ZonMw agenda https://www.zonmw.nl/ nl-nl Sat, 25 Jan 2020 04:00:16 +0100 Sat, 25 Jan 2020 04:00:16 +0100 TYPO3 news-1601 Tue, 26 Sep 2017 16:17:03 +0200 Inspirerende Masterclass jongerenparticipatie in onderzoek https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/inspirerende-masterclass-jongerenparticipatie-in-onderzoek/ ZonMw organiseert in samenwerking met de VU en NJR 2 Masterclasses jongerenparticipatie in onderzoek op 27 november en 11 december. De masterclass is bedoeld voor zowel onderzoekers in het jeugdveld als jongeren die interesse hebben om te participeren in onderzoek. Onderzoekers die samen met een jongere inschrijven voor deze dag krijgen voorrang. Het is vanaf nu mogelijk om je hiervoor aan te melden. Programma

Masterclass 1 Maandag 27 november: kennismaken met jongerenparticipatie

Deze masterclass is bedoeld voor onderzoekers die graag meer jongeren willen betrekken bij onderzoek, maar nog niet goed weten hoe en wat het oplevert. Na afloop ben je aan het denken gezet over de vragen: wat is participatie, waarom is het zo belangrijk, is het altijd nodig en wanneer is het goed genoeg? 

Masterclass 2 Maandag 11 december: dilemma’s bij jongerenparticipatie

Op deze masterclassdag – bedoeld voor onderzoekers die al wat ervaring hebben met het betrekken van jongeren – staan dilemma’s centraal die door de deelnemers zelf zijn ingebracht. 

Tijdens deze masterclass diepen onderzoekers en jongeren op inspirerende wijze concrete vraagstukken rond het betrekken van jongeren bij onderzoek uit. Na afloop heb je concrete oplossingsrichtingen voor je dilemma, en inzicht in de dilemma’s van collega-onderzoekers. 

Wat valt er voor jongeren te halen?

Voor beide masterclasses geldt dat je er op inspirerende wijze leert wat je sterke punten zijn en ontdekt hoe jij je stem kunt laten horen in onderzoek in de jeugdsector. Op deze dag ervaar je hoe je jouw kennis kunt inzetten voor onderzoek naar vragen die jongeren belangrijk vinden. En zo invloed uit kunt oefenen op de hulpverlening aan jongeren. Je krijgt inzicht in en hoe je je sterke punten het beste kunt inzetten in je samenwerking met onderzoekers. 

Beide masterclasses zijn interactief opgezet. Naast het gezamenlijke deel zal ook een gedeelte van de dag apart ingericht zijn voor onderzoekers en jongeren.  

Wie kan deelnemen?

Iedere onderzoeker (zowel vanuit praktijkinstellingen als onderzoeksinstellingen) in de jeugdsector kan zich aanmelden. Bij voorkeur meldt elke onderzoeker zich gezamenlijk met een jongere aan. Ook jongeren die interesse hebben om te participeren in onderzoek kunnen zich inschrijven. Deelname aan één van de twee de masterclasses is gratis. 

Aanmelden 

Via deze link kun je je aanmelden voor de Masterclasses.

Wacht niet te lang met inschrijven, want het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. Schrijf je dus alleen in als je daadwerkelijk kunt komen. 

En heel belangrijk: als je je als onderzoeker samen met een jongere inschrijft, krijg je voorrang!

Meer informatie

Tijdstip: beide masterclasses duren van 9:30 uur tot 16:30 uur 

Locatie: Utrecht centrum voor de kunsten, Domplein 4, 3512 JC Utrecht

Voor meer informatie over de masterclasses kunt u contact opnemen met ZonMw via effectiefjeugd@zonmw.nl 

Programma Effectief werken in de jeugdsector

Het ZonMw-programma Effectief werken in de jeugdsector draagt onder andere bij aan het vergroten van de kennis over wat werkt in de jeugdsector waarom, voor wie, wanneer en onder welke condities.

]]>
news-4964 Tue, 21 Jan 2020 15:00:00 +0100 Voorlichtingsbijeenkomst EIC Accelerator https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/voorlichtingsbijeenkomst-eic-accelerator/ Bent u een innovatieve MKB-ondernemer in de technologie sector en bent u klaar voor het opschalen naar Europa of wereldwijd? Neem dan deel aan de voorlichtingsbijeenkomst EIC Accelerator (voorheen SME instrument) op 21 januari 2020, georganiseerd door RVO en ZonMw. Deze voorlichtingsbijeenkomst is speciaal gericht op innovatieve MKB’ers die klaar zijn om hun innovatie internationaal te gaan opschalen en daarvoor financiële steun kunnen gebruiken. Naast de bekende subsidie van max. 2,5 miljoen euro is er sinds oktober 2019 ook een optie voor blended finance (subsidie en equity) tot max. 15 miljoen euro. Met nog drie deadlines te gaan in 2020 (eerstvolgende op 18 maart), is dit het ideale moment om meer te weten te komen over deze subsidie.

Tijdens deze bijeenkomst krijgt u alle informatie over de regeling en hoe deze sinds oktober 2019 is veranderd. Daarnaast vertellen mede-ondernemers over hun ervaringen met deze competitieve subsidie. De voorbeelden komen uit de Life Science & Health sector. Tevens krijgt u alle ruimte om vragen te stellen aan deze ondernemers en de adviseurs van RVO.

Na afloop weet u:

 • of de EIC Accelerator goed aansluit bij uw bedrijf en innovatie
 • hoe deze regeling werkt
 • welke stappen u nu al kunt zetten voor een succesvolle aanvraag in maart 2020

Programma

15.00 – 15.15  Inloop met koffie
15.15 – 15.25  Welkom
15.25 – 16.00  Voorlichting subsidieregeling
16.00 – 17.00  Interviews met ondernemers uit de LS&H sector
17.00 – 17.30  Borrel

Aanmelden voorlichtingsbijeenkomst

Toegang is gratis, maar inschrijving is verplicht. Enkel met een aanmelding heeft u toegang tot het RVO gebouw, tevens dient u zich bij binnenkomst te kunnen legitimeren. Vergeet daarom niet een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. Aanmelden is mogelijk via deze link.

MKB in Europa

Deze voorlichtingsbijeenkomst wordt georganiseerd vanuit het stimuleringsprogramma MKB in Europa, een samenwerking tussen RVO en ZonMw. Meer informatie over het stimuleringsprogramma, de agenda en verslagen van eerdere bijeenkomsten vindt u op de programmapagina van MKB in Europa. Hier vindt u ook de video-opnames van de vorige voorlichtingsbijeenkomsten over de Europese regelingen Fast Track to Innovation en Eurostars.

EIC Accelerator

Bent u werkzaam bij een internationaal georiënteerd, innovatief bedrijf met de ambitie om te groeien? De EIC accelerator pilot (voorheen SME Instrument) van Horizon 2020 ondersteunt het naar de internationale markt brengen van een nieuw product, proces of dienst. Meer informatie over de EIC Accelerator vindt u hier.

]]>
news-4128 Mon, 27 Jan 2020 09:00:00 +0100 Openingsmanifestatie e-healthweek 2020 https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/openingsmanifestatie-e-healthweek-2020/ Nu er vol wordt ingezet op meer regie voor de patiënt, staat de zorg voor een revolutionaire transitie: het traditionele paternalistische stelsel gaat over in een modern participatiesysteem, waarin zorgprofessionals en patiënten nauw samenwerken. Een all included zorgstelsel waarin zorg rondom de persoon wordt georganiseerd! Breng e-health bij mensen thuis!

Overheid, gemeenten, zorgbeleidsmakers, zorgprofessionals, bedrijven, onderwijs en verzekeraars gaan samen met patiënten én hun (mantel)verzorgers dit nieuwe zorglandschap vormgeven. Primair in de regio en waar nodig op landelijk niveau. E-health speelt hierin een centrale rol. Niet alleen voor de zorgprofessional en in de zorginstellingen, maar vooral ook voor de patiënt én bij hem of haar thuis.

Verbinden, vertrouwen, vernieuwen

De realisatie van deze transformatie roept veel vragen op. Welke afspraken zijn nodig tussen welke partijen? Welke technologie gaan we inzetten en hoe nemen we de zorgprofessionals, patiënt en mantelzorg daarin mee? En hoe zorgen we er samen voor dat e-health bij mensen thuis landt? Deze vragen en de antwoorden hierop staan centraal op de ICT&health openingsmanifestatie van de e-healthweek 2020.

De ontwikkelingen, afspraken en toezeggingen uit de e-healthweek 2019 verdienen een vervolg en brede exposure, ook internationaal! Daarom worden de exposities en lezingen tijdens de openingsmanifestatie gerealiseerd door én voor alle bij zorg betrokken partijen: ministeries, gemeenten, beleidsmakers van zorgorganisaties, zorgverleners uit de 1e-, 2e- en 3e-lijn, patiënten, mantelzorgers, onderwijs (mbo tot universiteit), kennis- en onderzoeksinstituten, belangenorganisaties en zorgrelevant bedrijven.

Op de ICT&health Openingsmanifestatie 2020 vindt u:

 •     Handvatten voor het succesvol implementeren van zorginnovaties
 •     Inzicht in de financieringsmogelijkheden van zorginnovaties
 •     Inzicht in de stimuleringsregelingen van zorgvernieuwingen
 •     Een beursvloer met direct inzetbare e-health en overige oplossingen
 •     Randvoorwaarden over het implementeren van zorginnovaties
 •     Kennissessies en workshops voor patiënten en mantelzorgers
 •     Kennissessies en workshops voor zorgbestuur en manager
 •     Kennissessies en workshops voor zorgverleners
 •     Kennissessies en workshops voor gemeenten
 •     Training cultuurverandering: moderne leiderschap, succesvol coachen
 •     Praktijkgerichte voorbeelden voor het gebruik van e-health
 •     Vele deskundigen die u helpen
 •     Tips & Tricks en nog veel, veel meer!

Aanmelden

Bent u geïnteresseerd en wilt u graag aanwezig zijn bij de openingsmanifestatie? Meld u dan nu aan via de website van ICT & Health. Hier vindt u tevens meer informatie over het programma.

Organiseert u gedurende de rest van de e-healthweek een activiteit? Meld deze dan aan op de website van de e-healthweek zelf.

]]>
news-5209 Mon, 27 Jan 2020 15:30:00 +0100 Workshop Sekse en gender in onderzoek (Den Haag) https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/workshop-sekse-en-gender-in-onderzoek-den-haag/ Op 27 januari kunt u een workshop volgen over het integreren van sekse en gender in uw onderzoek. Een groep internationale onderzoekers ontwikkelde deze workshop tijdens het onderdeel 'Gender in Research', van het Erasmus Summer Programme en ZonMw. Met hun creatieve idee om een comic te gebruiken om bewustwording te creëren rond sekse en gender in onderzoek, wonnen deze onderzoekers de Gender in Research Award, ter waarde van 8.000 euro. Dat geld konden zij gebruiken om hun idee verder uit te werken en kennis te verspreiden. Deze workshop is hier een resultaat van. 

Op 6 februari kunt u deze workshop volgen in Nijmegen.

]]>
news-4927 Thu, 30 Jan 2020 13:30:00 +0100 Informatiebijeenkomst Subsidieregeling veelbelovende zorg https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/informatiebijeenkomst-subsidieregeling-veelbelovende-zorg/ Op donderdag 30 januari 2020 is er een informatiebijeenkomst over de subsidieregeling veelbelovende zorg. Bij onderzoek naar behandelingen kunnen de zorgkosten soms flink oplopen. Deze kosten zijn lastig te financieren. De meeste subsidieregelingen vergoeden die kosten niet. De subsidieregeling veelbelovende zorg doet dat wel. Van het subsidiebedrag is tenminste 80% bestemd is voor zorgkosten. Zo kan veelbelovende zorg - die bewezen effectief is - sneller in het basispakket opgenomen worden.

Aanmelden

U kunt zich hier aanmelden.

]]>
news-5075 Thu, 30 Jan 2020 16:00:00 +0100 Tentoonstelling 'Gender!' te zien bij ZonMw https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/tentoonstelling-gender-te-zien-bij-zonmw/ Op 30 januari opent bij ZonMw de tentoonstelling 'Gender!' van Hans van der Kamp. Deze tentoonstelling bestaat uit portretten uit de periode 1976 t/m 2019 en toont mensen die niet in het hokje 'man' of 'vrouw' passen. Diversiteit is al jaren een belangrijk thema voor en bij ZonMw. Met deze tentoonstelling van fotograaf Hans van der Kamp draagt ZonMw uit diversiteit een belangrijk onderwerp te vinden en wil zo aandacht vragen voor dit onderwerp, met name genderdiversiteit. 

Installatie stuurgroep

Komend jaar zal er op speciaal verzoek van het ministerie van VWS een verkenning naar een multidisciplinaire kwaliteitsstandaard intersekse (Differences of Sex Development, DSD) uitgevoerd worden. Behalve de tentoonstelling zal op deze dag ook de installatie plaatsvinden van de stuurgroep die de verkenning gaat uitvoeren. De leden worden benoemd door Jacqueline Prins, Directeur Emancipatie van OCW, en Brigitte Westgren, directeur Curatieve Zorg van VWS. Aansluitend opent (oud)ZonMw-directeur Henk Smit de tentoonstelling met foto’s van de serie 'Gender!' van fotograaf Hans van der Kamp. 

Tentoonstelling

Genderidentiteit is al jarenlang een interesse van fotograaf Hans van der Kamp. Met zijn foto's laat hij diversiteit in genderidentiteit zien. 'In alle lagen van de maatschappij worstelen we met genderidentiteit. In mijn foto's zie je de invloeden van de maatschappij, mode, tijdsgeest terug en voor mezelf was het ook een troost dat er meer mensen issues hadden met hun identiteit. Want gender is voor iedereen een issue, ook voor mensen die het niet als zodanig ervaren.' 

Meer informatie

Inloop vanaf 15.45. De opening van de tentoonstelling is openbaar toegankelijk en tot eind maart te zien bij ZonMw. 

 

]]>
news-5210 Thu, 06 Feb 2020 00:00:00 +0100 Workshop Sekse en gender in onderzoek (Nijmegen) https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/workshop-sekse-en-gender-in-onderzoek-nijmegen/ Op 6 februari kunt u een workshop volgen over het integreren van sekse en gender in uw onderzoek. Een groep internationale onderzoekers ontwikkelde deze workshop tijdens het onderdeel 'Gender in Research', van het Erasmus Summer Programme en ZonMw. Met hun creatieve idee om een comic te gebruiken om bewustwording te creëren rond sekse en gender in onderzoek, wonnen deze onderzoekers de Gender in Research Award, ter waarde van 8.000 euro. Dat geld konden zij gebruiken om hun idee verder uit te werken en kennis te verspreiden. Deze workshop (tijden nog onbekend) is hier een resultaat van. 

Op 27 januari kunt u deze workshop volgen in Den Haag.

]]>
news-5162 Fri, 14 Feb 2020 09:00:00 +0100 NVvT Congres https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/nvvt-congres/ Het Nederlands Netwerk voor Tabaksonderzoek (NVvT) organiseert jaarlijks een wetenschappelijk congres in samenwerking met het Trimbos-instituut. Deze bijeenkomst is dé gelegenheid voor het uitwisselen van nieuwe onderzoekresultaten op het brede terrein van tabaksonderzoek. Meet-up: Lopend onderzoek naar effect, implementatie en beleid

Samen met de Alliantie Nederland Rookvrij (ANR) organiseren wij een meet-up. Tijdens deze sessie presenteren 9 projectteams hun onderzoek naar tabaksontmoediging, op het gebied van effect, implementatie en beleid. Van onderzoek naar rookvrije sportclubs, infrastructuur stoppen met roken, tot het meten van blootstelling aan sigarettenrook op het terras. Luister naar de pitches, sluit aan bij een groepje en denk mee!

Deelnemers aan de sessie vormen een mooi klankbord. U bent dan ook van harte uitgenodigd uw expertises te delen. Op interactieve wijze komt u meer te weten over de projecten, raakvlakken en verschillende invalshoeken. Naast de inhoud van de onderzoeksprojecten, komen thema’s aan bod zoals implementatie en communicatie. Bijvoorbeeld:

 • Hoe voorkom je dat een studie ‘op de plank blijft liggen’?
 • Hoe krijg je wetenschappelijk bewijs in de media zodat het algemeen publiek hier kennis van kan nemen?
 • Maar ook: hoe ver willen we gaan in het rookvrij maken van publieke (en private) ruimten?

Onderzoek, gebaseerd op agenda tabaksontmoediging

De 9 projecten zijn allemaal gebaseerd op de Onderzoeksagenda tabaksontmoediging. Hiervan zijn 5 projecten gericht op ontmoedigingsbeleid (mogelijk gemaakt door de gezondheidsfondsen) en 4 projecten op effect of implementatie naar het gebruik en beter bereik van bestaande interventies. Deze laatste worden mogelijk gemaakt met subsidie van ZonMw.

Meer informatie

Doelgroepen van het congres zijn, naast de NNvT-leden, Nederlandse wetenschappers die zich als hoofdonderwerp, dan wel zijdelings, met tabakspreventie en aanverwante onderwerpen bezig houden. Het congres staat open voor het brede veld van tabaksonderzoek: van preklinisch onderzoek en de farmacologie van nicotineverslaving tot psychologische en epidemiologische studies en beleidsonderzoek.

 

 

]]>
news-4574 Thu, 05 Mar 2020 12:00:00 +0100 Jubileumeditie van de LSH PPS dag 2020 https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/jubileumeditie-van-de-lsh-pps-dag-2020/ Na vier succesvolle edities vindt op 5 maart 2020 in de Jaarbeurs te Utrecht alweer de vijfde Life Sciences & Health publiek-private samenwerking dag (LSH PPS dag) plaats! Wilt u meer weten en geïnspireerd raken doornieuwe samenwerkingsvormen, financieringsmogelijkheden en het nieuwe missie-gedreven innovatiebeleid, thema Gezondheid & Zorg? En daarnaast uw netwerk verder uitbreiden? Meldt u zich dan snel aan voor de LSH PPS dag 2020. Wat kunt u verwachten?

We bieden tijdens de LSH PPS dag aan onze bezoekers een breed scala aan onderwerpen. Dit jaar is het centrale thema gewijd aan de vier missies uit het thema Gezondheid & Zorg: 1) leefstijl en leefomgeving, 2) toegang tot zorg, 3) mensen met chronische ziekten en 4) dementie. Wat houden deze missies in en hoe kunt u bijdragen of aanhaken? Daarnaast worden er thema’s behandeld die raken aan samenwerking- en financieringsmogelijkheden. Meer informatie over het programma en samenvattingen van de diverse sessies vindt u op onze website.

Voormalig volleyballer Bas van Goor verzorgt dit jaar de plenaire opening. Hij won samen met zijn Olympische ploeg  goud in Atlanta tijdens de Olympische Spelen van 1996. Na zijn carrière in de topsport richtte hij de Bas van Goor Foundation op, waar sporten en diabetes centraal staan.

Aanmelden

Bent u geïnteresseerd en wilt u erbij zijn op 5 maart 2020? Dat kan! De aanmelding is nu geopend en mogelijk via www.aanmelder.nl/lshppsdag2020. Toegang tot dit evenement is gratis, maar registratie verplicht.

Heeft u vragen of opmerkingen over de LSH PPS dag? Deze kunt u sturen naar pps@zonmw.nl

Wij kijken uit naar uw aanwezigheid op donderdag 5 maart 2020 in Utrecht!

]]>
news-4634 Tue, 10 Mar 2020 09:00:00 +0100 Congres Doen wat werkt in het sociaal domein: leren van praktijkvoorbeelden - Zwolle https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/congres-doen-wat-werkt-in-het-sociaal-domein-leren-van-praktijkvoorbeelden-zwolle/ Hoe bereik je als gemeente, organisatie of professional een zo groot mogelijke maatschappelijke impact? De publieke middelen zijn beperkt, je wilt de budgetten dus inzetten op programma’s waarvan de effectiviteit is getoetst. Maar hoe dan? Leer van praktijkvoorbeelden tijdens het congres ‘Doen wat werkt in het sociaal domein’ dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), ZonMw, Sociaal Werk Nederland, Divosa en Movisie organiseren. Het congres wordt twee keer georganiseerd: op 10 maart in Zwolle en op 24 maart in Eindhoven. De praktijkvoorbeelden en instrumenten die tijdens het congres centraal staan, richten zich op preventie. Vraagstukken uit het brede sociale domein komen aan bod. Alle voorbeelden zijn gebaseerd op onderbouwde kennis, waarbij de ervaringskennis van professionals én cliënten en inwoners net zo belangrijk is als wetenschappelijke kennis.

Samen doen wat werkt

Doen wat werkt is niet alleen een uitvoeringsvraagstuk, maar juist ook een sturings- en financieel-organisatorisch vraagstuk. Zowel gemeenten, organisaties en professionals als cliënten, inwoners en zorgverzekeraars vervullen een rol. Hoe je deze samenwerking vormgeeft, is de rode draad van het congres.

Twee congressen in Noord- en Zuid-Nederland

‘Doen wat werkt in het sociaal domein: leren van Praktijkvoorbeelden’ vindt in maart 2020 op twee data en op twee verschillende locaties plaats:
10 maart in Theater Buitensoos, Stationsplein 1, 8011 CW Zwolle
24 maart in Igluu, Lichttoren 32, 5611 BJ Eindhoven

Aanmelden kan via VNG Congressen. Meld je direct aan!

Bredere samenwerking

Voor Movisie is dit congres een vervolg op ‘Samen sturen op doen wat werkt’ dat ze op 21 januari 2019 met Sociaal Werk Nederland en de gemeente Alphen aan den Rijn organiseerde. De VNG organiseerde eerder met de Werkplaatsen Sociaal Domein en ZonMw de PraktijkVoorbeeldenParade, in de vorm van drie regionale bijeenkomsten. Het congres ‘Doen wat werkt in het sociaal domein: leren van Praktijkvoorbeelden’ bouwt op deze initiatieven voort.

]]>
news-4635 Tue, 24 Mar 2020 09:00:00 +0100 Congres Doen wat werkt in het sociaal domein: leren van praktijkvoorbeelden - Eindhoven https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/congres-doen-wat-werkt-in-het-sociaal-domein-leren-van-praktijkvoorbeelden-eindhoven/ Hoe bereik je als gemeente, organisatie of professional een zo groot mogelijke maatschappelijke impact? De publieke middelen zijn beperkt, je wilt de budgetten dus inzetten op programma’s waarvan de effectiviteit is getoetst. Maar hoe dan? Leer van praktijkvoorbeelden tijdens het congres ‘Doen wat werkt in het sociaal domein’ dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), ZonMw, Sociaal Werk Nederland, Divosa en Movisie organiseren. Het congres wordt twee keer georganiseerd: op 10 maart in Zwolle en op 24 maart in Eindhoven. De praktijkvoorbeelden en instrumenten die tijdens het congres centraal staan, richten zich op preventie. Vraagstukken uit het brede sociale domein komen aan bod, denk aan:
Eenzaamheid
Verbinding tussen welzijn in het sociaal domein en zorg
Schulden- en armoedeproblematiek
Gezonde wijken
Burgerparticipatie
Participatie van mensen met een beperking
Jeugdwerk
Samenlevingsopbouw
Maatschappelijke zorg
Sociale veiligheid
Ouderen

Alle voorbeelden zijn gebaseerd op onderbouwde kennis, waarbij de ervaringskennis van professionals én cliënten en inwoners net zo belangrijk is als wetenschappelijke kennis.

Samen doen wat werkt

Doen wat werkt is niet alleen een uitvoeringsvraagstuk, maar juist ook een sturings- en financieel-organisatorisch vraagstuk. Zowel gemeenten, organisaties en professionals als cliënten, inwoners en zorgverzekeraars vervullen een rol. Hoe je deze samenwerking vormgeeft, is de rode draad van het congres.

Twee congressen in Noord- en Zuid-Nederland

‘Doen wat werkt in het sociaal domein: leren van Praktijkvoorbeelden’ vindt in maart 2020 op twee data en op twee verschillende locaties plaats:
10 maart in Theater Buitensoos, Stationsplein 1, 8011 CW Zwolle
24 maart in Igluu, Lichttoren 32, 5611 BJ Eindhoven

Aanmelden kan via VNG Congressen. Meld je direct aan!

Bredere samenwerking

Voor Movisie is dit congres een vervolg op ‘Samen sturen op doen wat werkt’ dat ze op 21 januari 2019 met Sociaal Werk Nederland en de gemeente Alphen aan den Rijn organiseerde. De VNG organiseerde eerder met de Werkplaatsen Sociaal Domein en ZonMw de PraktijkVoorbeeldenParade, in de vorm van drie regionale bijeenkomsten. Het congres ‘Doen wat werkt in het sociaal domein: leren van Praktijkvoorbeelden’ bouwt op deze initiatieven voort.

]]>
news-5155 Tue, 24 Mar 2020 17:00:00 +0100 Themabijeenkomst JZOJP - Den Haag https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/themabijeenkomst-jzojp-den-haag/ In 2020 organiseert VWS op 4 plekken in het land bijeenkomsten. Hier gaan ze praktisch aan de slag met de Juiste Zorg op de Juiste Plek. Wil je ook aan de slag met de Juiste Zorg op de Juiste Plek? Kom dan naar de Juiste Zorg op de Juiste Plek bijeenkomst in jouw regio. Je gaat in gesprek over de uitdagingen die bij het realiseren van de Juiste Zorg op de Juiste Plek komen kijken, maar nog veel belangrijker: ze bieden je praktische handvatten om de volgende stap te zetten. Centraal staan de goede voorbeelden uit de regio.

Wanneer zijn we bij jou in de buurt?

 • 24 maart, omgeving Den Haag
 • 13 mei, omgeving Groningen
 • 10 juni, omgeving Apeldoorn
 • 1 juli, omgeving Breda

De exacte locaties worden nog bekend gemaakt en aanmelden kan vanaf januari 2020. Wil je een reminder ontvangen zodra het aanmeldingsformulier online staat? Klik dan hier om je in te schrijven voor de reminder.

Globaal programma

 • 17.00 - 18.00: Ontvangst met lopend buffet
 • 18.00 - 20.45: Keynote spreker en interactieve workshop
 • 20.45 - 21.30: Terugkoppeling en netwerkmoment
]]>
news-4663 Wed, 08 Apr 2020 09:00:00 +0200 NCVGZ 2020 https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/ncvgz-2020/ Laat je inspireren, leg nieuwe contacten, zie, hoor en ervaar wat er allemaal op het gebied van public health gebeurt. Op 8 april 2020 vindt het NCVGZ, hét congres voor de publieke gezondheid plaats, dus zorg dat je er (weer) bij bent! ZonMw verzorgt dit jaar de track: publieke gezondheid als ecosysteem: de mens centraal.
De mens heeft beperkte invloed op alle ontwikkelingen die de gezondheid bepalen. Gezondheid wordt beïnvloed door de sociale en fysieke leefomgeving. En door zorg die wel of juist niet wordt geboden. Maar ook door werk, de sociaaleconomische en politiek-bestuurlijke context en het klimaat. Deze ‘systemen’ beïnvloeden elkaar en dragen bij aan onze algehele gezondheid. Kunnen we de complexiteit en de wisselwerking ervan beter begrijpen, als we het als een ecosysteem beschouwen? En zo nieuwe aangrijpingspunten vinden om gezondheid te bevorderen, ook waar het om complexe vraagstukken gaat.

Wilhelmina Rouwenhorst lezing

Complexe systemen zijn ook het thema van de Wilhelmina Rouwenhorst lezing op het congres: ‘Veerkracht en kantelpunten in complexe systemen’ door prof.dr. Marten Scheffer (WUR).

Wat kan je verwachten van onze sessies?

Binnen de ZonMw track kijken we naar de rollen die mensen hebben in zo’n ecosysteem. Hoe bevorder je aan de hand van ‘systeemdenken’ de samenhang tussen de systemen én hoe houd je de mens centraal?

Sessie 1: meer bereiken door lerend monitoren

Wil je weten of je met je aanpak of project op de goede weg zit? Ben je op zoek naar de werkelijke knelpunten? Lerend monitoren helpt je daarbij.

Door lerend monitoren toe te passen krijg je het hele systeem in beeld, samen met stakeholders. Lerend monitoren is namelijk een manier om de resultaten van een project direct onder ogen te krijgen. Om daarmee de voortgang nauwlettender in de gaten te houden en eventuele problemen sneller aan te pakken.

Voor het voetlicht komen inspirerende actuele voorbeelden van 4 verschillende methoden van lerend monitoren die worden toegepast in gemeenten en netwerken in samenwerking met landelijke partners. Leer over reflexieve monitoring, narratief waarderen, realistische evaluatie en impact monitoring.

Sessie 2: werkzame elementen roken, alcohol en overgewicht

Herken jij dit? Sommige ‘bouwstenen’ van interventies lijken voor het meeste effect te zorgen. Die zie je dan ook vaker terug in verschillende soorten interventies. Wat zijn die werkzame elementen en hoe gebruik je ze?

Voor Jeugd loopt er al een tijd onderzoek naar werkzame elementen bij (vroeg)preventieve interventies tegen kindermishandeling, sociale vaardigheden en opvoedondersteuning. Binnen de preventie thema’s roken, alcohol en overgewicht is er een goede start gemaakt met dit onderzoek.

In 4 cases lichten projectleiders van ZonMw-projecten hun ervaringen met het werken met werkzame elementen binnen Jeugd en Preventie toe. De belangrijkste vragen die we ons én jullie in deze sessie willen stellen, zijn:

 • Wat zijn werkzame elementen – hoe definieer je die?
 • Hoe stel je het effect ervan vast – in onderzoek en praktijk?
 • Hoe pas je ze toe?

Sessie 3: zet je eindgebruiker centraal in een ‘Living Lab’

Heb jij een (complex) gezondheidsvraagstuk dat je graag praktijkgericht wilt oplossen? Wellicht kan een ‘living lab’ de uitkomst bieden!

Een living lab is een leer- en experimenteeromgeving waarin de eindgebruiker centraal staat. Activiteiten van het living lab vinden bijvoorbeeld plaats in de wijk waar de gebruiker woont, werkt, sport en beweegt. Een soort ecosysteem dus!

In deze sessie nemen we je mee in de wereld van ‘living labs’. Hoe kan je het beste een ‘living lab’ opzetten en tot een succes maken? We doen dit aan de hand van voorbeelden uit de praktijk van sportonderzoek.

Je gaat zelf met multi-stakeholder partnerships aan de slag en leert wat nodig is om deze manier van werken in te kunnen zetten.

Meer informatie:

Meer informatie over het congres en aanmelden via www.ncvgz.nl  

 

]]>
news-4744 Thu, 09 Apr 2020 09:00:00 +0200 Save the date: 9 april Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2020 https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/save-the-date-9-april-congres-goed-gebruik-geneesmiddelen-2020/ Op donderdag 9 april 2020 organiseert ZonMw het 8e congres Goed Gebruik Geneesmiddelen in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Het GGG-congres 2020 richt zich op resultaten uit onderzoek vanuit het GGG-programma, lopende projecten binnen verschillende aandoeningen en groepen geneesmiddelen en sluit aan op actuele ontwikkelingen. Een eerste tip van de sluier: er staan interessante subsessies over onder andere psychedelica als medicijn, hart- en vaatziekten, diabetes, personalised medicine, therapietrouw en patiëntenregistraties op het programma. Net als vorig jaar zullen er weer subsessies zijn gericht op de klinische praktijk in de eerste lijn: biologicals, farmacogenetica, geneesmiddeleninformatie en de duurzame huisarts. Ook is er een interactieve ronde waarin uiteenlopende onderwerpen aan de orde komen. Genoeg reden dus om dit congres alvast in de agenda te zetten! Nieuws over het programma en aanmelden vindt u in de komende nieuwsbrieven. OPROEP 1

Voor een sessie over bijvangst tijdens het congres Goed Gebruik Geneesmiddelen op 9 april zijn we op zoek naar GGG-projecten met onverwachte bijvangst.

Binnen het GGG programma wordt een grote diversiteit aan vraagstellingen op het gebied van doelmatige farmacotherapeutische behandelingen onderzocht. De onderzoeken leiden tot concrete klinische uitkomsten en verbeteringen van kwaliteit van zorg. Dit onderzoek heeft ook betekenis voor andere maatschappelijke ontwikkelingen en discussies. Tijdens het GGG-congres op 9 april willen we aan de hand van voorbeelden bespreken hoe we deze extra betekenissen, ‘bijvangst’ van de projecten, optimaal kunnen benutten.

Ben jij die onderzoeker die een project gefinancierd kreeg door het GGG-programma en gedurende het onderzoek iets op het spoor bent gekomen wat een extra onverwachte opbrengst opleverde? Of heeft jouw onderzoek veel meer teweeggebracht naast de beoogde doelstellingen? Heeft jouw project inzichten gegeven of resultaten opgeleverd - los van het primaire doel van je project - die van belang kunnen zijn voor anderen? En wil je deze tijdens het congres presenteren? Vul dan het formulier in met informatie over deze bijvangst. Uit de reacties maken we een keuze voor de invulling van de sessie over bijvangst.

Deadline: 1 februari 2020.

Aanmelden bijvangst


OPROEP 2

Heeft u momenteel een probleem met de beschikbaarheid van geneesmiddelen voor zeldzame aandoeningen? Is er een dreigend probleem met een geneesmiddel voor een zeldzame aandoening? Of heeft u vragen over hoe u zelf een (nieuwe) behandeling optimaal beschikbaar kunt maken voor een zeldzame aandoening?
Meld uw casus hier aan of stel een vraag. Tijdens de interactieve sessie ‘Medicijn voor de Maatschappij’ kijken we of en hoe we kunnen helpen.

Deadline: 5 maart 2020.

Meld uw casus aan of stel een vraag

 

]]>
news-4796 Tue, 12 May 2020 11:00:00 +0200 Florence Nightingale Fair https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/florence-nightingale-fair/ De fair staat voor waardering, saamhorigheid, toegankelijkheid, verdieping en herkenning. Het is een evenement vóór en dóór de zorg waarbij de zorgverlener in het zonnetje wordt gezet. Sessies en workshops

Tijdens de Florence Nightingale Fair zullen in meer dan 40 sessies & workshops relevante en actuele thema’s worden behandeld.

Thema's

Thema's die aan bod komen zijn: Verpleegkundig leiderschap, Palliatieve zorg, MDL problematiek, Omgaan met probleemgedrag, Complementaire zorg, Medicatieveiligheid, Wondzorg, EBP, Klinisch redeneren, Dementie, Kleinschalig Zorgen, Wijkverpleging, Zelfsturing & zelfsturende teams, Niet-aangeboren hersenletsel, Psychiatrie, Innovaties in de zorg, Mindfulness, Gerontopsychiatrie, Borderline problematiek, ZZP’er in de zorg, Werkdruk, Carrière & Werkgeluk. En nog veel meer…

Programma

Voorafgaand aan het evenement krijgen alle deelnemers de mogelijkheid een eigen programma samen te stellen via een workshop keuze overzicht. Bekijk hier het complete programma.

Locatie

De Basiliek
Wiltonstraat 56
3905KW VEENENDAAL

Meer informatie

]]>
news-5156 Wed, 13 May 2020 17:00:00 +0200 Themabijeenkomst JZOJP - Groningen https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/themabijeenkomst-jzojp-groningen/ In 2020 organiseert VWS op 4 plekken in het land bijeenkomsten. Hier gaan ze praktisch aan de slag met de Juiste Zorg op de Juiste Plek. Wil je ook aan de slag met de Juiste Zorg op de Juiste Plek? Kom dan naar de Juiste Zorg op de Juiste Plek bijeenkomst in jouw regio. Je gaat in gesprek over de uitdagingen die bij het realiseren van de Juiste Zorg op de Juiste Plek komen kijken, maar nog veel belangrijker: ze bieden je praktische handvatten om de volgende stap te zetten. Centraal staan de goede voorbeelden uit de regio.

Wanneer zijn we bij jou in de buurt?

 • 24 maart, omgeving Den Haag
 • 13 mei, omgeving Groningen
 • 10 juni, omgeving Apeldoorn
 • 1 juli, omgeving Breda

De exacte locaties worden nog bekend gemaakt en aanmelden kan vanaf januari 2020. Wil je een reminder ontvangen zodra het aanmeldingsformulier online staat? Klik dan hier om je in te schrijven voor de reminder.

Globaal programma

 • 17.00 - 18.00: Ontvangst met lopend buffet
 • 18.00 - 20.45: Keynote spreker en interactieve workshop
 • 20.45 - 21.30: Terugkoppeling en netwerkmoment
]]>
news-4903 Thu, 14 May 2020 10:00:00 +0200 EAPC World Research Congress 2020 https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/eapc-world-research-congress-2020/ Het congres biedt de mogelijkheid om experts in palliatieve zorg te ontmoeten, onderzoek te presenteren en bespreken, nieuwe ideeën op te doen en kennis te delen over hoe de behandeling en zorg voor patiënten en hun naasten te verbeteren. Meer belangstelling voor palliatieve zorg

Wereldwijde belangstelling voor onderzoek naar palliatieve zorg neemt toe. Dit blijkt uit het grote aantal bijdragen dat werd ontvangen voor het laatste EAPC Research Congress. Er waren in totaal 897 abstracts ingezonden uit 55 landen wereldwijd. De toename van het aantal internationale onderzoeksinitiatieven biedt kansen voor samenwerking. De resultaten van dit soort onderzoek dragen bij aan de kennis binnen de palliatieve zorg.

Programma

Het Wetenschappelijk Comité heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan het plannen van het wetenschappelijke programma van het EAPC World Research Congress 2020. Het congres biedt niet alleen wereldexperts op het gebied van palliatieve zorg de mogelijkheid om te spreken. Het grootste deel van het wetenschappelijke programma is gebaseerd op ingezonden abstracts.

Locatie

Het congres wordt gehouden in het congresgebouw Fiera del Mediterraneo in Palermo, Italië.

Kosten

Afhankelijk van de gekozen congresdagen bedragen de kosten 366,- tot 976,- euro.

Aanmelden

U kunt online registreren op de registratiepagina van EAPC World Research Congress 2020

Meer informatie

]]>
news-5157 Wed, 10 Jun 2020 17:00:00 +0200 Themabijeenkomst JZOJP - Apeldoorn https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/themabijeenkomst-jzojp-apeldoorn/ In 2020 organiseert VWS op 4 plekken in het land bijeenkomsten. Hier gaan ze praktisch aan de slag met de Juiste Zorg op de Juiste Plek. Wil je ook aan de slag met de Juiste Zorg op de Juiste Plek? Kom dan naar de Juiste Zorg op de Juiste Plek bijeenkomst in jouw regio. Je gaat in gesprek over de uitdagingen die bij het realiseren van de Juiste Zorg op de Juiste Plek komen kijken, maar nog veel belangrijker: ze bieden je praktische handvatten om de volgende stap te zetten. Centraal staan de goede voorbeelden uit de regio.

Wanneer zijn we bij jou in de buurt?

 • 24 maart, omgeving Den Haag
 • 13 mei, omgeving Groningen
 • 10 juni, omgeving Apeldoorn
 • 1 juli, omgeving Breda

De exacte locaties worden nog bekend gemaakt en aanmelden kan vanaf januari 2020. Wil je een reminder ontvangen zodra het aanmeldingsformulier online staat? Klik dan hier om je in te schrijven voor de reminder.

Globaal programma

 • 17.00 - 18.00: Ontvangst met lopend buffet
 • 18.00 - 20.45: Keynote spreker en interactieve workshop
 • 20.45 - 21.30: Terugkoppeling en netwerkmoment
]]>
news-5158 Wed, 01 Jul 2020 17:00:00 +0200 Themabijeenkomst JZOJP - Breda https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/themabijeenkomst-jzojp-breda/ In 2020 organiseert VWS op 4 plekken in het land bijeenkomsten. Hier gaan ze praktisch aan de slag met de Juiste Zorg op de Juiste Plek. Wil je ook aan de slag met de Juiste Zorg op de Juiste Plek? Kom dan naar de Juiste Zorg op de Juiste Plek bijeenkomst in jouw regio. Je gaat in gesprek over de uitdagingen die bij het realiseren van de Juiste Zorg op de Juiste Plek komen kijken, maar nog veel belangrijker: ze bieden je praktische handvatten om de volgende stap te zetten. Centraal staan de goede voorbeelden uit de regio.

Wanneer zijn we bij jou in de buurt?

 • 24 maart, omgeving Den Haag
 • 13 mei, omgeving Groningen
 • 10 juni, omgeving Apeldoorn
 • 1 juli, omgeving Breda

De exacte locaties worden nog bekend gemaakt en aanmelden kan vanaf januari 2020. Wil je een reminder ontvangen zodra het aanmeldingsformulier online staat? Klik dan hier om je in te schrijven voor de reminder.

Globaal programma

 • 17.00 - 18.00: Ontvangst met lopend buffet
 • 18.00 - 20.45: Keynote spreker en interactieve workshop
 • 20.45 - 21.30: Terugkoppeling en netwerkmoment
]]>
news-4319 Thu, 01 Oct 2020 09:00:00 +0200 European Implementation Event 2020 https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/european-implementation-event-2020/ Het European Implementation Event 2020 (#EIE2020) vindt op 1 en 2 oktober 2020 plaats in Rotterdam. Pre-conference activiteiten zijn op 30 september 2020. Wat is de EIE2020

Op de EIE2020 staat implementatie – de benutting van kennis in beleid, praktijk, onderwijs en onderzoek – centraal. Als deelnemer leer je over de laatste stand van de kennis op het gebied van de implementatie wetenschap en praktijk; neem je deel aan inspirerende en verassende discussies met (inter)nationale collega’s; vergroot en verbreed jij je professionele netwerk; en word jij geïnspireerd door de diversiteit van deze uitdagende discipline.

Voor wie is de EIE2020?

De EIE2020 brengt individuen en organisaties samen die zich in de gezondheidszorg bezig houden met het synthetiseren, vertalen, implementeren en borgen van innovaties in beleid, praktijk, onderwijs en onderzoek.

Jij bent werkzaam in de sectoren gezondheid, welzijn, onderwijs of andere maatschappelijke dienstverlening sectoren; Jij bent een psycholoog, maatschappelijk werker, verpleegkundige, socioloog of econoom of hebt een totaal andere achtergrond; onderzoekers, praktijkprofessionals, subsidieverstrekkers, kennisinstituten en andere rollen zijn allen welkom op het event – net als personen die nieuw zijn in dit veld of al een uitgebreide kennisbasis en ervaring hebben op het terrein van implementatie.

Call for abstracts 1 november 2019 – 19 januari 2020

Werk jij in de gezondheid-, welzijns- of onderwijssector en heb je te maken met implementatievraagstukken? Dan nodigen we jou van harte uit om je abstract in te dienen bij de EIE2020! De call for abstract gaat open op 1 november 2019 en sluit op 19 januari 2020.

Op de hoogte blijven

Voor alle informatie, indienen en aanmelden kun je terecht op https://implementation.eu/european-implementation-event-2020/. Registratie opent op 1 november 2019. Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van dit event.

Heb je vragen of opmerkingen, neem dan contact op met Pauline Goense of Jos Zandvliet.

]]>
news-4959 Thu, 29 Oct 2020 08:30:00 +0100 Save the date: Meet & Greet Citrienfonds 2020 https://www.zonmw.nl/nl/actueel/agenda/detail/item/save-the-date-meet-greet-citrienfonds-2020/ Benieuwd naar de tussenresultaten van de vier programma's van het Citrienfonds? Zet 29 oktober dan alvast in je agenda! De programma's Doen of laten - E-health - Registratie aan de bron - Regionale oncologienetwerken - presenteren dan een aantal projecten die concreet laten zien wat het effect is op de juiste zorg aan de patiënt, met de juiste informatie op de juiste plek.

Meer informatie volgt.

Informatie over het Citrienfonds

Programma Citrienfonds

]]>