Nieuws

Academische Werkplaats Autisme over een inclusieve samenleving: ‘Er is nog weinig oog voor neurodiversiteit’

Het is Autismeweek, een mooie aanleiding om in gesprek te gaan met mede-programmaleider van de Academisme Werkplaats Autisme Kirstin Greaves-Lord. Hier werken ervaringsdeskundigen, beleidsmakers, onderzoekers en mensen uit zorg en onderwijs samen aan meer inclusie van mensen met autisme en hun naasten. ‘We blijven van elkaar leren.’

Meer

Subsidieoproep voor innovatie in de lokale gemeentelijke uitvoeringspraktijk Werk en Inkomen

Half mei opent de eerste subsidieoproep van Vakkundig aan het werk 2. De oproep gaat zich specifiek richten op het thema re-integratie. Het gaat om kennis- en innovatietrajecten waarin samenwerkingspartners zoeken naar werkzame en werkbare innovaties voor de lokale gemeentelijke uitvoeringspraktijk. Het doel daarvan is om (evidence based) kennis breed toepasbaar te maken in het veld van Werk en Inkomen.

Meer

Burgers en onderzoekers als samenwerkingspartners in gezondheidsonderzoek

Bent u onderzoekend van aard en geïnteresseerd in gezondheidsonderzoek of verzamelt u zelf al veel onderzoeksdata? Dan is deze kans iets voor u. Start samen met een beroepswetenschapper een onderzoek naar gezondheids- en zorgverbeteringen. Lees meer over de mogelijkheden.

Meer

Onderzoek naar effect leefstijl op biologische klok

Nederlandse en Canadese universiteiten starten dit jaar met een onderzoek bij mensen met een hoog risico op diabetes type 2. De onderzoekers willen kijken of leefstijlverandering een gunstig effect heeft op het herstel van hun dag- en nachtritme.

Het langdurige internationale onderzoek genaamd ‘The right timing to prevent type 2 Diabetes’ (TIMED) is mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Nederlandse en Canadese organisaties. ZonMw, het...

Meer

Kleinschalige crisisopvang geeft dakloze rust voor toekomstplannen

Daklozen ervaren door de coronacrisis meer stress, eenzaamheid en discriminatie. Maar de crisis bracht ze ook veel goeds: meer rust door kleinschalige opvang en aandacht voor hun welzijn. Door de coronacrisis stonden daklozen opeens hoog op de politieke agenda. Hoogleraar gezondheidsverschillen en straatdokter Maria van den Muijsenbergh ijvert voor structurele aandacht. Lees hoe Maria de gevolgen van de crisis voor daklozen in kaart brengt.

Meer

Leren van wat niet lukt: ZonMw in jury Briljante Mislukkingen Award Zorg 2021

Dinsdag 23 maart 2021 was de Briljante Mislukkingen Award Zorg 2021 uitreiking. De publieksprijs ging naar de Briljante Mislukking van Stichting Corona in Kaart (SCiK) en de juryprijs naar huisarts Dianne Jaspers met haar digitale triage initiatief.

Meer

Minister Van Ark neemt aanbevelingen uit onderzoeksagenda ME/CVS over en geeft opdracht voor onderzoeksprogramma

De minister van Medische Zorg en Sport, Tamara van Ark, wil ZonMw een opdracht geven voor het uitvoeren van een onderzoeksprogramma over ME/CVS. Dat staat in de Kamerbrief die Van Ark op 23 maart heeft verstuurd. Voor het programma is € 28,5 miljoen euro beschikbaar. De beoogde looptijd van het programma is 10 jaar.

Meer

Slechte slaap: een probleem voor de volksgezondheid?

Vandaag is het de Dag van de Slaap. Daarom vragen we nog even uw aandacht voor deze strategische verkenning uit 2018. Deze gaat in op slechte slaap als probleem voor de volksgezondheid en biedt aandachtspunten op het gebied van kennis en preventie.

Meer

Slaap-waakritme en de factoren voor een gezonde slaap

Portret Robbert Gobbens

Slaapproblemen kunnen grote gevolgen hebben voor de lichamelijke en psychische gezondheid. In het kader van de Internationale Dag van de Slaap vertelt Robbert Gobbens, lector Gezondheid en Welzijn van kwetsbare ouderen, over het slaap-waakritme en de beïnvloedende factoren voor een gezonde slaap.

Meer

Saco de Visser (FAST) bij Health Valley 2021

Tijdens Health Valley 2021 nam Saco de Visser (Kwartiermaker FAST) deel aan een expertdiscussie over kostbare personalised medicine. Vragen als: Hoe gaan innovatie en betaalbare medicijnen samen? En hoe moet deze innovatie worden gefinancierd?, werden besproken.

Meer
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website