Nieuws

Programma Gezonde Leefomgeving gaat in mei 2023 van start

groep sportende mensen in stadspark

Goed nieuws, de financiering voor het programma Gezonde Leefomgeving is rond! Het programma gaat lopen van mei 2023 t/m december 2025.

Meer

Congres Zorgevaluatie: programma bekend en inschrijving gestart

Visual Congres Zorgevaluatie 1 juni 2023

Zorgevaluatie is een belangrijk onderdeel van passende zorg en het Integraal Zorgakkoord (IZA) waarin veel partijen samenwerken. Op donderdag 1 juni 2023 organiseren ZonMw, de Federatie Medisch Specialisten en het programma Zorgevaluatie & Gepast Gebruik het eerste gezamenlijke congres Zorgevaluatie.

Meer

34 vooraanstaande wetenschappers ontvangen Vici-beurs

De wetenschappers uit de wetenschapsdomeinen Exacte en Natuurwetenschappen (ENW), Technische en Toegepaste Wetenschappen (TTW) en Sociale en Geesteswetenschappen (SGW) en Zorgonderzoek en Medische Wetenschappen (ZonMw) krijgen een Vici-financiering van maximaal 1,5 miljoen euro.Hiermee kunnen de laureaten in de komende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en hun eigen onderzoeksgroep verder uitbouwen.

Meer

Programma Expertisefunctie Zintuiglijk Gehandicapten krijgt verlenging

foto van een taart met de logo's van kennis over zien, deelkracht, zonmw, ministerie van vws

Na een positieve evaluatie van de eerste programmaperiode (2019-2022) is het programma Expertisefunctie Zintuiglijk Gehandicapten (ZG) met 4 jaar verlengd. De nieuwe programmaperiode loopt van 2023 t/m 2026.

Meer

Verschillen in lichaamstemperatuur tussen vrouwen en mannen

Vrouwen hebben meer last van kou dan mannen. Dat komt omdat vrouwen gemiddeld kleiner zijn dan mannen en minder spiermassa hebben. Daardoor produceren vrouwen iets minder warmte. Hein Daanen van de Vrije Universiteit Amsterdam doet onderzoek naar de verschillen tussen mannen en vrouwen in de regulatie van de lichaamstemperatuur en vertelt over zijn bevindingen.

Meer

Hoe zorg je voor voldoende patiëntdeelname aan onderzoek?

De inclusie van patiënten is soms lastig bij zorgevaluaties. Enkele tools van ZonMw en het programma Zorgevaluatie en Gepast Gebruik (ZE&GG) hebben als doel haalbare zorgevaluaties op te zetten en deze inclusie te versnellen. De inclusieversneller is daar een voorbeeld van.

Meer

Vooraankondiging Call for Proposals: Create2Solve Fase 1 (Proof of Concept)

ZonMw stelt met Create2Solve financiering beschikbaar, samen met Stichting Proefdiervrij, voor dit soort samenwerkingen, gericht op vijf vooraf gedefinieerde challenges.

Meer

'Wees je bewust van verschillen'

Door rekening te houden met verschillen tussen mensen, worden de resultaten van onderzoeken breder toepasbaar. Hoe houden beoordelaars rekening met diversiteitsaspecten? Vier van hen vertellen waar zij op letten bij het beoordelen van een subsidieaanvraag.

Meer

GLI-samenwerkingsverband biedt ondersteuning en tools voor verwijzers en coaches

Sinds 1 januari 2019 wordt gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) voor mensen met overgewicht vanuit de basisverzekering vergoed. Inmiddels zijn er meerdere samenwerkingsverbanden opgericht om de GLI uit te voeren, zoals het GLI-samenwerkingsverband in Zuid-Holland Zuid dat werkt met een regiocoördinator. De eerste resultaten zijn hoopgevend.

Meer

Terugkijken: Online bijeenkomst versterking aanpak dagactiviteiten voor mensen met dementie

Waarom is het zo belangrijk om dagactiviteiten te organiseren voor mensen met dementie? Wat weten we al? Wat kan jij als gemeente of aanbieder van dagactiviteiten doen om het aanbod te vergroten en beter aan te laten sluiten op de behoefte? Deze vragen stonden centraal tijdens de online bijeenkomst op 30 januari 2023. Wil je ook aan de slag met dagactiviteiten? Je kunt nu de bijeenkomst terugkijken!

Meer
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website