Nieuws

Slim dashboard moet regionale uitbraken COVID-19 voorspellen

Een multidisciplinair onderzoeksteam onder leiding van Nelly Litvak, hoogleraar Algoritmes voor Complexe Netwerken aan de TU Eindhoven aan werken aan het eerste dashboard in Nederland dat met grote zekerheid voorspelt waar lokale oplevingen van COVID-19 besmettingen kunnen plaatsvinden.

Meer

(Online) Masterclass Inclusie in onderzoek

masterclass Inclusie in onderzoek

Op 22 september kwamen projectleiders en onderzoekers online bijeen voor de masterclass Inclusie in onderzoek, georganiseerd door ZonMw. Tijdens deze bijeenkomst deelden professionals uit het veld hun ervaringen en tips die kunnen helpen bij het werven en behouden van participanten aan een onderzoek, wat vaak een grote uitdaging is. In een korte workshop konden de deelnemers oefenen met gesprekstechnieken die nodig zijn voor het voeren van goede...

Meer

Nieuw onderzoek naar beter benutten gezondheidspotentieel van mensen in een lagere sociaaleconomische positie

Hoe kan het gezondheidspotentieel van mensen in een lagere sociaaleconomische positie beter worden aangesproken en benut? Die vraag staat centraal in een nieuwe subsidieoproep van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA). Een belangrijk onderwerp, want hoewel de gemiddelde levensverwachting in Nederland is gestegen en mensen langer gezond blijven, kampen mensen met een lage sociaaleconomische positie met relatief grote gezondheidsachterstanden; de...

Meer

Kwaliteit van zorg is samen leren

Beeld Leren & verbeteren

Voor de kwaliteit van zorg is het belangrijk dat zorgprofessionals continu samen blijven leren en verbeteren. Waarom? Lees het in het interview met Jan Kremer en Anemone Bögels.

Meer

Nieuwe projecten van start: goede praktijkvoorbeelden verpleging en verzorging

Illustrateive weergave van een verpleegkundige, verzorgende en een patiënt met daarboven de tekst 'Beschrijven van goede praktijkvoorbeelden'

Om ervoor te zorgen dat goede praktijkvoorbeelden elders benut kunnen worden, is het belangrijk dat er goede beschrijvingen van die voorbeelden zijn. Daarom financiert het programma Verpleging en Verzorging 10 projecten waarin door verpleegkundigen en verzorgenden ontwikkelde praktijkvoorbeelden systematisch worden beschreven. De eerste projecten zijn al gestart.

Meer

Zoeken naar zinvolle informatie-uitwisseling tussen huisarts en jeugdarts

Portret Nynke Koning

Kun je een tool ontwikkelen waarmee huisartsen bij jeugdigen het risico op psychische klachten beter kunnen inschatten? En voorspelt dat instrument beter met gegevens van jeugdartsen erbij? Lees het interview met onderzoeker Nynke Koning.

Meer

Online congres Doen wat werkt in het sociaal domein

Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt zéker in het sociaal domein. Toch heeft preventie het imago tijdrovend, duur en bovenal niet meetbaar te zijn. Het online congres op 10 november laat zien wat wél kan en dat preventie loont.

Meer

Borstkankermaand: bijdragen aan behandeling en screening

In Nederland krijgen jaarlijks circa 14.000 vrouwen borstkanker. We financieren verschillende soorten onderzoek naar borstkanker die bijdragen aan een beter behandeling of het optimaliseren van screening naar borstkanker. Lees over de verschillende onderzoeksprojecten op onze themapagina over borstkanker.

Meer

Sportinnovator daagt innovatoren uit met innovatiecompetitie

Tot 8 november 2020 kunnen bedrijven zich inschrijven voor de 3 innovatiechallenges: ‘Inclusieve(re) esports’, ‘Monitoren sport openbare ruimte’ en ‘Beter bewegen basisonderwijs’. Met de Challenges Sportakkoord gaat Sportinnovator per deelakkoord op zoek naar innovatie oplossingen voor concrete uitdagingen. De beste ideeën worden beloond met een ontwikkelbudget. Voor de challenges is de komende twee jaar 1.200.000 euro beschikbaar, verdeeld over...

Meer

Gezondheidsverschillen voorbij

Gezondheidsverschillen worden niet alleen veroorzaakt door sociaaleconomische ongelijkheid. In werkelijkheid is de achterliggende ongelijkheid veel complexer en overstijgt deze vaak de individuele mogelijkheden om die te beïnvloeden. Zolang we die complexe ongelijkheid niet adresseren, zal de aanpak van het probleem geen succes hebben. Lees er meer over in het essay van De Raad voor Volksgezondheid & Samenleving.

Meer
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website