Dit jaar is het 5 jaar geleden dat het VN-verdrag Handicap voor Nederland ging gelden. Doel van het verdrag: de positie van mensen met een beperking of ziekte verbeteren. Hoe staat het inmiddels met de uitvoering van het verdrag? Wat gaat goed, wat kan er beter en welke rol speelt kennis eigenlijk in het geheel? Daar gaan verschillende gasten, onder leiding van oud-journalist Gijs Wanders, op 16 november met elkaar over in gesprek. Erbij zijn? Meld jezelf dan alvast aan.

Direct aanmelden

* Bij aanmelding sturen we je begin november de link toe waarmee je de talkshow online kan bekijken. Heb je aangegeven fysiek op locatie aanwezig te willen zijn? Ook dan nemen we begin november contact met je op. 

Het VN-verdrag Handicap

In Nederland hebben miljoenen mensen een beperking, chronische ziekte of psychische problemen. Zij lopen in het dagelijks leven tegen zichtbare of onzichtbare drempels op, waardoor zij niet goed mee kunnen doen in de samenleving. Het VN-verdrag Handicap moet daar verandering in brengen. In het verdrag, dat hier sinds 2016 geldt, staat wat Nederland moet doen om de positie van mensen met een beperking te verbeteren. Dat moet gebeuren op alle terreinen die belangrijk zijn in het dagelijks leven. Het verdrag gaat dus niet alleen over zorg, maar ook over thema’s als werk, onderwijs, cultuur en sport.

De talkshow

Dit jaar is het dus 5 jaar geleden dat het VN-verdrag Handicap is geratificeerd in Nederland. Daarom organiseert ZonMw een talkshow, waarin we terugblikken op 5 jaar VN-verdrag. Onder leiding van oud NOS-presentator Gijs Wanders bespreken we onder andere:

 • Wat 5 jaar VN-verdrag Handicap heeft opgeleverd;
 • Wat er goed gaat en wat er beter kan;
 • Welke rol kennis kan spelen bij het implementeren van het VN-verdrag Handicap in Nederland.

Programma

Het programma van de talkshow wordt deze maand nog verder gevuld. Wel kunnen we verklappen dat o.a. Mari Sanders een rol vervult in het programma. In oktober maken we meer bekend over de sprekers en de precieze invulling van het programma. Houd deze website in de gaten voor nadere informatie.

Voor wie?

 • Mensen met een beperking, chronische ziekte of psychische problemen en hun naasten;
 • Beleidsmakers (bijv. bij een gemeente);
 • Onderzoekers;
 • Professionals in het onderwijs;
 • Professionals in zorg en ondersteuning.

Talkshow bijwonen?

De talkshow is op 16 november online te volgen. Ook is er de mogelijkheid de talkshow fysiek bij te wonen bij Beeld en Geluid in Den Haag. Waarschijnlijk kunnen ongeveer 50 mensen op locatie aanwezig zijn. Wil je fysiek aansluiten? Geef dit dan aan bij jouw inschrijving, dan nemen we contact met je op.

Inschrijven

Let op: op locatie werken we met de CoronaCheck-app. Dit betekent dat je aan de deur jouw vaccinatiebewijs (QR-code) moet laten scannen, voordat je het gebouw kan betreden. Ben je niet (volledig) gevaccineerd? Dan dien je een negatieve coronatest te laten zien via de app. Deze test kan je laten afnemen bij een erkende testlocatie. Uitslagen van zelftesten zijn niet geldig. Heb je geen geldig vaccinatie- of testbewijs? Dan kan je helaas niet fysiek aanwezig zijn. 

Praktische informatie

 • 16 november 2021
 • 13:00 – 15:00
 • Online óf bij Beeld en Geluid in Den Haag
 • Vragen? Mail naar gcz@zonmw.nl

Meer weten?

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website