatie.nl kunnen je mogelijk verder helpen.
  • Noord – Investerings- en ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NOM)
  • Oost – Health Innovation Park (HIP)
  • Zuid – Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM)
  • Midden – Utrecht Economic Board en Social Impact Factory
  • West – InnovationQuarter
 • RegieThuis – de plenaire spreker bemant ook een tafel voor verdere verdieping van de presentatie of andere vragen.
 • Sustainable Healthcare Challenge 2021 – Dit is een platform dat jonge, ondernemende studenten en young professionals een podium biedt om hun innovatie te versnellen. In 2021 is er weer een nieuwe ronde.
 • Medtech Partners – Dit is een uniek nationaal platform dat medische innovatie tot leven brengt door te helpen om jouw idee versneld door te ontwikkelen tot een marktrijp product.


Schrijf je nu in!

Meld je hier aan voor dit innovatiecafé op 29 oktober. Let op! Bij je inschrijving kies je ook welke ronde tafel je wilt bijwonen. Hiervoor geef je een eerste en tweede keus op. Wij proberen iedereen in te delen bij zijn of haar eerste keus, maar kunnen dit niet garanderen.

De bijeenkomst vindt plaats via ZOOM. Enkele dagen voor het evenement ontvang je van ons de link naar de bijeenkomst en ook bij welke tafel je bent ingedeeld.

 

]]>
news-6329 Tue, 03 Nov 2020 09:00:00 +0100 3, 4 & 5 november: Slotevent Deltaplan Dementie https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/3-4-5-november-slotevent-deltaplan-dementie/ Op 3, 4 en 5 november organiseert het Deltaplan Dementie online een 3-daags jaarevent. Een congres met interessante sprekers, programmasessies en 38 workshops over de volle breedte van onderzoek, de kwaliteit van zorg en ondersteuning en de dementievriendelijke samenleving. Als een van de pijlers van het Deltaplan Dementie levert het ZonMw-programma Memorabel een inhoudelijke bijdrage aan dit event. news-4998 Wed, 04 Nov 2020 12:00:00 +0100 Symposium Lof der Verpleegkunst https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/symposium-lof-der-verpleegkunst-1/ Het thema is dit jaar 'Kunst en Kunde'. De Lof der Verpleegkunst wordt georganiseerd door de stichting Lof der Verpleegkunst die als doel heeft om het imago van het beroep van verpleegkundige verbeteren, jongeren te motiveren om te kiezen voor dit beroep en de beroepsidentiteit te versterken. Progamma

Sprekers zijn onder andere Ellen Boonstra, Teun Toebes, dr. Bauke Koekkoek, dr. Canan Ziylan en Tinie Hake. Maaike van Sasse van IJsselt en AnneLoes van Staa reiken de Lof der Verpleegkunstprijs uit.

Datum en locatie

Woensdag 4 november 2020 van 12.00 tot 17.00 uur (livestream).

Meer informatie

]]>
news-4904 Thu, 05 Nov 2020 09:30:00 +0100 8e Nationaal Congres Palliatieve Zorg https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/8e-nationaal-congres-palliatieve-zorg/ Het 8e NCPZ wordt georganiseerd door Palliactief, in samenwerking met ZonMw. Het thema van het NCPZ in 2020 is ‘Palliatieve zorg: Elke keer anders. Noodzaak voor maatwerk!' De palliatieve zorg is, net als de andere zorgverlening, enorm geraakt door corona. Het belang van een kwalitatief goed leven en sterven kreeg hierdoor nationale aandacht. Wat draagt bij aan een goede laatste levensfase? Dat blijkt in gesprekken hierover voor iedere persoon verschillend. Patiënten en hun naasten nemen steeds meer het initiatief om hierover te praten waardoor proactieve zorgplanning langzaamaan ‘gewoner’ wordt. Dit maakt maatwerk mogelijk, door goede afstemming tussen zorgverlener en patiënt en naasten.

Programma

Het programma staat van 09:30 tot 13:30 ingepland. Tijdens de online bijeenkomst gaat dagvoorzitter Inge Diepman in gesprek met deskundigen over de volgende 4 onderwerpen:

 • Palliatieve zorg tijdens de COVID-19-crisis
 • Nabijheid
 • Advance Care Planning (ACP)
 • Triage

Ook kijken ZonMw-directeur Véronique Timmerhuis en Gerrit van der Wal, voorzitter van de programmacommissie Palliantie, terug op '5 jaar Palliantie'. Verder komen verschillende discussies en pitches aan bod, als ook de uitreiking van de Palliactief Award.

Schop de heilige huisjes omver!

Een van de thema’s tijdens het congres is: ‘Schop de heilige huisjes omver!’ Een heilig huisje is een voorbeeld uit de dagelijkse praktijk waarbij al een vastomlijnd idee bestaat, dat bij nader onderzoek niet juist blijkt te zijn. Tijdens het congres gaan we in discussie over 4 heilige huisjes: houden we ze in stand of breken we ze af?

Pitches

Tijdens het congres houden 6 onderzoekers een pitch. In 1 minuut vertellen zij wat hun onderzoek op het gebied van palliatieve zorg heeft opgeleverd.

Palliactief Award

Het bestuur van Palliactief stelde ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan de Palliactief Award in. Deze award reikt het bestuur eenmaal per 2 jaar uit tijdens het Nationaal Congres Palliatieve Zorg. Het bestaat uit een bronzen beeldje en de ontvanger ervan verzorgt een korte voordracht tijdens het congres.

Het complete programma met alle tijden vindt u hier.

Voor wie?

Het congres is bedoeld voor:

 • Medisch specialisten
 • Specialisten ouderengeneeskunde
 • Huisartsen
 • Verpleegkundigen
 • Verpleegkundig specialisten
 • Geestelijk verzorgers
 • Patiënten(vertegenwoordigers)
 • Beleidsmakers en managers van palliatieve teams
 • Alle leden en vrijwilligers van VPTZ

Aanmelden

Klik hier om u aan te melden voor het NCPZ 2020.

Accreditatie

Accreditatie is met 4 punten toegekend door het Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals. Dit is aangevraagd bij ABAN, V&VN, VSR, SKGV, NAPA.

Meer informatie

]]>
news-6362 Fri, 06 Nov 2020 10:00:00 +0100 Informatiebijeenkomst NWA Gezondheidsverschillen https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/informatiebijeenkomst-nwa-gezondheidsverschillen/ Op 6 november 10.00 – 11.30 uur is een online informatiebijeenkomst voor onderzoekers en potentiële consortiumdeelnemers. In deze bijeenkomst wordt de doelstelling, opzet, randvoorwaarden en procedure van de oproep besproken en is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Vul voor 3 november het aanmeldformulier in voor deelname aan de informatiebijeenkomst. Aanmelden voor de matchmakingbijeenkomst kan eventueel ook nog direct na de informatiebijeenkomst, maar tot uiterlijk 9 november.

Aanmelden voor de bijeenkomsten kan via het aanmeldformulier op de programmawebsite.

]]>
news-4635 Tue, 10 Nov 2020 09:00:00 +0100 Online congres Doen wat werkt in het sociaal domein https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/online-congres-doen-wat-werkt-in-het-sociaal-domein/ Het online congres Doen wat werkt in het sociaal domein van 24 maart in Eindhoven is verschoven. U bent op 10 november van harte welkom.

Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt zéker in het sociaal domein. Toch heeft preventie het imago tijdrovend, duur en bovenal niet meetbaar te zijn. Het online congres ‘Doen wat werkt in het sociaal domein: leren van praktijkvoorbeelden’ laat zien wat wél kan en dat preventie loont. Organisaties uit het hele land delen zo’n 20 uitdagende aanpakken.

Wil jij weten hoe andere gemeenten, zorg- en sociaalwerkorganisaties en professionals effectief aan maatschappelijke vraagstukken werken? En hoe professionals, leidinggevenden en bestuurders daarin samen optrekken? Meld je dan aan voor dit online congres op 10 november van 09.00 tot 12.30 uur.

U maakt deze ochtend kennis met een aantal van de voorbeelden van preventieve interventies in het sociaal domein die ‘werken’. We zoomen in op mechanismen waarmee gemeenten kunnen sturen op preventie. Daarnaast is er extra aandacht voor de rol van jongeren in preventieve interventies. Tot slot komen de noodzaak tot samenwerken en de wijze waarop partijen dat kunnen doen binnen een preventieve aanpak aan de orde.

De eerste editie van het congres ‘Doen wat werkt in het sociaal domein: leren van praktijkvoorbeelden’ vond plaats op 10 maart 2020 jl. in Zwolle. Lees meer over deze editie in dit e-magazine.

Pre-zine

Een deel van de praktijkvoorbeelden nemen live deel aan de sessies op het congres. De andere praktijkvoorbeelden leveren de komende periode een bijdrage aan een online magazine, het ‘pre-zine’ dat we een aantal weken voor aanvang van het congres onder de deelnemers verspreiden. Via een link in het pre-zine kunt u als deelnemer vragen of onderwerpen indienen die u graag tijdens het panelgesprek op 10 november behandeld ziet. Het online magazine werkt als een online platform en is vóór, tijdens en na het congres de plek voor deelname, interactie en verslag. Zowel de input van de praktijkvoorbeelden als van de deelnemers vormen de basis voor de inhoud van het congres.

E-zine

Ongeveer twee weken na het congres ontvangen alle deelnemers het volledige e-zine. Het ‘pre-zine’ dat eerder is verspreid is dan aangevuld met de verslagen van de plenaire en deelsessies.
Ook de bijdragen, zoals filmpjes en presentaties van de twaalf praktijkvoorbeelden die een actieve bijdrage tijdens het online congres hadden, vind je hierin terug.

Kosten en deelname

Deelnemen aan deze ochtend kan vanuit uw eigen stoel thuis.
Kosten voor deelname bedragen € 95,00.
Kunt u dit niet bekostigen omdat u een eenmanszaak heeft of een student bent, neem dan contact op met Rosanne van Kooten (r.vankooten@movisie.nl) om te kijken of een uitzondering kan worden gemaakt middels een gereduceerd tarief.

Het hele programma en aanmeldlink vindt u hier.

Doen wat werkt in het sociaal domein: leren van praktijkvoorbeelden’ is een unieke samenwerking tussen Divosa, ZonMw, Sociaal Werk Nederland, VNG en Movisie.

]]>
news-6398 Tue, 10 Nov 2020 15:30:00 +0100 NWO Informatiebijeenkomst Vraaggedreven Partnerschappen voor Consortia https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/nwo-informatiebijeenkomst-vraaggedreven-partnerschappen-voor-consortia/ Binnen Vraaggedreven Partnerschappen voor Consortia kunnen nieuwe of bestaande consortia zich organiseren, ontwikkelen en uitgroeien tot een omvang waarvan impact verwacht mag worden. NWO geeft tijdens de informatiebijeenkomst Vraaggedreven Partnerschappen voor Consortia een beknopte toelichting op diverse aspecten van de call Vraaggedreven Partnerschappen voor Consortia, zoals de vereiste cofinanciering, de passendheidsverklaring en de impact plan benadering. Tevens is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Ja, ik meld mij aan voor de NWO Informatiemarkt

Lees meer informatie over Vraaggedreven Partnerschappen voor Consortia

 

]]>
news-6396 Thu, 12 Nov 2020 13:30:00 +0100 NWO Matchmakingbijeenkomst 'Leefstijl en leefomgeving' https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/nwo-matchmakingbijeenkomst-leefstijl-en-leefomgeving/ Bent u onderzoeker en binnen uw onderzoek bezig met leefstijl? Dan is deze bijeenkomst interessant voor u! Onderzoekers uit verschillende typen onderzoeksgebieden én professionals uit publieke en private organisaties met interesse in het onderwerp ‘Leefstijl en leefomgeving’ worden in contact met elkaar gebracht om elkaars behoeften en taal te leren kennen. Tijdens deze bijeenkomst wisselt u met andere deelnemers ideeën uit over interdisciplinaire samenwerking en onderzoeksvragen. Uitdagingen en vooral kansen van interdisciplinair samenwerken staan daarbij centraal. Dit levert uiteindelijk geïntegreerde onderzoeksvoorstellen van topkwaliteit op. Daarnaast krijgt tijdens deze bijeenkomst meer informatie over de achtergrond en inhoud van de call for proposals.

Lees meer over de bijeenkomst

]]>
news-6397 Thu, 12 Nov 2020 13:30:00 +0100 NWO matchmakingbijeenkomst 'Leven met dementie' https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/nwo-matchmakingbijeenkomst-leven-met-dementie/ Bent u in uw onderzoek bezig met dementie? Dan is deze bijeenkomst interessant voor u! Onderzoekers uit verschillende typen onderzoeksgebieden én professionals uit publieke en private organisaties met interesse in het onderwerp ‘Leven met dementie’ worden in contact met elkaar gebracht om elkaars behoeften en taal te leren kennen. Tijdens deze bijeenkomst wisselt u met andere deelnemers ideeën uit over interdisciplinaire samenwerking en onderzoeksvragen. Uitdagingen en vooral kansen van interdisciplinair samenwerken staan daarbij centraal. Dit levert uiteindelijk geïntegreerde onderzoeksvoorstellen van topkwaliteit op. Daarnaast krijgt tijdens deze bijeenkomst meer informatie over de achtergrond en inhoud van de call for proposals.

Lees meer over de bijeenkomst

]]>
news-6364 Fri, 13 Nov 2020 10:00:00 +0100 Matchmakingsbijeenkomst NWA Gezondheidsverschillen https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/matchmakingsbijeenkomst-nwa-gezondheidsverschillen/ Op 13 november 10.00-12.00 uur is een online matchmakingbijeenkomst waarin u de mogelijkheid krijgt in contact te komen met andere geïnteresseerden voor consortiavorming. Vul voor 3 november het aanmeldformulier in voor deelname aan de informatiebijeenkomst of voor beide bijeenkomsten. Aanmelden voor de matchmakingbijeenkomst kan eventueel ook nog direct na de informatiebijeenkomst, maar tot uiterlijk 9 november. Aanmelden voor de bijeenkomsten kan via het aanmeldformulier op de programmawebsite.

]]>
news-6238 Thu, 26 Nov 2020 09:30:00 +0100 Bouwstenen voor effectonderzoek: resultaten en lessen van onderzoek naar kernelementen van interventies jeugd https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/bouwstenen-voor-effectonderzoek-resultaten-en-lessen-van-onderzoek-naar-kernelementen-van-intervent/ Op 26 november 2020 organiseert ZonMw samen met de 7 consortia Effectiviteit psychosociale interventies jeugd het symposium Bouwstenen voor effectonderzoek: resultaten en lessen van onderzoek naar kernelementen van interventies jeugd. Click here for our program in English.

Let op: de gehele conferentie is alleen in het Engels te volgen.

In de consortia Effectiviteit psychosociale interventies Jeugd sloegen onderzoekers en jeugdhulpinstellingen nieuwe wegen in op 7 grotere inhoudelijke thema’s rond opgroeien en opvoeden. Het onderzoek levert kennis op over welke (delen van) interventies wanneer, bij wie en door wie het beste ingezet kunnen worden. Vertrekpunt daarbij zijn de kernelementen van bewezen effectieve interventies. De consortia geven met vernieuwend effectonderzoek antwoord op vragen als: Wat maakt eigenlijk dat een interventie werkt? Zijn er werkende factoren die in alle interventies zitten? Hoe kan de hulpverlener invloed uitoefenen op het effect? En: welke interventies of onderdelen daarvan zijn kosteneffectief?  Het onderzoek in de consortia richt zich op de volgende thema's:

 • Angst en depressie
 • ADHD en druk gedrag
 • Sociale vaardigheden en weerbaarheid
 • Externaliserend probleemgedrag
 • Multiprobleemgezinnen
 • Lichte opvoedondersteuning
 • Vroege preventie en interventies tegen kindermishandeling

Het onderzoek van de consortia moet de interventies verbeteren en professionals en gemeenten helpen een keuze te maken voor een effectieve aanpak. De uitkomsten maken een nog effectievere praktijk en betere hulp aan kinderen en gezinnen mogelijk.

Programma

Tijdens deze dag vertellen de 7 consortia over hun bevindingen en de innovatieve onderzoeksmethoden die zij hebben gebruikt. In verschillende break-out sessies gaan de consortia dieper in op de geleerde lessen. 

Prof. dr. Pim Cuijper is voorzitter tijdens de conferentie en prof. dr. Miranda Wolpert verzorgt een interessante Keynote.

Het volledige programma kunt u vanaf begin oktober hier vinden.

Voor wie?

De conferentie is toegankelijk voor iedereen die interesse heeft in het onderwerp, maar is in de eerste plaats bedoeld voor onderzoekers met interesse in onderzoek naar kernelementen.

Registreren

U kunt zich hier registreren voor de conferentie. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

]]>
news-6222 Thu, 26 Nov 2020 12:30:00 +0100 Netwerkbijeenkomst Klimaat en Gezondheid https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/netwerkbijeenkomst-klimaat-en-gezondheid/ Online netwerkbijeenkomst voor nieuwe subsidieoproep Klimaat en Gezondheid. We bereiden een subsidieoproep voor op basis van de kennisagenda Klimaat en Gezondheid en de afspraken van de Green Deal Duurzame Zorg. Voor deze aankomende subsidieoproep organiseren wij een online netwerkbijeenkomst. U kunt zich nu aanmelden voor de netwerkbijeenkomst. De deadline voor het aanmelden is donderdag 19 november 2020.

Deze subsidieoproep stellen we half november 2020 open. Het budget is beperkt en beschikbaar voor consortiavorming en het schrijven van een projectvoorstel voor een pilot. Houd onze subsidiekalender in de gaten.
Op 26 november 2020 kunnen geïnteresseerden informatie krijgen over de subsidieoproep en met elkaar samenwerkingsmogelijkheden verkennen.

Over de subsidieoproep en de netwerkbijeenkomst volgt binnenkort meer informatie.

 

]]>
news-6234 Fri, 26 Feb 2021 12:00:00 +0100 Slotbijeenkomst verpleegkundig leiderschapsprogramma LMNR 2.0: connecting the dots https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/slotbijeenkomst-verpleegkundig-leiderschapsprogramma-lmnr-20-connecting-the-dots/ Op 26 februari vindt de slotbijeenkomst van het verpleegkundig leiderschapsprogramma Leadership Mentoring in Nursing Research (LMNR) 2.0 plaats. Programma

De deelnemers debatteren tijdens een interactief symposium over de verbinding tussen wetenschap, onderwijs en de klinische praktijk. De keynote presentatie wordt gegeven door professor Anne Marie Rafferty, president of Royal College of Nursing UK.

Save the date!

Zet 26 februari vast in uw agenda. Meer informatie over het complete programma van de dag, de locatie en aanmelding volgt half oktober.

LMNR 2.0

Het doel van het LMNR 2.0-programma is een toename van onderzoekers binnen verplegingswetenschap en meer academische functies voor postdoctorale verpleegkundige onderzoekers. Zo ontstaat een nieuwe generatie onderzoeksleiders.

Meer informatie

]]>
news-5455 Thu, 15 Apr 2021 09:00:00 +0200 Save the date: Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2021 https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/save-the-date-congres-goed-gebruik-geneesmiddelen-2021/ Het congres Goed Gebruik Geneesmiddelen is gepland op: donderdag 15 april 2021 in de Beurs van Berlage in Amsterdam news-4959 Thu, 22 Apr 2021 08:30:00 +0200 Meet & Greet Citrienfonds 2021 https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/meet-greet-citrienfonds-2021/ Benieuwd naar de tussenresultaten van de 4 programma's van het Citrienfonds? De Meet & Greet is verzet van oktober 2020 naar 22 april 2021.

Zet 22 april 2021 alvast in je agenda! De programma's Doen of laten - E-health - Registratie aan de bron - Regionale oncologienetwerken - presenteren een aantal projecten die concreet laten zien wat het effect is op de juiste zorg aan de patiënt, met de juiste informatie op de juiste plek.

Meer informatie volgt.

Informatie over het Citrienfonds

Programma Citrienfonds

]]>
news-4319 Thu, 27 May 2021 09:00:00 +0200 Nieuwe datum: European Implementation Event 2020 https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/nieuwe-datum-european-implementation-event-2020-1/ Vanwege de pandemie met het Coronavirus is dit evenement uitgesteld van 1 en 2 oktober 2020 naar 27 en 28 mei 2021. Pre-conference activiteiten zijn op 26 mei 2021. Je kunt voor meer informatie terecht op de website van de EIC.

Wat is de EIE2020

EIE2020 brengt professionals en organisaties samen die zich bezighouden met het samenbrengen, vertalen en implementeren van wetenschappelijke kennis in de dagelijkse praktijk en beleid.
Deelnemers kunnen rekenen op de laatste inzichten rond implementatie, inspirerende en verrassende gesprekken met internationale collega's en de mogelijkheid om hun internationale netwerk uit te breiden.

Voor wie is de EIE2020?

De EIE2020 is voor professionals werkzaam in de sectoren gezondheid, welzijn, onderwijs of andere maatschappelijke dienstverlening sectoren; Bijvoorbeels als psycholoog, maatschappelijk werker, verpleegkundige, socioloog of econoom. Maar ook onderzoekers, praktijkprofessionals, subsidieverstrekkers en kennisinstituten zijn welkom op het event – net als personen die nieuw zijn in dit veld of al een uitgebreide kennis en ervaring hebben op het gebied van implementatie.

Op de hoogte blijven

Voor alle informatie en registratie kun je terecht op de website van de EIE2020. Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van dit event.

Heb je vragen of opmerkingen, neem dan contact op met Pauline Goense of Jos Zandvliet.

]]>