In bijna elke gemeente in Nederland ondersteunen vrijwilligers andere mensen bij het op orde krijgen en houden van hun administratie en financiën. Soms werken zij samen met of naast schuldhulpprofessionals. Maar wat draagt hun ondersteuning nu precies bij aan het succes van die schuldhulpverlening?

Worden mensen financieel zelfredzamer door de begeleiding van een vrijwilliger? En zo ja, hoe draagt de ondersteuning door een vrijwilliger daar dan aan bij? Hoe ervaren burgers die begeleiding?

De afgelopen anderhalf jaar deden Saxion en de Universiteit Twente, met subsidie van ZonMw, hier onderzoek naar. De eerste resultaten willen wij u graag presenteren. Daarnaast willen we graag uw ideeën hierover horen.

Programma

12.30 - 13.00 ontvangst met lunch
13.00 - 13.15 opening door Theaterzaken
13.15 - 13.30 inleiding door Coen Luttikhuis, directeur Stadsbank Oost-Nederland
13.30 - 14.15 lezing “Thuisadministratie: kenmerken van hulpvragen en uitdagingen voor vrijwilligers” door Jansje van Middendorp, Landelijk Stimuleringsnetwerk Thuisadministratie.
14.15 - 15.00 koffie/theepauze
15.00 - 15.30 presentatie onderzoeksresultaten door Peter Gramberg, Saxion
15.45 - 16.30 workshops
16.30 -16.45 afsluiting door Theaterzaken
vanaf 16.45 uur borrel

Tijdens de workshopronde kunt u één van onderstaande workshops bijwonen. De keuze bepaalt u bij aankomst.

  • In gesprek met Martine Nijkamp over het hebben van schulden en wat een vrijwilliger kan betekenen. Martine vertelt haar verhaal en gaat met de deelnemers in gesprek.
  • Een gesprekstool voor vrijwilligers door Ben Boksebeld, Saxion.
  • Euro-Wijzer 3. Hiermee ondersteunt VluchtelingenWerk Nederland met behulp van vrijwillige budgetcoaches vluchtelingen om financieel zelfredzaam te worden en (verdere) schulden te voorkomen. Projectleider Corine van Egten bespreekt deze aanpak.
  • VraagApp is een app waar mensen snel antwoord kunnen krijgen op alledaagse vragen, onder andere op het gebied van financiën. Vrijwilligers geven de antwoorden. In Rotterdam wordt de app binnenkort uitgezet onder 400 kwetsbare jongeren. Frank Schalken, ontwikkelaar van VraagApp, laat zien hoe de app werkt.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden door uw gegevens in te vullen op dit formulier en het ingevulde formulier naar Daniëlle Beuvink, d.beuvink@saxion.nl te mailen. Deelname aan de conferentie is kosteloos, maar niet vrijblijvend. Als u zonder afmelding wegblijft, moeten we helaas een bedrag van € 25,- in rekening brengen.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website