Het aanbieden van de kennisagenda is uitgesteld naar een later moment. Later volgt hierover meer informatie. - De kennisagenda Microplastics en Gezondheid wordt aangeboden aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven. Tijdens deze bijeenkomst worden de belangrijkste resultaten en aanbevelingen voor toepassingsgericht gezondheidsonderzoek rondom microplastics uitgelicht. Wilt u de bijeenkomst volgen? Meld u nu aan voor de live stream.

De kennisagenda

In opdracht van het ministerie van I&W heeft ZonMw een kennisagenda voor microplastics en gezondheid opgesteld, genaamd ‘Wat doen microplastics in ons lichaam?’. Deze kennisagenda is gericht op de huidige stand van wetenschappelijke kennis over microplastics en gezondheid en geeft een weergave van welke kennisbehoeften bestaan bij betrokken instanties. Verschillende partijen hebben een bijdrage geleverd aan de inhoud: onderzoekers, beleidsmakers, NGO’s.

Huidig en toekomstig onderzoek

Microplastics is de verzamelnaam voor zeer kleine plastic deeltjes. Deeltjes die overal voorkomen en via verschillende routes in ons lichaam terecht kunnen komen. Wat de effecten van deze blootstelling zijn, is nog onbekend. ZonMw heeft als één van de eersten onderzoek naar de mogelijke gezondheidseffecten van microplastics gefinancierd. In 2019 zijn vijftien kortlopende projecten gestart, een deel hiervan is al afgerond en een deel volgt binnenkort.

Met de aanbevelingen uit de kennisagenda en de eerste resultaten uit de vijftien huidige onderzoeksprojecten, wordt beoogd een vervolg subsidieprogramma op te zetten. Het doel van dit programma wordt om duidelijker te krijgen wat de effecten van microplastics op onze gezondheid zijn, ter onderbouwing van beleid en innovatie.

Benieuwd?

Bent u benieuwd naar de resultaten uit de kennisagenda en wilt u meer weten over de resultaten uit de huidige onderzoeksprojecten? Noteer 7 oktober dan vast in uw agenda. Op deze datum wordt de kennisagenda aan de staatssecretaris aangeboden en presenteren een aantal onderzoekers hun resultaten.

Vanwege de huidige situatie rondom het Coronavirus zijn er slechts enkele beperkte plekken beschikbaar (op uitnodiging) om de bijeenkomst fysiek bij te wonen. Wel bieden we de mogelijkheid aan om de bijeenkomst via een live stream te volgen.

Inschrijven voor de live stream kan door een mail te sturen naar microplasticshealth@zonmw.nl. Let op, door uzelf in te schrijven bent u niet gegarandeerd van een kijkmogelijkheid, u dient van ons een positieve bevestiging te ontvangen. Behoort u tot de pers en wilt u de bijeenkomst volgen? Geef dit dan aan bij uw aanmelding.

Heeft u nog vragen? Dan kunt u deze mailen naar microplasticshealth@zonmw.nl. Voor meer informatie over het programma Microplastics & Health kunt u terecht op onze website.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website