Dankzij nieuwe technologieën kan neuroloog dr. Frans Leijten (UMC Utrecht) voorspellen welk deel van de hersenen in geval van hersenchirurgie juist met rust zou moeten worden gelaten om epilepsieaanvallen in de toekomst uit te bannen. Hoe zit dat precies?

Het cluster Translationeel Onderzoek van ZonMw host op 23 september het webinar over een bijzonder Parelproject: "Wiskundige modellen van hersennetwerken bij epilepsie."

Dr. Frans Leijten legt in dit webinar samen met medisch fysicus dr. Geertjan Huiskamp (UMC Utrecht) en wiskundige dr. Hil Meijer (Universiteit Twente) uit hoe zij met behulp van door hen ontwikkelde neurale  massamodellen proberen grip te krijgen op de individuele netwerktopologie bij patiënten met epilepsie. Het team is in staat om zo’n netwerk in silico na te bootsen aan de hand van neurale massamodellen: de fysiologie van een neuronenpopulatie wordt zichtbaar als een EEG. Dit helpt om de uitkomsten van hersenchirurgie bij epilepsie te verbeteren.

In dit webinar wordt uitgelegd en getoond hoe:

1.    neurale massamodellen werken,
2.    wat dit oplevert en
3.    hoe deze modellen in een nog breder perspectief gebruikt zouden kunnen worden.

Programma

11:30 – 11:35 uurWelkom & introductie
11:35 – 11:55 uurNeurale massamodellen en epilepsie door Hil Meijer
11:55 – 12:15 uurNetwerken en focale epilepsie door Geertjan Huiskamp
12:15 – 12:30 uurToepassingen in wetenschap en kliniek door Frans Leijten
12:30 uurEinde webinar

Zet de datum van 23 september in uw agenda en meld u aan.
Het bijwonen van dit webinar is gratis, aanmelden is wel noodzakelijk.

> Meld u aan voor dit webinar op 23 september 11.30 uur

 

BEKIJK OOK

Projectfilm: wat is de impact van epilepsie op het leven van Matthijs?

Bekijk hier het persoonlijke ervaringsverhaal van de jonge epilepsiepatiënt Matthijs en zijn moeder. En leer wat de wiskundige modellen van dit Parelproject voor hem en anderen kunnen betekenen.

Meer over dit Parelproject lezen?

Op 20 mei 2021 ontving Frans Leijten een Parel van ZonMw voor dit onderzoek naar computermodellen van het brein. Met hun onderzoek proberen zij de succeskans van chirurgie bij epilepsiepatiënten te vergroten.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website