Nieuws

Vooraankondiging: nieuwe subsidieronde onderzoek naar nieuwe werkwijzen in de JGZ

Naar verwachting stelt ZonMw eind 2016 een subsidieronde open voor onderzoek naar nieuwe werkwijzen in de jeugdgezondheidszorg (JGZ). Deze nieuwe subsidieronde is onderdeel van het ZonMw-programma Versterking Uitvoeringspraktijk JGZ.

Meer

C4Youth in dialoog met Groninger gemeenten

C4Youth ondersteunt de transitie en transformatie met kennis. De transformatie jeugd is volop in ontwikkeling; onderzoek in een steeds veranderende werkelijkheid is de uitdaging voor de werkplaats. Met actiebegeleidend onderzoek geeft de werkplaats hier handen en voeten aan. Eddy de Tiège, projectleider bij de werkplaats, deelde de ervaringen tijdens de coördinatorenbijeenkomst voor de academische werkplaatsen transformatie jeugd.

Meer

To use or not to use (anymore)

Waarom gebruikt iemand drugs, terwijl een ander weerstand kan bieden aan die verleiding? En waarom raakt de ene gebruiker verslaafd en de andere niet? Belangrijke vragen waar een ERANID-project onder leiding van dr. Uwe Verthein, van het Zentrum für Interdisziplinäre Suchtforschung van de Universität Hamburg, de komende jaren antwoord op probeert te vinden.

Meer

Tweede projectleidersbijeenkomst TopZorg

'Hoe ga je om met informed consent?' en 'Wat zijn mogelijkheden om aan extra onderzoeksfinanciering te komen?' Op 12 oktober kwamen in het Oogziekenhuis Rotterdam TopZorg projectleiders en -betrokkenen bij elkaar om ervaringen uit te wisselen rondom deze en andere vragen. U vindt op deze pagina een kort verslag en de presentaties van de bijeenkomst.

Meer

Landelijke campagne moet taboe op depressie wegnemen

Maar liefst 1 op de 20 Nederlanders worstelen elk jaar met een depressie. Het is in Nederland de meest voorkomende reden voor ziekteverzuim. Toch is depressie niet of nauwelijks een onderwerp van gesprek.

Meer

Veel interesse in onderzoek geestelijke gezondheidszorg

Er zijn 115 subsidieaanvragen ingediend voor onderzoek naar vroege herkenning, vroege behandeling en gepersonaliseerde zorg in de geestelijke gezondheidszorg (GGz): 88 projectideeën voor middellang onderzoek en 27 aanvragen voor fellowships.

Meer

Kennissynthese Cultuur en Langdurige Zorg

Wat zijn de effecten van cultuurinterventies in de langdurige zorg? Om deze vraag te beantwoorden is een subsidieoproep opengesteld voor de ontwikkeling van een kennissynthese.

Meer

Iron Hand helpt bij verminderde kracht in de hand

Voor mensen die door een beroerte, ouderdom of reuma verminderde kracht in hun hand hebben, kunnen dagelijkse klusjes als het smeren van een boterham of het drinken van een kop koffie tamelijk lastig zijn. Voor een deel van deze mensen lijkt er echter in de nabije toekomst een oplossing te komen in de vorm van een handschoen, door onderzoekers ook wel de Iron Hand genoemd. De robotische handschoen ironHand werd 4 oktober 2016 gedemonstreerd bij...

Meer

Factoren die eet- en beweeggedrag verklaren: resultaten DEDIPAC

De meeste mensen weten dat gezond eten en voldoende bewegen belangrijk zijn voor de gezondheid. Maar waarom eten veel mensen ongezond en bewegen ze te weinig? Welke factoren verklaren het eet- en beweeggedrag van mensen? En hoe kun je deze kennis gebruiken en vertalen naar interventies en beleidsmaatregelen? Op deze vragen gaf DEDIPAC KH (Determinants of Diet and Physical Activity Knowledge Hub) antwoord tijdens hun eindsymposium in Bonn,...

Meer

Grote stap voorwaarts in TopZorg onderzoek naar value-based healthcare

Op initiatief van het St. Antonius Ziekenhuis, een van de ziekenhuizen die deelnemen aan het ZonMw-experiment TopZorg, gaan artsen internationaal de resultaten vergelijken van door hen geleverde zorg. Centraal staat de longziekte sarcoïdose. Door de samenwerking zijn er sneller voldoende gegevens beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek. Zo kunnen de deelnemers van elkaar leren en de patiëntenzorg verbeteren. Het onderzoek is gebaseerd op de...

Meer
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website