ZonMw agenda https://www.zonmw.nl/ nl-nl Mon, 26 Aug 2019 00:58:44 +0200 Mon, 26 Aug 2019 00:58:44 +0200 TYPO3 news-1601 Tue, 26 Sep 2017 16:17:03 +0200 Inspirerende Masterclass jongerenparticipatie in onderzoek https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/inspirerende-masterclass-jongerenparticipatie-in-onderzoek/ ZonMw organiseert in samenwerking met de VU en NJR 2 Masterclasses jongerenparticipatie in onderzoek op 27 november en 11 december. De masterclass is bedoeld voor zowel onderzoekers in het jeugdveld als jongeren die interesse hebben om te participeren in onderzoek. Onderzoekers die samen met een jongere inschrijven voor deze dag krijgen voorrang. Het is vanaf nu mogelijk om je hiervoor aan te melden. Programma

Masterclass 1 Maandag 27 november: kennismaken met jongerenparticipatie

Deze masterclass is bedoeld voor onderzoekers die graag meer jongeren willen betrekken bij onderzoek, maar nog niet goed weten hoe en wat het oplevert. Na afloop ben je aan het denken gezet over de vragen: wat is participatie, waarom is het zo belangrijk, is het altijd nodig en wanneer is het goed genoeg? 

Masterclass 2 Maandag 11 december: dilemma’s bij jongerenparticipatie

Op deze masterclassdag – bedoeld voor onderzoekers die al wat ervaring hebben met het betrekken van jongeren – staan dilemma’s centraal die door de deelnemers zelf zijn ingebracht. 

Tijdens deze masterclass diepen onderzoekers en jongeren op inspirerende wijze concrete vraagstukken rond het betrekken van jongeren bij onderzoek uit. Na afloop heb je concrete oplossingsrichtingen voor je dilemma, en inzicht in de dilemma’s van collega-onderzoekers. 

Wat valt er voor jongeren te halen?

Voor beide masterclasses geldt dat je er op inspirerende wijze leert wat je sterke punten zijn en ontdekt hoe jij je stem kunt laten horen in onderzoek in de jeugdsector. Op deze dag ervaar je hoe je jouw kennis kunt inzetten voor onderzoek naar vragen die jongeren belangrijk vinden. En zo invloed uit kunt oefenen op de hulpverlening aan jongeren. Je krijgt inzicht in en hoe je je sterke punten het beste kunt inzetten in je samenwerking met onderzoekers. 

Beide masterclasses zijn interactief opgezet. Naast het gezamenlijke deel zal ook een gedeelte van de dag apart ingericht zijn voor onderzoekers en jongeren.  

Wie kan deelnemen?

Iedere onderzoeker (zowel vanuit praktijkinstellingen als onderzoeksinstellingen) in de jeugdsector kan zich aanmelden. Bij voorkeur meldt elke onderzoeker zich gezamenlijk met een jongere aan. Ook jongeren die interesse hebben om te participeren in onderzoek kunnen zich inschrijven. Deelname aan één van de twee de masterclasses is gratis. 

Aanmelden 

Via deze link kun je je aanmelden voor de Masterclasses.

Wacht niet te lang met inschrijven, want het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. Schrijf je dus alleen in als je daadwerkelijk kunt komen. 

En heel belangrijk: als je je als onderzoeker samen met een jongere inschrijft, krijg je voorrang!

Meer informatie

Tijdstip: beide masterclasses duren van 9:30 uur tot 16:30 uur 

Locatie: Utrecht centrum voor de kunsten, Domplein 4, 3512 JC Utrecht

Voor meer informatie over de masterclasses kunt u contact opnemen met ZonMw via effectiefjeugd@zonmw.nl 

Programma Effectief werken in de jeugdsector

Het ZonMw-programma Effectief werken in de jeugdsector draagt onder andere bij aan het vergroten van de kennis over wat werkt in de jeugdsector waarom, voor wie, wanneer en onder welke condities.

]]>
news-4422 Thu, 22 Aug 2019 13:00:00 +0200 Coming soon: Webinar Create2Solve https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/coming-soon-webinar-create2solve/ What do you need to know if you want to submit a proposal for Create2Solve and contribute to the transition to animalfree research? To answer this question we will organise a webinar on August 22 in the afternoon. Register now to participate
Two consortia of companies that are interested in animal-free innovations have each set up a Challenge for the research initiative Create2Solve of ZonMw.

  • Challenge 1: Better in-vitro Dosing (BID): Framework and technology development for improving the quality of in vitro data. Companies: Shell, Sabic and LyondellBasell
  • Challenge 2: Need for human mini -brains as screening tools to assess efficacy of pharmacological or nutritional agents for neurological disorders characterized by white matter issues.  Companies: Nutricia en Danone  Charles River.

Research is needed to realise proof-of-concept projects for these Challenges. That is why we have opened the subsidy call Create2Solve for research organisations and SMEs. During the webinar representatives of the Challenge companies and Create2Solve will present the call and the Challenges. Ask questions live about the Challenges, the procedure, and conditions for submitting during this webinar.

]]>
news-4378 Thu, 12 Sep 2019 14:00:00 +0200 Informatiebijeenkomst subsidiemogelijkheden lokale netwerken samenhangende ouderenzorg https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/informatiebijeenkomst-subsidiemogelijkheden-lokale-netwerken-samenhangende-ouderenzorg/ Op donderdagmiddag 12 september organiseert het programma Langdurige Zorg en Ondersteuning (LZO) in Utrecht een informatiebijeenkomst over de Uitwerkingssubsidie lokale netwerken samenhangende ouderenzorg – Fase II.

Ontmoet actieonderzoekers en stel al uw vragen

Tijdens deze bijeenkomst krijgt u meer informatie over de uitwerkingssubsidie en het doen van actieonderzoek. Er zijn ook actieonderzoekers, zodat netwerken en actieonderzoekers met elkaar kennis kunnen maken. U krijgt ook de mogelijkheid om vragen te stellen aan medewerkers van ZonMw.

Aanmelden

Aanmelden voor deze bijeenkomst kan met dit online aanmeldformulier. Wilt u weten wat u kunt verwachten? Bekijk dan alvast het programma van de bijeenkomst. Voor de bijeenkomst op 12 september is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Om zoveel mogelijk netwerken de gelegenheid te bieden deel te nemen aan de bijeenkomst, verzoeken we u om maximaal 1 persoon per netwerk aan te melden voor de bijeenkomst.

]]>
news-4415 Fri, 13 Sep 2019 10:42:00 +0200 G4 bijeenkomst met o.a. projecten van Vakkundig aan het werk https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/g4-bijeenkomst-met-oa-projecten-van-vakkundig-aan-het-werk/ Deze bijeenkomst, georganiseerd door de G4, is bedoeld voor G4-directeuren, managers, beleidsmedewerkers en onderzoekers Werk en Inkomen, en leden van de cliëntenraden Werk en Inkomen. Het doel van de bijeenkomst is om kennis uit te wisselen, zodat de doeltreffendheid van het beleid in de gemeenten kan toenemen. Er zullen ook presentaties zijn van twee projecten van het ZonMw programma Vakkundig aan het werk:

Zie de uitnodiging voor meer informatie of als u zich wilt aanmelden als deelnemer.

]]>
news-4386 Tue, 24 Sep 2019 14:00:00 +0200 Webinar voor startende netwerken samenhangende ouderenzorg https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/webinar-voor-startende-netwerken-samenhangende-ouderenzorg/ Op dinsdag 24 september kunt u deelnemen aan een webinar over de Ontwikkelsubsidie Fase I lokale netwerken samenhangende ouderenzorg. Deze online informatiebijeenkomst biedt informatie voor iedereen die een Ontwikkelsubsidie wil aanvragen. Tijdens het webinar bespreken we de subsidieoproep en geven wij u praktische tips voor het indienen van de aanvraag. Aanmelden

U kunt zich aanmelden voor dit webinar via dit online registratieformulier. Heeft u nog vragen? Dan kunt u een e-mail sturen naar ons secretariaat via lzo-netwerken@zonmw.nl.

]]>
news-4430 Wed, 25 Sep 2019 09:00:00 +0200 DCRF Jaarcongres 2019 https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/dcrf-jaarcongres-2019/ Op woensdag 25 september vindt het DCRF Jaarcongres 2019 plaats in Ede. Het congres staat in het teken van de naderende Europese wetgeving voor mens-gebonden klinisch wetenschappelijk onderzoek, te weten de ECTR, de MDR 2020 en de GDPR (AVG). Over de wet

De implementatie van deze nieuwe wetgeving heeft diverse gevolgen voor onderzoekers, opdrachtgevers van onderzoek, ziekenhuizen, research medewerkers en CRA’s. De veranderingen beogen de kwaliteit van het onderzoek te verbeteren en het belang ervan voor de patiënten van nu en morgen, te vergroten. De regelgeving biedt tevens de kans om Nederland als ‘onderzoeksland’ aantrekkelijker maken. 

Lancering DCRF Academie

Het jaarlijkse congres bestaat uit een plenair ochtendprogramma waarin onder andere de DCRF Academie wordt gelanceerd. Het doel hiervan is om klinisch onderzoek een duidelijk gezicht te geven, een betere wereld voor patiënten te creëren en de kwaliteit van onderzoek te verbeteren. Daarnaast zijn er diverse keynote sprekers. Tijdens het interactieve middagprogramma is er keuze uit diverse workshops.

Aanmelden

Kijk voor meer informatie, kosten, het volledige programma en aanmelden op de website van het jaarcongres

]]>
news-4454 Thu, 03 Oct 2019 08:30:00 +0200 Plastic Health Summit https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/plastic-health-summit/ Deze conferentie brengt u state-of-the-art onderzoek naar micro- en nanoplastics, plasticadditieven en gezondheid. Prominente wetenschappers van over de hele wereld zullen de deelnemers aan de conferentie informeren over de nieuwste bevindingen in boeiende, beknopte wetenschapsgesprekken. De conferentie wordt georganiseerd door de Plastic Soup Foundation en ZonMw, samen met de Plastic Health Coalition. Interesse om bij de Plastic Health Summit aanwezig te zijn? Meer informatie vindt u op www.plastichealthsummit.org

]]>
news-4367 Mon, 07 Oct 2019 13:00:00 +0200 16e editie Sport Innovatie Congres https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/16e-editie-sport-innovatie-congres/ Op maandag 7 oktober 2019 komt hét sportinnovatie-netwerk van Nederland samen op de High Tech Campus in Eindhoven. Twee gezaghebbende partijen op het gebied van sportinnovatie in Nederland, namelijk Sportinnovator en het Cluster Sports & Technology, hebben de handen ineengeslagen en organiseren de 16e editie van het Sport Innovatie Congres. Dit jaar staat de verbinding tussen bedrijfsleven, sport en vitaliteit bij nieuwe sportinnovaties centraal. Op de slimste vierkante kilometers van Europa komen naar verwachting 350 professionals vanuit sport, overheid, wetenschap en innovatie samen om elkaar te ontmoeten en zo kennis en ervaringen te delen. Meer dan andere jaren staan het bedrijfsleven en ondernemerschap centraal en gaan we met elkaar op zoek naar samenwerkingen en het delen van kennis om in Nederland en daarbuiten nog meer reikwijdte te creëren. Welke technologische innovaties uit het bedrijfsleven zijn te vertalen naar topsport en vervolgens breedtesport? Of welke innovaties vanuit de sport kunnen bijdragen aan een vitalere samenleving?

Gevarieerd programma

Het programma is een combinatie van verdiepende, praktijkgerichte sessies en inspirerende plenaire onderdelen. De dag start met een interactief deel met pitches van start-ups en rondetafel-sessies rond diverse thema’s. Aansluitend volgt een plenaire opening met (inter)nationale keynotes afgewisseld met twee on-stage talkshows. In de eerste talkshow praten ondernemers over het benutten van kansen en bewezen succesvolle business cases in sport en vitaliteit. In de tweede talkshow komen coaches en trainers uit de top- en breedtesport van gevestigde en nieuwe sporten aan het woord en geven zij hun visie op het belang en de impact van sportinnovatie, mede in relatie tot de bredere maatschappelijke relevantie.

Experts uit de praktijk

Praktijkprofessionals vormen het grootste deel van het sprekerspalet. Zo nemen onder andere Frank van der Vloed (lid van Topteam Sport en CEO Signify), Frans Lefeber (oprichter van start-up Smart Floors) en Dirk Vinken (directeur FGHS) deel aan de ondernemerstafel. Epco Berger (oprichter en CEO van DashTag) vertelt zijn ondernemende en inspirerende verhaal over hick-ups, successen, investeringen en de recente oversteek naar Amerika. De dag start echter met een inspirerende lezing door internationaal top futurist en trendwatcher Tony Bosma. Hij bespreekt de meest fundamentele veranderingen binnen onze samenleving en de relevantie daarvan voor sport, innovatie en de vitale burger.

Dutch Sports Innovation Award

Traditiegetrouw wordt tijdens het congres de Dutch Sport Innovation Award uitgereikt; in 2019 alweer voor de 11e keer! Deze award is een stimuleringsprijs voor innovatieve en kansrijke producten of diensten op het gebied van sport en bewegen. Eerder werd deze prijs, t.w.v. € 15.000 gewonnen door Smart Goals, IPOS en Open RTLS. Start-ups kunnen zich tot 6 september aanmelden.

Meer informatie over het congres, het programma, de sprekers, de award en registratie is te vinden op www.sport-innovatiecongres.nl.

]]>
news-4307 Wed, 09 Oct 2019 09:30:00 +0200 Bijeenkomst Vroege opsporing https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/bijeenkomst-vroege-opsporing/ Op woensdag 9 oktober 2019 wordt vanuit het deelprogramma Vroege Opsporing een bijeenkomst georganiseerd over screening en de burger in Utrecht. De bijeenkomst is gericht op de thema’s gezondheidsvaardigheden, (laag) geletterdheid, goed geïnformeerd kiezen en burgerparticipatie. Aanmelden kan via deze link.

 

]]>
news-4421 Thu, 31 Oct 2019 10:30:00 +0100 Daverend succes of briljante mislukking: leveren de Off Road projecten de gehoopte doorbraken op? https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/daverend-succes-of-briljante-mislukking-leveren-de-off-road-projecten-de-gehoopte-doorbraken-op/ Het programma Off Road bestaat alweer 3 jaar! Een belangrijk onderdeel van het ZonMw subsidietraject is het delen van onderzoeksresultaten. Vrijdag 31 oktober 2019 presenteren de projectleiders de resultaten van hun Off Road project . Wij zijn reuze benieuwd naar de uitkomsten van de projecten. U toch ook?  Meld u zich dan nu aan via 'ik kom naar deze bijeenkomst'

Voorlopig programma 31 oktober 2019

10.30 uur               Inloop
11.00 uur               Welkomstwoord ZonMw
11.10 - 15.15 uur  Presentaties met tussendoor pauzes
15.15 - 16.00 uur  Afsluitende plenaire discussie en borrel

We kijken uit naar uw komst!

 

 

]]>
news-4252 Wed, 20 Nov 2019 09:00:00 +0100 Course Health Technology Assessment (HTA) https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/course-health-technology-assessment-hta/ Tweedaagse cursus op 20 en 27 november 2019 over doelmatigheidsonderzoek in de gezondheidszorg. Locatie: UMC Utrecht (Descartes Vergadercentrum, Matthias van Geunsgebouw)

Doelmatigheidsonderzoek in de gezondheidszorg

Kosteneffectiviteit, kosten-baten, kwaliteit van leven, levensjaren in goede gezondheid, het zijn termen die je steeds vaker tegenkomt als het gaat om de doelmatigheid van medisch handelen en van nieuwe interventies in de zorg. Beleidsmakers, zorgverzekeraars en ziekenhuisdirecties hebben behoefte aan, en vragen om, een kwantitatieve evaluatie van uitkomsten en kosten van nieuwe strategieën in de zorg. Het is immers steeds belangrijker om te kijken hoe iedere geïnvesteerde euro het beste rendeert in termen van gezondheidswinst of toekomstige besparingen.

In deze tweedaagse cursus leert u de basis principes van economisch evaluatieonderzoek in de gezondheidszorg. In een mix van interactieve presentaties en werkvormen komen alle aspecten van dit onderzoek aan bod en worden een aantal case studies gepresenteerd. In een gast college komt ook de vertaling van doelmatigheidsuitkomsten naar besluitvorming aan de orde. In deze cursus, waarvoor geen achtergrondkennis vereist is, doet u in relatief korte tijd uitgebreide kennis op over doelmatigheidsonderzoek, en kunt u zelf oefenen met de aangeboden materie. De cursus is geschikt voor iedereen die te maken krijgt met de vraag wat investeringen in de zorg opleveren en hoe onderzoek kan bijdragen aan transparante beslissingen in de zorg.

In 2017 is deze succesvolle cursus uitgebreid en geactualiseerd, zodat nu ook de aan belangrijkheid winnende concepten Budget Impact Analysis, early Health Technology Assessment, en Maatschappelijke Kosten Baten Analyse worden toegelicht. U krijgt zo een nog completer beeld van doelmatigheidsonderzoek in de gezondheidszorg.

Schrijf je in
Meer informatie

]]>
news-3829 Thu, 21 Nov 2019 09:00:00 +0100 Wetenschapsdagen Palliatieve Zorg 2019 https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/wetenschapsdagen-palliatieve-zorg-2019/ Op 21 en 22 november vinden de Nederlands-Vlaamse Wetenschapsdagen Palliatieve Zorg plaats in Antwerpen. Deze dagen bieden de mogelijkheid aan onderzoekers om hun wetenschappelijke onderzoek bekend te maken en aan zorgverleners om op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen in de sector. De eerste focus is onderzoek. Minstens even belangrijk is de wisselwerking tussen het onderzoek en de concrete zorg aan het bed. We willen onderzoekers en zorgverleners met elkaar verbinden. Daarnaast willen we hen de kans geven om aan de hand van verschillende lezingen en workshops hun kennis te verdiepen. Dit alles met als doel om palliatieve zorg te verbreden tot een opdracht van de gehele maatschappij. 

Meer informatie

]]>
news-4356 Thu, 12 Dec 2019 10:00:00 +0100 Congres Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg 2019 https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/congres-goed-gebruik-hulpmiddelenzorg-2019/ Op donderdag 12 december organiseren Patiëntenfederatie Nederland, ZonMw, het Ministerie van VWS en Vilans voor de tweede keer het congres ‘Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg’. We brengen alle betrokken partijen bij elkaar in de regio Midden-Nederland (locatie volgt), om kennis en ervaringen uit te wisselen en samen te werken aan het optimaliseren van de hulpmiddelenzorg. Elke hulpmiddelengebruiker moet het hulpmiddel krijgen dat het beste past in de  persoonlijke situatie. Dus vraaggericht, waarbij kwaliteit en maatwerk voorop staan.

Sinds 2016 werken patiënten, zorgverleners, zorgverzekeraars, leveranciers en producenten intensief samen aan kwaliteitsstandaarden voor hulpmiddelen in de zorgverzekeringswet. Tijdens dit congres gaan we graag met u in gesprek over actuele ontwikkelingen in de sector op het gebied van innovatie, technologie en onderzoek.

Hulpmiddelenzorg in het centrum van de aandacht

We betrekken u bij de Kennisgemeenschap Hulpmiddelenzorg en bespreken het verloop rondom het Generiek Kwaliteitskader Hulpmiddelenzorg en de al ontwikkelde kwaliteitsstandaarden. Daarnaast informeren we u graag over het ZonMw-programma ‘Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg’. We presenteren mooie voorbeelden van lopend doelmatigheids-onderzoek binnen de extramurale hulpmiddelenzorg. Belangrijke onderwerpen die hierbij aan bod komen zijn de samenwerking tussen relevante partijen in het hulpmiddelenveld en de keuze voor een passend onderzoeksdesign.

Voor wie?

Het congres is bedoeld voor alle partijen die betrokken zijn bij de hulpmiddelenzorg: patiëntenorganisaties, zorgverleners, zorgverzekeraars, onderzoekers, ontwikkelaars, leveranciers, producenten en andere geïnteresseerden.

Meer informatie

Binnenkort volgt op de website en in de nieuwsbrief DoelmatigheidsOnderzoek meer informatie over het programma en hoe u zich kunt aanmelden. Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met Marleen Jonker via hulpmiddelen@zonmw.nl.

]]>
news-4319 Thu, 01 Oct 2020 09:00:00 +0200 Crossing borders - Overcoming boundaries https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/crossing-borders-overcoming-boundaries/ The European Implementation Event 2020 (#EIE2020) will take place on October 1st and 2nd 2020 in Rotterdam, Netherlands. Pre-conference activities will occur on September 30, 2020. What is the EIE2020?

At the EIE2020, implementation – the translation, uptake and integration of research findings within the daily routines of human services – takes centre stage.

As an attendee, you will learn about latest, cutting-edge implementation science and practice; participate in inspiring and surprising discussions with international colleagues; expand your professional network; and be inspired by the diversity of this exciting discipline.

Who is it for?

The EIE2020 brings together individuals and organisations engaged in synthesising, translating, adopting and implementing evidence in human service practice and policy.

You may work in health, social welfare, education or other human service sectors; you may be a psychologist, social worker, occupational therapist, nurse, sociologist, economist or have a totally different educational background; researchers as well as practitioners, funders, organisational leaders, intermediaries and other roles are welcome at the event – as are those who are new to the field and those with extensive knowledge and experience.

Sign up for conference news!

This website is the central communication platform for #EIE2020 news. If you want to stay up to date with our conference preparation, please sign up for our newsletter.

More information

]]>