Wist je dat onze verwachtingen invloed hebben op onze gezondheid? De bewijzen voor het placebo-effect stapelen zich op. Het omgekeerde nocebo-effect bestaat ook: ‘Angst maakt ziek’. De informatie die je aan patiënten geeft en hoe je dat doet, heeft effect op de uitkomst van de behandeling.

Andrea Evers, hoogleraar aan de Universiteit Leiden en ontvanger van de Stevinpremie 2019, en haar team doen onderzoek naar het placebo- en nocebo-effect in klinisch onderzoek. Zij stelt dat de effecten van veel behandelingen voor een deel worden verklaard door andere factoren dan het middel of de behandeling zelf. Denk hierbij aan het vertrouwen dat een onderzoeker of arts uitstraalt, eerdere ervaringen en ook onze verwachtingen over deze behandeling. Met behulp van deze kennis kunnen we therapieën optimaliseren en de kans op bijwerkingen verkleinen.

Maar wat is de rol van de onderzoeker of behandelaar? Wat vertel je aan patiënten tijdens het klinisch onderzoek? Welke informatie laat je weg? Welke woorden gebruik je? Hoe kun je deze kennis inzetten om de beste resultaten voor een behandeling te behalen en er dagelijks je voordeel mee te doen? Je hoort het tijdens het gezamenlijke theminar van de clusters Translationeel Onderzoek en Doelmatigheidsonderzoek.

Datum: dinsdag 8 december
Tijd: 12.30 – 13.30 uur
Contact: theminars@zonmw.nl

Ben je nieuwsgierig geworden? Meld je dan nu aan.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website